Gobigas-projektet drivs i samarbete mellan Göteborg Energi och E.ON med Göterborgs Energi som majoritetsägare. Åsa Burman är vd för Gobigas AB.

 

    Det här känns fantastiskt roligt och är en bekräftelse på att vårt projekt ligger rätt i tiden, men det har varit en jättelång process. Vi fick stödet beviljat av Enegrgimyndigheten redan i september och har sedan dess arbetat aktivt med att svara på EU-kommissionens frågor. 

Stödet får av EU endast delas ut till forsknings- och utvecklingsprojekt som inte är konkurrensdrivna och där det inte finns någon snedvridning att misstänka.

 Vi har jobbat mycket med att lägga fram statistik och att med externa referenser visa att det här är den typ av projekt som bör stödjas. Det handlar alltså inte om att argumentera för sin sak. Näringsdepartementet har ju varit ansvariga sedan vi fick stödet beviljat av Energimyndigheten.

 

Vad ska ni göra med pengarna?

 Vi ska bygga en anläggning för att förgasa och producera biogas. Än då länge har vi fått stödet godkänt och nu ska det fattas beslut om själva investeringen.

 

Sent 2012, tidigt 2013 beräknas förgasningsanläggningen vara i drift.