Förra helgen försökte Alex Schulman göra en kejsarens kläder på Stefan Löfven. Alex Schulman, som i alla fall när han jobbade på Aftonbladet var socialdemokrat, tyckte i en kolumn i Expressen att Stefan Löfven pratade otydligt och osammanhängande och undrade om statsministern gick på något. I originalet är det ett barn som säger att kejsaren är naken.  Problemet för Alex Schulman är att han inte är något barn, utan en vuxen med ett antal agendor, och nu fick han snare ett drev av både socialdemokrater och moderater emot sig.

Socialdemokraternas valrörelse har någon kastat lite grus i. Ett av valloken, försvarsminister Peter Hultqvist, har utrangerats efter att Dagens Nyheter så lagom till valrörelsen fått tipset om att pressekreteraren Marinette Nyh Radebo hade lite väl tajta relationer till försvarslobbyn.

I det tysta har i stället civilminister Ardalan Shekarabi (s) agerat det ASEA-lok (från way back, men ännu i drift) som Stefan Löfven pratade om i förra valrörelsen. Ardalan Shekarabi har iranskt ursprung och koll på läget om Sverigedemokraternas negativa inställning till dubbla medborgarskap. Han vet att det är en kritisk fråga för bland annat 100 000-tals iranier och finländare i Sverige. Skickligt ser han till att frågan drivs fram av finlandssvenska medier som Hufvudstadsbladet. Därefter tas frågan upp av svenska medier och hamnar helt naturligt i mitt i den svenska valrörelsen. Personer med dubbla medborgarskap, inte minst från Finland och Iran, är en viktig målgrupp för SD, och Ardalan Shekarabi, som tagit flera debatter med Jimmie Åkesson, kanske är den första svenska politiker som verkligen har fått SD-ledaren i gungning. SDs pressavdelningen krishanterar med ett luddigt pressmeddelande där det meddelas att ”Av historiska och praktiska skäl ska det vara möjligt att ha till exempel både svenskt och finsk medborgarskap samtidigt”.

Sverigedemokraterna är konfunderade över varför Moderaterna sätter in den förra partiledaren, statsministern och utrikesministern Carl Bild i debatt mot Jimmie Åkesson i kvällens SVT Agenda. Sverigedemokraterna har vid ett flertal tillfällen försökt få till en debatt med Ulf Kristersson, men han kanske har haft fullt upp med att få till en debatt med en hårdflirtad Stefan Löfven. Sverigedemokraterna är för övrigt galna på Hyresgästföreningen som säger att partiet är för marknadshyror och för att Socialdemokraterna har använt det i sina kampanjer mot SD. Klockan 19 i kväll inför partiledardebatten håller Jimmie Åkesson en särskild pressträff med journalisterna där SD-ledaren ska ”göra ett viktigt uttalande om valrörelsen”.

Kanske ska han prata om Frankrikes Emmanuel Macron som i en intervju i kvällens Agenda säger att ”den här partiledaren inte kan avgöra hur man rankar värderingar”.  Detta efter att Jimmie Åkesson ha i en i en intervju i Morgonpasset i P3 i Sveriges Radio i veckan på frågan vem han föredrog av Putik och Macron sa att han ”inte vill ha någon av dem”. Trots allt kanske Jimmie Åkesson själv är sin värsta fiende.

Moderaternas försök att bygga ”The Kristersson family” har ännu inte givit något positiv effekt. Idén är förstås en chansning. Valvinnare som Göran Persson, Fredrik Reinfeldt eller Stefan Löfven har aldrig gjort något nummer av sina anhöriga.  De glada valfilmerna i kombination med de mörksvarta valaffischerna ger ett udda intryck.

Medierna har, som vanligt gjort sitt bästa för att påverka valutgången. Skickligast har Aftonbladet varit med sin granskning av riksdagsledamöternas kombination av reseräkningar och glada Facebookinlägg från familjesemestern. Uppdrag granskning har väckt mest liv med sin granskning över varför det inte forskas kring att många män dömda för våldtäkt är födda utomlands.