När Dagens Opinion når SSUs ordförande Philip Botström har han just klivit av scenen där han och förbundssekreteraren Andrea Törnestam har sjungit den nyskrivna vallåten. SSU håller valläger dit bland annat partiledaren Stefan Löfven och finansminister Magdalena Andersson kommer att avlägga besök.
 
–   Vi lanserade låten genom att i alla fall försöka sjunga. Det är två duktiga medarbetare på SSU som har knåpat ihop låten, säger SSUs ordförande Philip Botström.

Vad ska få gjort under vallägret?
– Det är ett tillfälle för oss att samla våra främsta kämpar. Vi har seminarier, debatträning, vi ser till att fila på våra kunskaper i sociala medier och den digitala valrörelsen, vi ska ut på torsdag och knacka dörr, vi ska också inspirera, det kommer många spännande gäster och artister så att vi kan skapa lite go, det kommer att behövas.

Hur ska ni agera i valrörelsen?
– Vår huvuduppgift är naturligtvis att bidra till en socialdemokratisk valseger. Mer konkret ska vi se till att första- och andragångsväljarna ser Socialdemokraterna som ett alternativ och lägger sin röst på oss. Det är ju närmre 800 000 människor det handlar om, säger Philip Botström och utvecklar hur SSU ska erövra unga väljare:
– Vi ska nå dem via debatter på skolor och inte minst genom dörrknackning och en omfattande kampanj på sociala medier. Det är klassiskt valrörelse arbete. Vi har extra fokus på sociala medier i denna valrörelse just för att nå förstagångs och andragångsväljarna.

Vilka är era konkurrenter om första- och andragångsväljarna?
– Många av förstagångsväljarna är osäkra och har ännu inte bestämt sig. Det är öppet för väldigt många in i det sista. Men det är klart att även vi (liksom moderpartiet) har Moderaterna och Sverigedemokraterna som huvudsakliga motståndare.
Vilka frågor vill ni lyfta fram särskilt i valrörelsen?
– Vår slogan är ’Starkare tillsammans’. Det är för att sätta finger och fokus på den ideologiska konflikten, om vi ska lösa samhällets stora utmaningar tillsammans som ett lag eller om vi ska låta marknaden lösa det på egen hand. Vi har sagt i flera år att vi vill ha ett val om välfärden. Nu verkar vi få det.
 
– Segregationen i skolan och den psykiska ohälsan är två av de viktigaste frågorna.
– Men även de frågor som handlar om integration, det har kommit många unga människor till Sverige de senaste åren. Det är klart att ska samma rätt att komma in i samhället.
–  På samma sätt ser vi också att sexualbrotten engagerar många unga, inte bara unga feminister.
 
Hur mycket investerar ni i valrörelsen?
– Vi lägger strax under 2 miljoner kronor, nästan hälften mot vad vi vad vi lade förra valrörelsen, mindre än vi har lagt på någon valrörelse i modern tid. Det innebär att vi måste behöver prioritera våra resurser både när det gäller hur mycket vi är ute på festivaler, ute på gator och torg och hur mycket vi kan lägga på annonser i sociala medier. Men det förpliktar ju också.

Varför lägger ni minde på valrörelsen?
– För att vi har mindre resurser, helt enkelt. Men det är också så vi ser att det är viktigt att inte bara lägga alla resurser och pengar före valet 9 september. Det kan mycket väl bli ett osäkert läge i höst, till och med med ett nyval, och att då ha bränt slut på alla resurser, och inte ha kapacitet för att kunna bedriva viktigt arbete under hösten, tror vi inte är speciellt smart.

Hur har valrörelsen utvecklats hittills?
– Inte speciellt många partier har dragit igång valrörelsen. Socialdemokraterna har ju med ett rasande tempo släppt förslag, gjort utspel och få fokus på välfärdsfrågorna. Vi får väl se nu, jag antar att de andra partierna steppar upp och gör fler utspel och tydliggör konflikterna i svensk politik. Som SSUare hoppas jag att ännu mer fokus ska hamna på ideologiska skiljelinjer mellan höger och vänster, tydliggöra att det är ett vägval om välfärden. Flera partier vill få fokus på dystopi och på att allt går åt helvete.   Från SSUs sida hoppas vi få lite framtidsoptimism och framtidshopp och visa det som går bra men framförallt att det går att ändra och förbättra samhället, bara vi gör det tillsammans.

Vilka partier är dystopiska?
– Framförallt Moderaterna och Sverigedemokraterna är väldigt dystopiska. Det är ju en sak att visa de utmaningar och problem som Sverige har haft under väldigt många år. Men problemet med Sverigedemokraterna och Moderaterna i valrörelsen so far, är att man stannar vid det dystopiska och inte presenterar konkreta lösningar och förslag på hur det kan bli bättre. Man skapar rädsla och ökar grogrunden för främlingsfientlighet och misstänksamhet. Det tror jag inte någon i Sverige tjänar på. Framförallt bidrar Moderaterna och Sverigedemokraterna till en ambitionssänkning för vad politiken och samhället kan göras tillsammans.   

Något annat?
– Det finns en stor medvetenhet om att det är ett väldigt polariserat läge just nu i svensk politik. Det är en oförsonlig ton i sociala medier, men också ute i skolor och på gator och torg. De extrema partiernas frammarsch är något vi märker av i högsta grad. NMRs närvaro har vi kunnat bevittna de senaste månaderna. Vi har medlemmar som har blivit trakasserade. Det är viktigt för oss att vidta åtgärder, men också viktigt att se till att vi inte backar undan. Vi är nazisternas och fascisternas främsta motpol och ska gjuta hopp i våra medlemmar, hålla valläger och inte skämmas för det utan tvärtom se till att mobilisera inför valrörelsen.