Dokumentären “Srebrenica – staden som offrades” är en norsk-svensk produktion. Den har kritiseras i både Norge och Sverige för att vara revisionistisk.
 
Facebooksgruppen “SVT sprider lögner om Srebrenica” har över 13 000 medlemmar. Filmen visades nyligen i Dokument Utifrån på SVT.
 
Statsekreteraren Janseko Selimovic i egenskap av debattör (fp) är den som gått hårdast till attack mot filmen på Expressens debattsida.
 
I filmen har den bosniske journalisten Mirsad Fallic delvis rollen som programledare. Dagens Opinion träffar honom i Sarajevo.
– Jag blev manipulerad av filmmakarna, säger Mirsad Fazlic.
 
Både hans egen tidning Slobodna Bosna och andra tidningar i Bosnien har grävt i hur staden Srebrenica föll 1995. Sedan avrättades 7 000 bosnisk-muslimska män och pojkar på tre dagar av bosnik-serbiska styrkor. Av krigstribunalen i Haag har massakern klassats som folkmord.
– Jag utgick ifrån att filmen skulle granska president Alija Izetbegovics agerande, men inte att filmmakarna skulle anklaga honom för att vara medskyldig till folkmordet. Det är absurt, säger Mirsad Fazlic.
 
Han och hans redaktion anser att NRK, den norska televisionen, manipulerat handlingen i filmen.
– Jag har i flera mail till NRK påpekat att jag tar avstånd filmen, säger Mirsad Fazlic.
 
Även i Bosnien har filmen om Srebrenica uppmärksammats. Filmen har angripits av medier i Sarajevo och det pågår en kampanj mot filmen i Bosnien.
– Visst visste jag att filmmakarna skulle även ha serbiska synpunkter men jag kunde inte ana att filmen skulle förvandlats till storserbisk propaganda, säger Mirsad Fazlic.
 
Filmmakarna påstår ha avslöjat nya omständigheter till förspelet av folkmordet i Srebrenica. Bland annat hävdas det att Bill Clinton skulle ha beställt folkmordet i Srebrenica och att den bosniske presidenten Alija Izetbegovic skulle vara medansvarig för folkmordet.
– Det är så absurt, säger Mirsad Fazlic. Vi vet att Ratko Mladic och Radovana Karadzic är ansvariga för folkmordet.
 
Mirsad Fazlic känner sig lurad av NRK och fruktar idag för sin säkerhet.
– Eftersom filmen är ett storserbiskt propagandanummer kan jag förstå att folk här i Sarajevo är förbannade. Jag skulle även förstå om någon slog mig på käften för filmen är förskräcklig och jag, jag figurerar som programledare.
 
Dagens Opinion har sökt Sveriges Television för en kommentar.
 
Tonchi Percan