– De ville avslöja att vi är lobbyister. Det är vi ju. Sedan vill de att avslöja att man kan köpa lagstiftning. Men det har vi inte på hyllan, säger Morten Rud Pedersen, vd för Rud Pedersen.
 
Han berättar att Aftonbladets tre medarbetare uppträdde som företagare under mötet med Sten Tolgfors och konsulten Martin Sandgren. På slutet av mötet berättade de dock att de jobbade för Aftonbladet.
 
– Det var väldigt surrealistiskt och vi tror att de smygfilmade.
 
Morten Rud Pedersen vet inte vad Aftonbladet ska ha sitt material till.
 
– De har inte skrivit något. Jag har försökt kontakta dem. Deras chefer svarar inte. Så vi har lagt ut vår version och gjort den tillgänglig på vår sajt.
 
I ett mejl till Sten Tolgfors skriver reportern under namnet Hans Erik Peterson de är ”en grupp med nio personer som driver asylboenden runt om i landet och vi tycker att branschen svärtas ner av de här oseriösa personerna”.
 
Han skriver vidare att de vill ”införa en certifiering med krav på dem som driver asylboenden. Tanken är att personer som är dömda för grova brott eller har trasslig ekonomi inte ska godkännas”, och undrar om Sten Tolgfors kan hjälpa till.
 
I sitt svar till reportern föreslår Sten Tolgfors en träff, ”gärna tillsammans med min kollega Martin Sandgren”, som kan frågorna bättre och som jobbade under migrationsminister Barbro Holmberg.
 
Mötet bokades in till i dag, den 26 april, där de en bit in på mötet avslöjade sitt verkliga ärende, enligt byrån.

I ett av mejlen anges ett telefonnummer. Ingen svarar, men någon som säger sig vara "Hans Peterson" svarar på norrländska. Denne Hans läser men besvara inte sms.
 
Dagens Opinion har sökt Aftonbladets chefredaktör Jan Helin.
 
Ardalan Samimi & Rolf van den Brink