Den 19 september besökte Liberalernas utrikespolitiska talesperson Birgitta Ohlsson Skellefteå som genererade en idé till ett politiskt förslag. ”Lagom till nästa val har socialdemokraterna styrt staden (nästan alltid ensamma) i 75 år!” skriver hon i en post på Instagram. ”Kommunen är största arbetsgivare, driver verksamhet ex restauranger som borde skötas privat och släpper inte fram privata alternativ i vården. Maktkoncentration utan maktskiften är aldrig sunt någonstans.”
Birgitta Ohlsson ger allianspartierna underkänt som inte lyckas vinna val i kommunen och föreslår på Instagram ”att Alliansen på riksnivå inför nästa  val lägger fram en gemensam strategi för att just bryta maktmonopolen i de svenska kommuner där socialdemokratin har prenumererat på makten sedan andra världskriget”.
 
Skellefteås kommunalråd och tillika kommunstyrelsens ordförande Burman Lorents (s) har inte sett Instagram-utspelet när Dagens Opinion når honom men läser upp inlägget och får en kommentar.
 
– Man kan göra långa utlägg om det. Det är ju så att man inte prenumererar på makten utan var fjärde år väljer väljarna. Vi har haft makten i många år, men har en stor förnyelse av politiker. Vi är väldigt demokratiska och har stor öppenhet där oppositionen har god insikt som de inte skulle behöva ha. De har vissa ordnade poster och representanter i den kommunala verksamheten. När det kommer till stora avgörande frågor har vi som mål att ha en så stor bred enighet som möjligt. Vi ser gärna att vi har flera stora partier med oss, det ser jag som någon form av ödmjukhet, säger han och skickar tillbaka bollen:
 
– Det kan naturligtvis finnas en besvikelse hos liberalerna och andra oppositionspartier att man inte fått makten, men vi har den till låns och själv har jag suttit som kommunalråd i 3 år.
Birgitta Ohlssons resonemang om restauranger steks.
– Att man har restauranger i egen regi, jag känner inte till att vi har en sån restaurang i kommunen. Vi tillverkar mat till skola och äldreomsorg kommunalt. Vi upphandlar för 1,3 miljarder varje år som kommer näringslivet till gagn. Vi har vården och omsorgen i egen regi, men det är väljarna som väljer. Det ser ut så här i många Norrlandskommuner, säger Burman Lorents.
 
Dagens Opinion har kontaktat Liberalerna för en kommentar och de har lovat att svara.