Det börsnoterade bitcoin-företaget QuickBit har åkt berg och dalbana på börsen under sommaren. QuickBit överväger att stämma Affärsvärlden och börsforum som Placera. QuickBit har anlitat advokatbyrån MarLaw för att sondera möjligheten att stämma Affärsvärlden för en artikelpublicering, men även börschattar som Placera och Börssnack.

– QuickBit har under sommaren omsatt aktier mer än övriga listan har gjort tillsammans. (Nordic MTF). Kursen går upp och ner och det sker ibland samordnat med vad som skrivs på forumen. Jag misstänker att det ligger en kursmanipulation bakom. Och det vill vi komma åt, säger Sven Hattenhauer, styrelseordförande i Quickbit.

I allmänhet handlar det om att aktien diskuteras i forumen på ett sätt som driver kursen, upp eller ner. Sven Hattenhauer vill inte specifikt peka ut någon tjänst, men exempel på tjänster med chattar är Börssnack och Avanzas Placera.

I synnerhet vill QuickBit undersöka Affärsvärlden där journalisten Per Agerman i veckan publicerade en artikel om företaget. Artikeln beskriver kopplingarna mellan en grupp människor som har gjort affärer och har en historik, som går 15 år tillbaka.  Artikeln har använts av deltagare i forum.

– Information från artikeln har läckt ut i sociala media dagen innan den kom ut vilket får mig att misstänka en koppling mellan signaturer i sociala media och journalisten ifråga. Hur det gick till vet vi inte, men vill ta reda på det. Där kan inte jag sitta och vara tyst, säger Sven Hattenhauer och lägger till:

–   Det finns en agenda som är oriktig, vi vill se hur långt man kan gå för att sprida en bild som inte stämmer.

Erik Wahlin är avgående chefredaktör på Affärsvärlden:

– Kommer det en stämningsansökan tar vi ställning till den då. Hittills har ingen kunnat påvisa något faktafel i artikeln, säger han.

Det handlar också om nättroll?

– Jag har inga kommentarer till det. Det är upp till dem.