”Postnord vägrar att dela ut brev”. Den rubriken har, i lite olika varianter, dykt upp i svensk press åtskilliga gånger på sistone. Bakgrunden är att Postnord inte är nöjda med brevbärarnas arbetsmiljösituation. Ofta är det brevinkasten som anses vara för trånga.
 
Mitt under pågående s-kongress återanvänder Jonna Sima, skribent på Aftonbladets oberoende socialdemokratiska ledarredaktion, meningen. Denna gång handlar det Stockholmsförorten Hjulsta, dit brevbärarna inte längre vill dela ut post efter att ha utsatts för hot.
På koncernnivå står svensk-danska Postnord inför ytterligare nedskärningar. Den danska delen blöder och krisen har utvecklats till något av en infekterad dragkamp mellan näringsminister Mikael Damberg (s) och den danske transportministern Ole Birk Olesen (la) om vem som ska göra vad i räddningsarbetet.
– Vi får en hel del frågor om Danmark, så är det ju, säger Per Mossberg, kommunikationsdirektör på PostNord.
I bolagets monter under Socialdemokraternas partikongress har alltså det tunga artilleriet dragits fram. Per Mossberg, som också är styrelseordförande för Sveriges Kommunikatörer och tidigare partner på JKL, är på plats i Göteborg för att desarmera och informera.
Intäktstapp, nedskärningar och en ny, digitaliserad, verklighet med e-handel har förändrat postlandskapet i grunden.
– Sverige behöver en ny postlag för att vi ska kunna ha en bra postservice även i framtiden, säger Per Mossberg.
En ny postlag nu, är budskapet till beslutsfattarna på plats. Och Per Mossberg gör bedömningen att han lyckats övertyga några av de som han pratat med i frågan under kongressen.
– Ja, jag tror det. Men så som saker och ting har utvecklat sig är det kanske inte lika politiskt konfliktfyllt med en ny postlag längre.
Han märker av ett stort intresse för bolagets utmaningar.
– Många vill höra mer och det ger oss utrymme att prata om postfrågorna och framhålla att också vi vill ha en bra postservice i framtiden och att en bra service på landsbygden måste säkerställas.
Att ha en monter på Socialdemokraternas partikongress är inte gratis. Per Mossberg, som är den som godkänt summan, anser att det är en bra investering. Några siffror vill han dock inte ge.
– En sådan här kongress är lång och det innebär lite dötid här och där. Men sammantaget är det ett bra sätt att politiker som verkar ute i länen och höra deras synpunkter.

Oscar Örum