Totalt åker 205 riksdagsledamöter till Almedalen. Samtliga 19 riksdagsledamöter för Sverigedemokraterna ska till Almedalen, medan 80 procent, motsvarande 20 av 25 riksdagsledamöter för Miljöpartiet åker till Almedalen i år. Dessa partier ligger i särklass när det gäller att skicka sina folkvalda till Visby.
– Det är organiserat så att alla riksdagsledamöter ska till Almedalen. Vi flyttar jobbet till Almedalen nästa vecka, säger Martin Kinnunen pressansvarig för Sverigedemokaterna.
Det blir ändå färre Sverigedemokrater på Gotland i år. Partiet sponsrar inte transporter från olika avdelningar i landet till Gotland som förra året då partiet gjorde debut i Almedalen. Sverigedemokraterna kommer att betona sina ideologiska värderingar och betydelsen av att partiet kommit in i riksdagen.
20 av 25 ledamöter från Miljöpartiet ska till Almedalen. Gustav Fridolin är föräldraledig och Peter Eriksson ordförande i KU har ”nåt för sig”.
Socialdemokraterna skickar mindre än hälften av sina ledamöter till Almedalen eller 50 av 112.
Drygt hälften av eller 10 av 19 vänsterpartistiska ledamöter ska till Visby. På onsdag samma dag som Vänsterpartiet har sin dag har Alliansen en gemensam dag med sina partisekreterare i Almedalen.
 
Ted Bergdahl, informationschef för Vänsterpartiet, är inte upprörd över det.
– Jag vet inte varför Alliansen väljer att ha sin dag på onsdag. Men det är fritt fram att arrangera när man vill i Almedalen. Vi kommer inte få mindre uppmärksamhet för det, säger han.
60 av 107 moderata folkvalda ska till Gotland och ett femtiotal tjänstemän är där hela eller delar av veckan. Moderaterna kommer att ha aktiviteter i ett tält i parken under hela deras dag. Där kommer olika ledande företrädare hålla seminarier om en rad olika frågor. Partiet lägger krut på jobbfrågan.
 
Centern skickar samtliga sina statsråd till Gotland och 15 av 23 ledamöter. Folkpartiet kommer att ha 17 av 23 ledamöter på plats i Almedalen. 11 tjänsteman från riksdagskansliet ska också till Visby.
 
14 av 19 Kristdemokraternas ledamöter och 10 tjänsteman från riksdagskansliet kommer att finnas på plats samt samtliga fyra statsråd och deras assistenter.
 

Tonchi Percan