Annonserna sitter uppe vid en busskur utanför ryska ambassaden i Marieberg i Stockholm.  Budskapet är enkelt och tydligt: Asylbyrån erbjuder stöd till alla anställda på ambassaden som vill hoppa av och söka asyl.

”Vi vill förmedla till anställda på ambassaden att vi förstår att det är väldigt svårt att representera en stat som ägnar sig åt sådana vidrigheter som vi sett i Ukraina. Många ryssar är emot kriget och de förtjänar vårt fulla stöd, det gäller även eventuella krigsmotståndare som arbetar på ambassaden. Vi ville påminna dem om att det fortfarande finns en väg ut. Vi ville också förmedla till dem på ambassaden som tvekar att ta ställning mot kriget att det snart är för sent. En ytterligare effekt vi var ute efter var att få ukrainska medborgare att skratta. Det får trots allt ses som ett dåligt tecken när en advokatbyrå börjar göra riktad reklam utanför en arbetsplats”, berättar Daniel Carnestedt, jurist på Asylbyrån, via mejl.

Hur gör ni för att sprida kampanjen?
Vi la enbart upp inlägg med bilder i sociala medier. Till en början delades våra egna inlägg den vägen, men ganska snart märkte vi att andra tog våra fotografier och gjorde egna inlägg som fick betydligt större spridning. När vi gjorde en bildsökning efter fotografierna upptäckte vi bland annat att ukrainska medier hade publicerat artiklar om annonsen.

Vad har ni fått för reaktioner?
– Vi har fått enormt positiva reaktioner. Vi har tappat räkningen på hur många språk som folk har kommenterat och citat-retweetat på, men det verkar som att annonsen spridits över en stor del av världen. Av det fåtal som skrivit negativa saker om kampanjen så har det i princip uteslutande varit personer som inte tyckt att vi borde hjälpa dem som arbetar på ambassaden.

Asylbyrån har inte tagit hjälp av någon byrå för kampanjen.