Amazon tycker i sin blogg att Aftonbladet har publicerat en ”rad missvisande artiklar”, bland annat om e-handelsjättens relationer med den svenska regeringen. Men Aftonbladet har inte hört från Amazon, varken före eller efter att artiklarna publicerades.

Artiklarna handlar om etableringen av ett datacenter i Eskilstuna. Denna har gjorts av Amazons affärsområde Amazon Web Services, som levererar molntjänster inom e-handel och content-distribution såväl externt som internt. Bland annat sägs att Amazon fick ändra den dåvarande näringsministern Mikael Dambergs egna citat inför en ”reklamkampanj”.

Amazon uttalade sig inte i Aftonbladet, men I fredags kväll publicerade den amerikanska jätten ett blogginlägg på svenska. Bland annat stod det att läsa att Amazon Web Services tycker att Aftonbladet ”insinuerar” att företaget har fått ”bidrag från regeringen för att bygga våra datacenter i Sverige”.

– Det enda man kan säga är väl att jag står bakom våra artiklar till 100 procent. Om amazon har några konkreta exempel på eventuella felaktigheter är de välkomna att höra av sig så ska vi självklart titta på det. Några sådana har man dock inte kommit med, säger Martin Schori, chef för Gräv & Story på Aftonbladet.

Pratade ni med Amazon inför artiklarna?
 – Udden i vår granskning var ju riktad mot regeringen. Men vi har också försökt få tag på Amazons pa-avdelning, som inte ens återkom med ett svar.

Vad tycker du om att Amazon inte återkom med svar?
 – Det är inte helt ovanligt för den här kategorin av företag, så jag var i alla fall inte förvånad.