Förhandlingarna inleds söndagen 25 september. Johan Lindholm är svensk representant när den internationella fackliga organisationen BWI förhandla ska förhandla med Qatars regim om att införa ett center för migrantarbetare i landet. Centret skulle fungera som en plats där migrantarbetare kan få hjälp och stöd, även efter att fotbolls-VM har avslutats. Över 6 500 arbetare har dött i samband med bygge av arenor och infrastruktur, enligt Byggnads.

”Målet är att fotbolls-VM faktiskt ska lämna något positivt efter sig. Vi ska få den qatariska regimen att leverera något som finns kvar efter att VM-cirkusen dragit vidare”, kommenterar Johan Lindholm, förbundsordförande Byggnads.

Och vidare:

”Migrantarbetarna finns kvar även när den sista bollen har sparkats. Vi måste tänka långsiktigt och bygga strukturer för att värna deras rättigheter även när strålkastarljuset släckts. Vi hade gärna haft FIFA med oss vid förhandlingsbordet men de fortsätter att smyga under radarn och duckar allt ansvar”.

Johan Lindholm och Byggnads har själva sedan 2013 gjort flera besök till byggarbetsplatser i Quatar.

”De här resorna har gjort ett outplånligt intryck på mig. Mötena nattetid med migrantarbetarna är något jag kommer att bära med mig resten av livet. Vi är skyldiga dem att göra allt vi kan för att få den qatariska regimen att förbättra deras villkor”.