När riksdagsvalet var avgjort missade Anton Abele, 18, riksdagsplatsen med en hårsmån. Men när Anna König Jerlmyr (m) utsågs till statsborgarråd i Stockholms stadshus blev en plast ledig och Anton Abele blev riksdagens yngsta ledamot. Tyvärr, berättar han, fick han det glada beskedet så pass sent att han missade den första motions-deadlinen.

– Jag fick veta att jag kom in klockan nio på torsdagen och det vara bara några timmar senare motionerna skulle vara inne. Även om jag så klart hade börjat skriva på dem, ansåg jag att så viktiga frågor måste gås igenom noga och ville därför inte hasta igenom något.

 

Vilka är dina viktigaste frågor du ska driva under mandatperioden?

– Skola, arbete och trygghet. Det är i de frågorna mitt engagemang grundar sig. Trygghet har länge varit en hjärtefråga, men under årets resa har jag upptäckt att andra frågor är kopplade till den.

 

    Riksdagen ska vara Anton Abeles bas, men ambitionen är att behålla engagemanget utanför.

    – Som jag sa redan innan valet kommer mitt fokus ligga på att resa runt i landet för att få en bättre bild om hur det ser ut.

 

När mandatperioden är över, vad ska du ha åstadkommit för att vara nöjd med din insats?

Den bilden målar jag upp nu. Men när man bestämmer sig för att kandidera har man ju en idé om vad man vill uppfylla, och för mig handlar det om att driva mina hjärtefrågor.

 

     Vad har du för intryck hittills av riksdagsarbetet?

    – Det här är en dröm som gått i uppfyllelse. Jag har jobbat ideellt i tre år och kandiderat i ett, så nu är jag jättetacksam och tror att det blir en lärorik upplevelse.


 

Något du förvånades över?
– Jag visste att riksdagen var en fantastisk organisation, men jag hade inte trott att det var en sådan fantastisk service i alla tjänstemän. De hjälper mig verkligen.