I framtiden behöver politiker visa sin personlighet för att bli omtyckta, anser Elin Nilsson som besökt Michelle Obamas liveshow Becoming.  

Michelle Obama turnerar världen runt med sin liveshow Becoming. En show som har samma namn som hennes bok, men utan att knappt nämna själva boken. Hon behöver inte det. Eftersom innehållet i den är detsamma som hon pratar om på scenen när komikern Phoebe Robinson intervjuar henne. Det liv hon har levt, i Vita Huset och innan samt hur hennes liv ser ut idag. Och det är en bok i sig. ”I became the American dream” säger hon. Och publiken jublar.

För när hon säger det finns det en äkthet i det. Det är lätt att tänka att när någon har varit en del av världens mäktigaste familj så har den personen per definition alltid varit där. Michelle Obama påminner mer än någon om att det inte är så. När hon berättar om när vita flyttade ifrån områden när svarta flyttade dit under hennes uppväxt, så är det på riktigt. ”Remember that if you reject someone because that person doesn’t look like you – you could be rejecting the next Michelle Obama” säger hon.

Globen är fullsatt den här onsdagskvällen. Innan Michelle Obama ens har klivit ut på scenen så rullar en film om henne i nästan en halvtimme. Där Barack Obama berättar om att han var sen till deras första dejt, barnen berättar att de trots den väldigt annorlunda uppväxten så hade de också en normal vardag och att de fick äta mycket glass. Det blir inte cheesy på något sätt, eftersom det känns äkta allting. Och eftersom jag kommer direkt från att ha lyssnat på politikerna i riksdagen som pratat vårbudget hela dagen så tänker jag på det som slagit mig så många gånger, det finns ingensvensk politiker som visar sin personlighet på det sättet. Och det finns ingen som är en så duktig talare. Är det för att vi växer upp med jantelagen här? Jag vet inte, men antagligen så.

Under kvällen så pratar hon om hur hon aldrig har haft problem med att lita på andra föräldrar när hennes barn har vuxit upp. ”If they needed to go to a more normal house and sit by a dinner table to talk about how annoying their parents are we let them do that. So that their friends parents could say like,oh yes we know they are” säger hon och skrattar. Det är en konst i sig hur hon lyckas med att få ett så remarkable life att låta så relatable för alla tusentals människor som sitter där och lyssnar.

Och det är icke-skandinaviskt. När jag läser recensionerna från hennes show i Danmark så skriver Ekstrabladets Henrik Queitsch att föreställningen var bisarr, att inledningen (som enligt min mening var sjukt mäktig med den ena grymma låten efter den andra mixad med scenes of her life) aldrig tar slut. Han skriver att ”då kändes det som att man blivit inbjuden till ett väckelsemöte eller inlockad in i en sekt, där alla bara väntade på att översteprästinnan skulle visa upp sig”.

Men herregud, det är amerikanskt att göra så. Titta på vilken konferens som helst på Youtube så ser du det Henrik. Vi har vår skandinaviska variant Petter Stordalen ju, och det är nog så mycket roligare att gå på ett event och lyssna på honom än att höra någon av de hundratals presentatörer man hört vid olika tillställningar som inte ens kan tala. Eftersom talets gåva inte klassas som en särskilt stor tillgång här. Det är nästan så att det ska vara lite dåligt. För om du är en duktig talare kan du inte vara genuin ungefär, så går resonemangen. True story, I’ve heard them many times. Det känns rätt inskränkt faktiskt.

Men – som jag skrivit tidigare vid flera tillfällen – allting som är stort i USA kommer hit förr eller senare. Och i framtiden kommer man inte att kunna vara en omtyckt politiker utan att visa sin personlighet. Det kommer att höra till, vare sig man vill det eller inte. Och där finns det de som har ett försprång, Ebba Busch Thor till exempel. Mona Sahlin hade det också på sin tid, hon var före sin tid så att säga.

Anyways, jag är inte en vän av jante, och jag hoppas att vi får se mer av den här typen av upplägg i Sverige som Becoming live med Michelle Obama är. Och då behövs personlighet nog att fylla en arena.

En annan sak jag tänkte på när jag var där var att spellistan till showen var 100 procent, och den gick att googla fram så den kan ni lyssna på här.

Elin Nilsson