Blank Spot Project lanserades 11 februari. Tanken är att samla ihop medel via crowdfunding från medlemmar och andra till utrikesjournalistik från jordens blanka fläckar. Det första målet var att dra in 1 miljon kronor på två veckor, till den 5 mars. Pengarna skulle räcka till en sajt, medlemsfunktionaliteter, ett gräv samt ett reportage. Målet är nu uppfyllt.
 
– Vi är 40 000 kronor ifrån. 96 procent kommer från snart 1 700 medlemmar, berättar Brit Stakston.
Hon fortsätter:
 
– Det är fantastiskt roligt att det i grunden finns en sån härlig tro på digitaliseringens möjligheter istället för att bara ge upp och tro på mantrat om nyhetsundvikarna som den stora digitala trenden. Processen från en nerlagd papperstidning via en förlorad upphandling till action (Sidas tidning Omvärlden). Fem veckors arbete, tre veckors kampanj och 1 miljon kronor insamlade för kvalificerad utrikesjournalistik. Nu har vi ett startkapital och det är dags att börja jobba. Det är klart att det känns stort.
 
Planen är att sajten i sin första version ska vara klar i september. 
I den senaste utgåvan av Dagens Opinions systermagasin Beaconomist berättas om vilka leverantörer som ska bygga sajten och vilken teknik som används.