Socialdemokraterna lanserade nyligen en applikation till Iphone- och Android-mobiler med Stefan Löfvens röst som väckarklocka. Tanken bakom appen är att på ett lättsamt sätt sprida partiets budskap och har i skrivande stund tagit sig till en 87e plats i App Store.
 
Igår följde den regeringskritiska bloggen Alliansfritt Sverige sitt favoritparti i spåren med en egen app – som tvärtom ska hjälpa användarna att istället somna genom att visa upp en ”trött” Fredrik Reinfeldt.
 
– Vi har ju en regeringstrött statsminister, som många människor pratar om. Det ville vi jobba med och se hur vi kan prata kring det. Då var appen ett bra sätt, säger Robin Zachari, redaktör på Alliansfritt Sverige.
 
Appen Somna med Reinfeldt spelar upp olika ljudklipp med Fredrik Reinfeldt där han, enligt Robin Zachari, säger såväl ”tråkiga” som ”dumma” saker och har på bara ett dygn klättrat upp i topplistorna i App Store och Google Play.
 
Just nu är Somna med Reinfeldt den åttonde mest nedladdade Iphone-appen och i topp när det gäller kategorin medicin.
 
– Vi är förvånade själva. Det är jätteroligt, särskilt för Joel E Svensson som gjort vår app. Det är hans första app för oss, så det är kul att få en sådan smash hit första gången, säger Robin Zachari.
 
Första gången? Ska ni göra fler?
– Ja, det är vi övertygade om. Men eftersom vi satt en hög ribba så ska det vara saker med kvalitet. Vi har en app planerad redan men den kommer att dröja ett tag. Den kommer inte vara en sådan här kul grej, utan en mer långsiktig sak, säger Robin Zachari som berättar att den ska släppas ”långt innan valrörelsen”.
 
Hur har reaktionerna varit annars?
– Vi har fått jättepositiv feedback från våra läsare. Jag tror att det är en av de saker som vi fått allra mest positiva reaktioner för. Folk, nästan generellt, tycker att den är sko. Även om man inte tycker att vi ska prata politik i varje enskild sak, så tycker man att det här är en rolig grej.
 
Har det kostat er något?
– Nej, Joel har precis som folk på Alliansfritt jobbat för att det är skoj. Det kostar med registrering på App Store och annat, men det var bara några hundralappar.
 
Exakt hur många som laddat ner appen kan han inte säga.
 
– Men vi har haft över 5 000 unika besökare på http://somnamedreinfeldt.se och eftersom direktlänkar till nedladdning sprids på sociala medier och man ser appen i butikerna så är det nog betydligt fler som laddat ned den, säger Robin Zachari.