Förutom ASAP Rocky-rättegången har veckans nyhetsflöde dominerats busschauffören som stoppade Amanda Nilsson för att hon visade ”för mycket hud”. I en sällsynt märklig tajming, lyckas Unionen samma vecka utse bussbolaget till landets mest hbtq-vänliga arbetsplats.

I kväll, på Pridefestivalen i Stockholm, tar bussföretaget Nobina emot fackförbundet Unionens pris för den mest hbtq-vänliga arbetsplatsen. Under samma vecka har Nobina stängt av busschauffören som stoppade Amanda Nilsson. Unionen trycker i sin motivering särskilt på Nobinas klädpolicy som som bland annat låter de anställda själv bestämma om de ”vill ha kjol eller byxor på jobbet”.

”Priset går till företaget och arbetsplatsen. I det här fallet agera Nobina snabbt och stängde av medarbetaren som tydligen ska få gå en utbildning i bemötande. Vi ser det som att företaget är ganska tryggt i sitt värdgrundande arbete”, säger Johanna Gréen, pressekreterare på Unionen.

Vinnaren utses genom nomineringar från Unionens medlemmar. De förtroendevalda på Unionen-klubben på arbetsplatsen tillstyrker nomineringarna. Sedan tar en jury vid. I juryn sitter sakkunniga utredare inom jämställdhet och likabehandling samt Unionens presidium.

tidigare vinnare
2018: IBM Sverige
2017: Svenska Amerikansk Fotbollsförbundet
2016: Nordic Choice Hotels
2015: Sensus Västra Sverige
2014: Ving Sverige AB
2013: Sodexo
2012: Systembolaget, Västerlånggatan Uddevalla
2011: AkzoNobel Surface Chemistry, Stenungssund