Idag presenterade arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (s) och utredaren Marie Granlund förslag på ändringar i det så kallade utstationeringsdirektivet.  Förslaget får omedelbart tung kritik från fackförbundet Byggnads.

Ändringarna i utstationeringsdirektivet innebär i princip att utländska arbetsgivare som hyr ut arbetskraft till svenska aktörer, ” ska likabehandlas i förhållande till svenska arbetsgivare i motsvarande situation”. Men vad gäller ersättningar för ökade omkostnader, så kallade traktamenten är det mindre tydligt, tycker fackförbundet Byggnads.

Byggnads ”reagerar starkt mot att utredningen inte föreslår att svenska regler för resor och traktamente ska gälla fullt ut”, vilket ”för en byggnadsarbetare som jobbar på annan ort än där personen bor kan handla om mer än 10 000 kronor i månaden”.

”Vi behöver en upprättelse av den svenska modellen – inte en halvmesyr. Utredningen tar några steg i rätt riktning men det är långt ifrån tillräckligt. Att inte följa svenska regler för resor och traktamenten innebär fortsatt att man ställer arbetare mot arbetare. Det kommer vi aldrig att acceptera”, kommenterar Johan Lindholm.

Regeringen presenterar utstationeringsdirektivet