"Valrörelsen igång och all time low (svt)"

Publicerad 2018-01-26, 12:27

BLOGG. Fortsätter politikerna, de politiska tjänstemännen och journalisterna att hålla sin låga nivå valrörelsen ut behöver knappast de eventuellt ryska trollfabrikerna rycka in för att vilseleda väljarna, anser Dagens Opinions Rolf van den Brink.

Dela med andra

I sedvanlig strategisk stil gick Socialdemokraterna till offensiv runt årsskiftet. Tre av partiledare Stefan Löfvens möjliga efterträdare tycks ha fått göra gesällprov. Det gick så där. Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson fick bära in i valrörelsen frågan om hur nyanlända ska förses med svenska värderingar. Hon presenterade ett förslag om att ”se över innehållet i samhällsorienteringen för nyanlända för att främja etablering och integration”, marknadsfört på DN Debatt 19 december. Dagens Nyheter ställde även upp när finansminister Magdalena Andersson den 21 december berättade om sin syn på integration 21 december 2017. Civilminister Ardalan Shekarabi berättade i en stort uppslagen och tårdrypande artikel (ja, jag grät, helt ärligt) om familjens tillvaro som dolda flyktingar. Också detta i DN, 2 januari.
 
De tre möjliga partiledarkandidaterna plockade över den tunga, otympliga, och rentav farliga frågan om migration på sina egna axlar. Tanken är att Stefan Löfven mer ostört ska kunna ägna valrörelsen åt att prata om trygghet. Förmodligen ska han målas fram som den enda person som kan leverera trygghet i en stökig tid. Det är som vanligt smart av S-staben. Nu gick det inte helt enligt plan. Finansminister Magdalena Andersson sa något som kunde tolkas som att asylsökande borde välja andra länder än Sverige. Och Stefan Löfven, i sin trygghetsiver, kunde inte utesluta att militären skulle sättas in på något vis för att klara tryggheten.  Medierna tolkar förstås illvilligt Stefan Löfvens och Magdalena Anderssons lösryckta citat och i Agenda i söndags, 21 januari 2018, kom de upp ytterligare en gång.
Reportern Anna Hedenmo pressade verkligen vice statsminister Isabella Lövin (mp) om hur hon relaterade till citaten från regeringskollegorna Magdalena Andersson och Stefan Löfven. Här någonstans ägnar sig Agenda åt något som gränsar till fake news. Både Stefan Löfven och Magdalena Andersson har klargjort vad de egentligen menade med de lösryckta citaten. Stefan Löfven tänkte inte sätta in militär under vapen. Magdalena Andersson ville ha sagt att asylsökande kan få bättre hjälp i andra länder när Sveriges system är överbelastat.
 
Ändå går Anna Hedenmo på som om de har sagt något annat. Det är inte ärligt mot väljarna eller de två S-politikerna.  Agenda ägnar 15 minuter av prime time åt en vinkel som egentligen är död. Agenda ägnar 15 minuter åt att diskutera vad två S-politiker eventuellt har sagt till journalist någon annan stans. Det är lite obegripligt att Isabella Lövin ens finner sig i diskussionen, men hon är antagligen rädd om varje tv-sekund hon kan få med partiets pressade opinionssiffror.  
 
Sedan följer ett block om tryggheten i samhället. Ali Esbati (v) och Tomas Tobé (m) får berätta hur de ser på hur diskussionen förs, åter en metadebatt. Sedan en liten myspys ut till Upplands Väsby där en liberal får berätta att de vill byta en lampa i en gångbro. Trevligt och lättsmält, men SVT Agenda har faktiskt en redaktion på drygt tio medarbetare, exempelvis en heltidsanställd researcher.
 
Tänk om Agendas redaktion i stället hade kunnat gräva fram fakta om hur det står till med tryggheten i stället för att pressa Isabella Lövin på vilken bild Stefan Löfven eventuellt har presenterat över läget?
 
Har gängkriminaliteten ökat? Hur många gäng finns det? Har polisen kontroll på gängen eller inte?

Hårda fakta som hade kunnat ta diskussionen framåt, så att den inte bara snurrar runt och handlar om hur folk uttrycker sig eller ändlösa diskussioner om hur ”bilden” av något ser ut. För Ddet är inte fakta. Och är det inte fakta, vad kan det då vara, jo fake, låt säga välvillig statsfinansierad fake.
Agenda avhandlar även regeringens lagrådsremiss om minskade möjligheter att ta ut vinst för företag inom skolan. Okej, regeringen och vänsterpartiet släpper ett förslag som skapar debatt och ska skapa debatt genom hela valrörelsen. Det är en bra sak att gå till val på tycker uppenbarligen i alla fall V och S, även om det var huvudnumret även i förra valrörelsen. Men Jonas Sjöstedt är för het på att stå som avsändare till förslaget så att

Socialdemokraterna tvingas ut och ta åt sig äran för ett förslag som de kanske inte helt tror på. Så Socialdemokraternas kampanjavdelning tar fram en banner som visar en röd tumme upp med texten Bättre skola och omsorg och en blå tumme ner med texten Vinstjakt i välfärden med rubriken ”Det är rätt enkelt”. Vad säger upplägget om nivån på Socialdemokraternas debatt? En förenkling som inte är trovärdig.

”Rodnar av skam å era vägnar”, skriver Centerpartiets kommunikationschef Ola Spännar.

I studion försvarar gymnasieminister Anna Ekström regeringens lagrådsremiss och Jan Björklund opponerar sig. Här hade han världens chans att presentera Alliansens förslag på att hantera vinstuttag ut skolan, som uppenbarligen väljarna tänker en del på. Nu fick han inte ens frågan. Han synas inte. Agenda väljer åter den givna vinkeln. Nyss var det krig i förorten. Nu är de privata skolorna utrotningshotade. Vinklar som satts i de sociala medierna veckan innan. Det är som om Agenda saknar en egen hjärna.
Moderaternas partiledare Ulf Kristersson, som har tagit på sig att lyfta det politiska samtalet, kan närhelst gå in och agera ”vuxen i rummet”.  Det har inte skett ännu.

Och pinsammare blev det när det visade sig att tjänstemän på Socialdemokraternas kansli hade riggat trollkonton ungefär samtidigt som deras partichef och landets statsminister gick ut och varnade för rysk påverkan på valrörelsen. Fortsätter det så här med lågintensiv fake news från SVT och partiernas egna trollfabriker, behöver inte ryssarna ens engagera sig i att störa den svenska valrörelsen.

Kommentarer

Tycker analysen du gör Rolf adresserar både mediala frågan såväl som nuvarande riksdagspartiers seriositet. Det finns ett faktaunderskott i den allmänna debatten (och som det verkar i underlag för beslut). SVT, exempelvis, försöker ju inte ens att lyfta fram fakta som kan flytta diskussionen till att diskutera lösningar. Gång på gång så handlar diskussionerna om hur man "uppfattar" verkligheten där olika personer kan stå och hitta på lite hur världen ser ut. Parallellt så är fake news, trollfabriker mm på tapeten och det är glädjande att man lyfter fram att för socialdemokraterna helger ändamålen medlen. Det är rätt obehagligt och man hade tyckt att media skulle kunna vara tuffare. Lyckligtvis har Medborgerlig Samling dykt upp som nu faktiskt är kanske det enda parti som bygger politik på långsiktiga ideologiska utgångspunkter istället för att få 10 sek i rampljuset. Den intressanta frågan man bör ställa sig är vad som faktiskt händer när folk upptäcker att det partiet finns och att man inte behöver se politik som ett avsnitt av Baren eller paradise hotel.

Skriv ny kommentar

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas publikt.

Bonnier petar Johan Såthe från Resumé

Karolina Skog (mp): Statliga aktörer ska vara i sakliga sammanhang

Svenskt Flyg: Karolina Skog (mp) agerar som Donald Trump

Politikerskolan byter rektor mitt i terminen

Moderat pressar Alice Bah Kuhnke (mp) om ”odemokratiska påverkansmetoder”

Här är SDs valplattform – vill förstatliga vården och skolan

ANNONS: MARKET COORDINATOR TO SOFIGATE

Klart med ny politisk chefredaktör på Aftonbladet

Fokus steker Edward Blom – tar in fem nya kolumnister

SSUs nya chefredaktör: Vänsteropinionen är deppig

Bert Karlsson följer med på Kristdemokraternas förvalsturné

Kristdemokraterna byter vårdpolitisk talesperson

Så vill LO bromsa ”maktelitens” löner

Svenska PR-företagen byter ordförande

Anna Kinberg Batra (m) får jobb på Handelshögskolan

Finansministern tvekar om Skatteverkets ”exitskatt”

Naturskyddsföreningen byter huvudbyrå

Presstödet höjs och blir mer lokalt och innovativt

Trögt för Initiativet – jagar namnunderskrifter

Sverigedemokraterna presenterar valplattformen – i Örebro

Grünthal och Freivalds till Cohn & Wolfe

Liberalerna piggast på att hjälpa facket med invandrade akademiker

Efter elva år – Securitas komdirektör går till nästa börsbolag

Presskontakterna ner och tappar lönsamhet

Fackförbund prisar Karin Bojs

Chefsjuristen Anne Rundquist om jäv-granskningen av Irene Svenonius (m)

Jung värvar tre kreativa tungviktare

Aftonbladet frontar veteraner i sin val-tv

MTR drar aprilskämt med fejksemla – i februari

Så ska Moderaterna rädda Irene Svenonius

Jimmie Åkesson (sd) vs Ulf Kristersson (m) i vårturné: 23-6

Vänsterpartiets valplattform antagen - Apoteken och Bilprovningen ska förstatligas

DEMOSKOP: Alliansen förbi de rödgröna – men försvagade block

SD-vildarna får nej till partistöd

LO slår tillbaka mot DN och Aftonbladet om valfilmen: Man ska vara ödmjuk

De vann Stora PR-priset

Anna Ekström (s) attackerar influerare

De avgör vilka som blir Årets Opinionsbildare

Prime tar strid om utvisningshotad medarbetare

Här är Miljöpartiets valstrategi

Här är Vänsterpartiets nya partiledning

M och S om näringslivet i valrörelsen

SD hjälpte Alliansen köra över regeringen med förslag om partifinansierande lotterier

Hoppar av från Ehrenberg för egen byrå

S har flest gillare – KD de mest engagerade

Ännu hetare jobb – Geely-chef blir komchef för Göteborgs Hamn

Regeringen: Vi inrättar kontor för life science

INIZIO: M och S ökar – Alliansen förbi de rödgröna

Ras för Bindefeld – men vinst

Tidningsutgivarna protesterar mot regeringens telemarketing-förslag

Unionen klart största fackförbundet

LO om Moderaternas Las-omsvängning: Det ska vi berätta för en halv miljon

Södra Tornet vänder till förlust

TCO ökar svagt – men ras för journalisterna och finans

Techbolag värvar Prime-chef

Regeringen utser digitaliseringschef

Göteborgs Kex, hur hållbart är det att flytta tillverkningen till Riga?

Pressbild från Orkla.

Gullers värvar pr-lärare och regissör

ANNONS: KOM- OCH MARKNADSCHEF TILL KEY I GÖTEBORG

Liberalerna vill lagstifta bort mobilerna från lektionerna

Centerpartiet vill också vara positiva – och sätter tryck i vårdfrågan

Rossana Dinamarca (v) lämnar politiken

Mafioso, Prat, Wise och Narva kan vinna Stora PR-priset

Moderaterna släpper pepp-film

Moderaterna lanserar app för 450 valledare i Västerås

The Labyrinth trappar upp med näringslivstopp i toppen

EU-kommissionen ger grönt ljus för MTGs och Discoverys alkoholreklam i tv

The North Alliance slukar North Kingdom

Westander skrotar Hetast i Almedalen

Initiativet ska bryta sig in via landsbygden

Insynen i partiernas finansiering ska öka

Här är Moderaternas prioriterade valfrågor

Säpochefen blir rikspolischef – välkomnas av fackförbunden

Vårdföretagen gör om sin satirfilm efter kritik från byggindustrin

If Metall släpper kampanjfilm och håller valupptakt – Stefan Löfven (s) frontar

De slåss om plats på Miljöpartiets stockholmsbänk

Moderaterna ger sig ut på town hall-turné

Ny rikspolischef presenteras på torsdag

Stefan Löfven (s): Den svenska modellen ska fungera också i Göteborgs hamn

Under LOs valkonferens – Svenskt Näringsliv sätter stopp för politik på jobbet

Regeringen sparkar Dan Eliasson

BillerudKorsnäs vill bli förändringsambassadör

LO kräver 70 miljarder – kampanjar genom samtal

Saco upp 1,2 procent – läkarna ökar mest

Socialdemokraternas valstrategi – två huvudmotståndare pekas ut

Hon ersätter Jabar Amin i Västerbotten – Miljöpartiets riksdagslista klar

Årets Opinionsbildare får ny partner

Byggindustrierna rasar mot Sydsvenskans och Vårdföretagarnas bild av byggare

Länsförsäkringars nya kampanj blev #misslyckad

Ulla Andersson lämnar partistyrelsen (v)

Vårdföretagarna skickar in satirfilm som remissyttrande

Byggbranschen enligt Vårdföretagarna och Gullers.

Annie Lööf (c) släpper bok lagom till valrörelsen

Oslo-Sthlm 2.55 trappar upp kommunikationen

Industriparterna vill säkra kompetensen i industrin för 75 miljoner

Minskad marginal på Kairos Future

Lärare backar Ung Vänsters attack på Ingvar Kamprads dödsbo

Veckans Brief 3: Hållbarhet vägen fram för pressat Stockholm Fashion Week – Initiativet bygger politik

Veckans Brief 2: Spelbolagen rattar om marknadsföringen – Cisions nya position

Veckans Brief 1: Content lyfter Mynewsdesk – Färjelobbyist på dubbla stolar

Polischefen – en av få män på FIs riksdagslista

inför Almedalen

AFFÄRER. Nyhetsbyrån Sirén, som lever på att sälja offentliga handlingar som nyhetsunderlag, redovisar mer än halverat rörelseresultat för bokslutsåret 2014. Detta efter att ägarnas bolag fakturerat Sirén.
ALMEDALEN2014. Pr-byrån New Republic ger sig in i kampen om vem som ska skapa den viktigaste arenan för hållbarhet i Almedalen. Pr-byrån New Republic ger sig in i kampen om vem som ska skapa den viktigaste arenan för hållbarhet i Almedalen.
ALMEDALEN 2014. Hetast i Almedalen, som arrangeras av pr-byrån Westander med Dagens Opinion som mediepartner är på jakt efter två jurymedlemmar som ska rösta fram vilken aktör som förtjänar den årliga utmärkelsen.
ALMEDALEN 2014. Spelbolaget Unibet, som aldrig varit Almedalen förut, gör i år en stor offensiv med 20 man på plats och Handelsbankens Lennart Ekdal som moderator.
ALMEDALEN2014. Pr-byrån Think Image tar Viking Lines fartyg MS Cinderella till Almedalsveckan 2014. Planen är att hyra ut 2 500 bäddplatser och öppna nya lokaler för arrangemang.