Under måndagsförmiddagen, klockan 10, höll Moderaternas petade EU-parlamentariker Anna Maria Corazza Bildt en presskonferens i Europahuset där hon lämnade besked inför framtiden. Samt krävde en utredning av nomineringsprocessen till Moderaternas EU-vallista.

Dessa besked lämnade Anna Maria Corazza Bildt:

* Att hon sitter kvar på sitt uppdrag i parlamentet mandatperioden ut.

* Att hon under den tiden kommer fortsätta att representera Moderaterna.

* Men att när uppdraget har löpt ut så finns det ingen säker framtid inom Moderaterna för henne.

På frågor om hon ska kandidera på egen hand eller ta en ny roll i Moderaterna sa hon

– Jag har en framtid. Jag går vidare. Men det är för tidigt för mig att säga hur det kommer att bli. Moderaterna har sparkat ut mig. Det har jag inte velat. Jag respekterar beslutet, men nu krävs det att partiet öppnat fönstret och släpper in frisk luft. Det behövs mycket frisk luft.

Anna Maria Corazza Bildt berättar också att hon vill fortsätta att bidra och hjälpa till internt i partiet och kommer kräva att en oberoende person ska utreda hur nomineringsprocessen har gått till. Hon säger att alla stenar ska vändas på så att ingen ska råka ut för den behandling hon har fått. Hon beskriver vidare att hon inte fått någon information personligen och att det inte finns något skäl som uppgetts för varför hon över huvud taget inte funnits med bland de 32 nomineringarna, trots tidigare starka röstsiffror och högt stöd från medlemmarna.

Anna Maria Corazza Bildt antyder att processen är iscensatt:

– Det här är sovjetiska metoder. Nomineringskommittén har präglats av makt och mygel. Det finns ett mönster av att starka kvinnor som står ut och vill förnya råkar illa ut. Det finns en partikultur som är fientlig mot kvinnor och många kvinnor känner igen sig i vad som drabbat mig. Jag vill se till att det här aldrig ska få hända igen.

Elin Nilsson
Rolf van den Brink