Alliansfritt Sverige väckte debatt då bloggen startade en bokhandel med gratis böcker och publicerade Fredrik Reinfeldts Det sovande folket, som kom ut 1993. Den innehåller den blivande statsministerns tankar om det svenska folket. Några av dessa skulle kunna betraktas som mindre genomtänkta. 

– Boken trycktes till en början i små upplagor, kanske mest för invärtes bruk bland moderaterna. Så försvann den från alla bibliotek utom Kungliga och Universitetsbiblioteket. Men boken är läsvärd och folk vill ha den, berättar Björn Fridén som tillammans med Anders Utbult driver Alliansfritt Sverige.
Boken publicerades inledningsvis även på den illegala nedladdningssajten Pirate Bay, därefter via den egna bloggen.

– Jag kan se att 4 000 – 5 000 personer har varit på boken på bloggen. Hur många som laddade ner den via Pirate Bay, vet jag inte.

Statsminister Fredrik Reinfeldt (m) har som författare upphovsrätt till boken, som Alliansfritt Sverige har brutit genom att utan tillstånd distribuera den. Men några krav från Fredrik Reinfeldt har inte kommit.

–  Nej, det har varit väldigt sparsamt med reaktioner från högersidan. Men boken är pikant och statsministern kanske inte vill förknippas med den. Moderaterna vill nog att den ska vara överspelad.

Vad tror du det beror på att boken inte finns på biblioteken längre, det spekuleras ju i att moderaterna har sett till att den har försvunnit från hyllorna?

– Många har gjort den spekulationen. Men man måste ha belägg för att kunna påstå det. Det kan ju också bero på att det är en läsvärd bok och att folk vill ha den.

Någon mer bok du vill ge ut?

– Det skulle vara någon bok från det nedbrunna biblioteket i Alexandria.

Björn Fridén jobbar under 2010 som projektassistent för bloggnätverket Netroots.