Patrik Forslund kom in för Moderaterna samtidigt i riksdagens som Annie Lööf år 20026 efter Alliansens valseger.


– Hon har alltid varit duktig i rollen som företrädare för partiet och hon ha en tydlig berättelse om själv och sitt parti, säger han.
Dock är inte Patrik Forslund helt övertygad om Annie Lööfs tal i Almedalen anno 2016.
– Talet började med en beskrivning av omvärlden, sedan kom hon till utmaningarna och varför Centerpartiet behövs. Hon försöker sig på en verklighetsbeskrivning om ett otryggt Sverige som glider isär med utanförskap, problem i skolor minskat förtroende för myndigheter och stenkastning mot blåljuspersona. Verklighetsbeskrivningen kändes gammal. Som valtalet år 2006.
Inte heller lösningarna på utmaningarna känns fräscha, anser Patrik Forslund.
– Slopa arbetsgivaravgiften det var Maud Olofssons förslag 2004. Ingångsjobb, branschskolor, matchningen på arbetsmarknaden är exakt samma som för tio år sedan. Det är möjligt att det vinner valet 2017. Men det är inte särskilt mycket politikutveckling.
Patrik Forslund påpekar att Annie Lööf numera ligger i topp i många förtroendemätningar.
– Hon borde använda förtroendet och våga släppa sargen och vara den politiska ledaren som man ser så lite av i svensk politik. Här utser politiker arbetsgrupper, men få har en vision och säljer en idé. Det kan hon kosta på sig. Men det gjorde hon inte även om det var ett trevligt tal med lite atomkraftballonger, som det ska vara.
 
Patrik Forslund ser ytterligare vägar fram.
– När Moderaterna har gjort sin högersväng är det liberala spannet lite fritt. Där skulle Annie Lööf kunna stå upp för de liberala värderingarna i stället för att ta rygg på Anna Kinberg Batras tough on crime med mer resurser till poliserna.
Patrik Forslund är nöjd med ett besked.
– Det tydligaste och mest underliggande budskapet är att hon Alliansen ska gå till val tillsammans. Det är ett starkt besked till väljarna.

Publikreaktioner?

– Lite ljummet. Mest fick hon när hon pratade om könsstympning och hedersvåld. Då talade hon ur hjärtat och fick folk med sig.

Saknades?
– Det var dåligt med skämt. Något, kanske på Jonas Sjöstedts bekostnad, borde hon ha kostat på sig.