Klockan 10 i dag lämnade Vänsterpartiets partisekreterare Aron Etzler beskedet att verkställande utskottet vill utesluta ledamoten Amineh Kakabaveh. Nu tillbakavisar hon partiledningen motiv till uteslutningen.

För Ekot uppger Amineh Kakabaveh att hon ska sitta kvar i riksdagen men inte gå över till något annat parti

På Facebook berättar hon att hon fick beskedet om uteslutningen via en journalist från SVT. På presskonferensen sade Aron Etzler att han hade försökt kontakta henne innan via mobiltelefon.

Amineh Kakabaveh skriver på Facebook: ”Aron Etzler ljuger om att han har försökt att kontakta mig. Detta är inte sant.”

Hon kommer inte på riksdagsgruppens möten, var inte med om omröstningen om statsminster och betalar inte partiskatt, framförde Aron Etzler som några skälen till uteslutningen.

Amineh Kakabaveh:  ” Vad som är sant är att jag sedan i höstas har varit sjukskriven från dessa möten på grund av mobbning och utfrysning. På samma sätt var jag också sjukskriven när statsministeromröstningen hölls.”

Och vidare:

”Sedan valet har jag varit sjukskriven från riksdagsgruppens möten. Jag har meddelat Jonas Sjöstedt att jag vill fortsätta betala partiskatt, men att det är orimligt att göra detta så länge som riksdagsgruppen och ledningen öppet mobbar mig och feyser (sic) ut mig och hävdar att de saknar förtroende för mig. Så fort riksdagsgruppen börjar behandla mig på samma sätt som övriga ledamöter så betalar jag partiskatt, har jag meddelat. För att betala partiskatt har jag först krävt ett möte med Jonas Sjöstedt. Detta har han vägrat. Mina väljare ska veta att detta inte har att göra med att snålhet. Istället har jag överenskommit med Riksdagsförvaltningen att varje månad betala en extra skatt. Detta gör att jag inte får ut mer i disponibel lön än vad övriga Vänsterpartister gör i partigruppen. Detta kan bekräftas av Riksdagsförvaltningen. Det är typiskt för partiledningen och partisekreteraren Aron Etzler att inte kontrollera de uppgifter som de går ut med i media. Man påstår i media att jag sprider ’fake news’. I själva verket är det precis tvärtom.”

Amineh Kakabaveh tycker att Vänsterpartiet har demokratiska problem:

”Det spelar ingen roll att jag har väljarnas och medlemmarnas förtroende. För ledningen är ’förtroende’ något som man söker inåt till riksdagsgruppen och uppåt till ledningen. Inte utåt till medlemmar och väljare. Som ledamot har jag sökt samarbete med kvinnoorganisationer och andra rörelser för demokrati och mänskliga rättigheter. Jag har dessutom arbetat tvärpolitiskt i frågor om hedersförtryck. Jag reser runt i landet och träffar de som drabbas av hedersförtrycket och folkbildar för dem som arbetar med frågorna. Om Vänsterpartiet ska kunna växa kommer det inte räcka med att riksdagsgruppen har förtroende för varandra.”