Det finns ett samband mellan folkmordet i Srebrenica och massakern i Utöya. Anders Behring Breivik har Radovan Karadzic som förebild. Karadzic är den störste krigsförbrytaren på Balkan åtalad för att beordrat folkmordet på över 7 000 muslimska pojkar och män i Srebrenica 1995.
Jag har två barn 15 och 17 år gamla. Själva tanken att någon av dem var på Utöya skulle vara outhärdlig.
En liten ö, en beväpnad man.
Det går helt enkelt inte föreställa sig att en människa är i stånd att utföra en massaker på 85 ungdomar.
Jag bevakade krigen på Balkan och träffade överlevande från folkmordet i Srebrenica sommaren 1995. Radovan Karadzic som höll sig mellan 1996 och 2008 är åtalad för att ha beordrat folkmordet.
Syftet med folkmordet i Srebrenica var att förhindra en muslimsk demografisk reproduktion i östra Bosnien enligt krigstribunalen i Haag. Därför klassar tribunalen massakern som folkmord.
Anders Behring Beijing har erkänt bombningen av regeringskansliet och massakern på Utöya. Enligt hans advokat var dåden fruktansvärda att utföra men nödvändiga. Syftet med massakern på Utöya var att utplåna en kommande socialdemokratisk generation.
Det är alltså Anders Behring Breiviks “rationella förklaring” till det ofattbara. I ett manifest som han hållit på att skriva i nio år skriver Breivik om Radovan Karadzic:
“For his efforts to rid Serbia of Islam he will always be considered and remembered as an honourable Crusader and a European war hero.”
 
Anders Behring Breivik befinner sig som serbiska krigsförbrytare på en annan planet. När man tittar på dessa krigsförbrytare under rättegångarna i Haag framgår det att de inte förstår vad de åtalas för.
Anders Behring Breivik längtar till rättegångsförhandlingarna och vill ha uniform på sig. Jag tror inte att han kommer att förstå vad han har gjort. Och om han börjar förstå, kommer han inte kunna stå ut med sin smärta och sitt samvete.

Tonchi Percan