Dagens Opinions Elin Nilsson tröttnar aldrig på Almedalsveckan. Här listar hon sina höjdpunkter för 2019.
Som en av väldigt få som är kvar i Almedalen så sitter man och känner sig som Tom Hanks i Cast Away. Man kan då konsten att klamra sig fast vid denna vecka, ingen tvekan om saken. Jag kom hit förra fredagen 28/6 och åker hem ikväll 7/7. Jag låtsas inför folk och säger att ”jo men nu är man ju lite trött, det ska bli skönt att åka hem och så vidare” för att verka normal. Men alltså to be honest så skulle jag gärna se att detta pågick längre – i alla fall i en vecka till. Man är ju liksom inne i svängen och vill inte hoppa ur den, I ain’t no quitter.

Jag funderar starkt på att åka på Norges motsvarighet till Almedalsveckan som Petter Stordalen berättade för mig om tidigare i veckan. Den pågår 12-17 augusti, och eftersom den bara har funnits i några år så kanske man kan lättare make a mark there? Jag tänker lite så i alla fall. Om det är någon av er läsare som har varit på Arendalsveckan i Norge någon gång eller som ska åka dit i år så får ni gärna höra av er till mig.

Men så länge så ska ni få en lista över de stunder som jag tycker varit starkast under denna vecka här på Gotland. Och om ni vill läsa förra årets motsvarande summering så hittar ni den här.

alla politiskt aktiva gummor man träffar
Så många smarta tjejer på samma plats. Jag älskar att träffa politiskt engagerade unga kvinnor med massor av energi och drivkraft. Det känns som att det de orkar är gånger 10 vad man själv och folk utanför politiken orkar. Eftersom det är en så pass tuff bransch, särskilt för kvinnor. Några av denna veckans finest var Aleese Rydlund, språkrör för Gröna Studenter, som dj:ade innan Per Bolunds tal (det är en tradition att hon spelar innan talet), min nyfunna vän Dana Pourkoymelian, ordförande för CUF Västra Götaland, som höll tal på Makthavares med anledning av att hon toppat deras lista över framtidens mäktigaste och 18-åriga Kelly Almqvist (som jag nämnde redan förra året som en up en coming person att hålla koll på), som sitter i KDU:s organisationsutskott, som under veckan hängde med Tino Sanadaji och blev bjuden på öl av Rebecca & Fiona för att de tyckte att hon var skön.

att bli misstänkliggjord av Säpo 
Så här i efterhand tycker jag faktiskt att det är svinroligt att Säpo trots att jag hade presspass inte trodde på mitt snack om artikelserie, att jag känner ministrar och att jag jobbar i riksdagshuset och hänger runt i maktens korridorer på dagarna. Det är ju som att jag har en så icke etablissemangs-mässig aura att det inte går att tro annat än att allt är påhittat. I didnt choose the thug life, the thug life chose me.

Filippa Reinfeldt och Per Schlingmann på DJ Battle 
Jo. men ärligt talat så sa man ju till alla kidsen som man träffade på DJ Battle att ”det är de två där i vita outfits som gjorde detta arrangemanget superkänt back in the day” och så drog man på med en massa kuriosa om en kväll för 10 år sedan som man inte ens hade fått gå på pga bara 17 år gammal vid tillfället i fråga. Dessutom var jag inte ens på plats i Almedalen när detta ägde rum, första gången jag åkte hit var inte förrän sju år senare. Men varje tillfälle att dra en bra story tar man ju utan att blinka.

varenda gång man slängde sig med frasen real recognizes real” 
Min vän Alexander frågade mig hur många jag sagt ”real recognizes real” till och jag svarade att det är nog runt ett tiotal personer kanske. Det var första dagen. Men det är ju så, att om man bara tittar efter så ser man äkthet överallt. Det är real av Schlingmann och Filippa att vara helt upp över öronen taggade på att göra comeback på DJ Battle 10 år senare no matter att politiken har dissat eventet – det är äkta att stå upp för något man gillar oavsett andras nojjande ju. Det är real av Makthavares chefredaktör Jessica Schedvin att vara i Almedalen från onsdagen före det hela drar igång till dess att varenda litet tält har riggats ner den sista söndagen. Det är real av Petter Stordalen att inte peta ner en massa sugrör i Aperol Spritzen på sitt mingel, eftersom det ju följer Nordic Choices ordinarie riktlinjer kring miljö och sånt. Finns hur mycket som helst egentligen, jag skulle kunna göra en helt egen lista på bara det här temat.

när Ebba Busch Thor intog Gutekällaren 
Det stora i detta är inte det faktum att Ebba Bush Thor avslutade sin dag i Almedalen med att fira och dansa med sina fellow partikollegor och KDU-medlemmar på Gutekällaren till in på småtimmarna – utan det är valet av dansgolv. På den här klubbens övervåning finns det alltså ett dansgolv med tema techno/house/allt som låter hetsigt (som så klart alla högermänniskor brukar välja då de ju i regel inte har den bästa musiksmaken) och ett dansgolv med tema hip hop/RnB. Ebba Bush Thor väljer det senare. Hon är a real one.

alla som talar klarspråk kring pengar 
Handen på hjärtat så vill man ju bara veta vad saker och ting går loss på. Det här med att det är ofint att prata pengar känns lite 1900-tal faktiskt, vi lever ju i en tid där det går att jämföra prislappar online och med lite skills så kan man googla fram det mesta. Därför är det så härligt med folk som bara räknar upp notan för grejer man frågar (eller inte ens har frågat) dem om. Som när businesspodden-grundaren Josef Fallesen pratade om de hundra miljoner han fått ansvar att investera i tech-startups, och tillägger att om han sköter sina kort rätt så kan dessa investeringar generera 100 egna miljoner in på hans egna konto omkring sju-åtta år från nu.

Jag försökte dra ur Patrik Hesselius hur mycket The Labyrinth fick casha för att hyra trädgården under hela veckan. Där tog det dock tvärstopp, vilket jag i och för sig förstår från hans perspektiv att han inte kan snacka om – då det finns många involverade som kanske inte vill ha ordet ute på stan. Jag drog till med en gissning på en halv miljon och det sa han var väldigt lågt gissat. Den högsta gissningen han hade hört var två miljoner. Så kanske mer runt omkring där då än i närheten av min siffra? Äh, jag har ingen aning. Men det vore ju intressant att veta just för att få en bild av värdet på en guldplats under denna veckan – och kanske framför allt parametrarna som det mäts utefter.

Dagens Opinions och The Labyrinths Almedals-TV 
Okej, jag fattar att det finns en viss nivå av töntighet i att lista sitt eget jobb som en av Almedalens höjdpunkter (dock så säger jag bara never forget den gången Cafés moderedaktör Martin Hansson listade sig själv som en av de sju bäst klädda männen på Stockholms modevecka – det finns alltid någon som är värre) men helt ärligt så har jag saknat ett mer branschinriktat TV-program från Almedalen som handlar just om Almedalen och där man går in på djupet kring saker som händer under veckan, vilka trender som råder och så vidare. Det tycker jag att chefen Rolf van den Brink, Hanna Westrin från The Labyrinth och Jonas Tulldahl från Bumblewing styrde ihop riktigt bra.

all smokers unite 
Det var inte bara kring fotbollen som folket i Almedalen slöt upp i år. Utan även kring rökningen som en sport slöt människor upp och bildade team på ett aldrig tidigare skådat sätt – med anledning av rökförbudet då så klart. Här spelar ålder, kön, partifärg eller andra övertygelser som kan tänkas skilja oss åt ingen roll.

We’re in this together
Hear our hearts beat together
We stand strong together
We’re in this forever
 

att vädret blev kaos 
På ett sätt så var det faktiskt en oerhörd befrielse när himlen öppnade sig och gjorde hela Almedalen till en enorm vattenpöl i tisdags. Eftersom nu fanns det en legit anledning att prata om vädret, något ju människor tenderar att göra i vilket fall och som alltid får mig att cringea sönder. Nu var det inte ett dugg obekvämt, och jag pratade själv engagerat på om vädret med folk kring alla håll och kanter.

Elin Nilsson
elin@dagensopinion.se