Det är mamma Birgittas efternamn som ogift som han tar. Namnet har burits av släkten i fem generationer sedan andra hälften av 1800-talet. Anledningen till namnbytet är att Gustav Hemming i juli ska gifta sig med sin make Mattias Fredriksson.
 
– Ska man bilda familj då känns det mer att man gör det fullt ut om man också heter samma sak. Det var jag och min make överens om. Men min make ville inte heta Andersson och jag ville inte heta Fredriksson. Då fick det bli min mammas namn Hemming, säger Gustav Hemming.
 
Namnbytet godkändes i slutet av maj – efter bara fyra dagar, något som överraskat honom.
 
– Det gick väldigt snabbt. Det stod på deras hemsida att det skulle ta upp till tio veckor och det lät ju på det att det verkligen skulle göra det. Det var dessutom i maj som ansökan gjordes. Man kan ju tänka sig att Skatteverket har fullt upp med deklarationen, men den här enheten var väldigt effektiv, säger han.
 
Vad blir den stora förändringen?
– I dag skrev jag under ett dokument för första gången med min nya namnteckning, och det är inte så lätt. Jag var väldigt nöjd med min gamla namnteckning, men jag tror att jag hittat en någorlunda elegant form som jag dock kommer att få jobba på för att få det att flyta naturligt.
 
Gustav Hemming tillägger:
 
– Sedan får vi se om jag kommer lystra till mitt nya namn. Det blir också en utmaning.