Skandia kallar sitt förslag ”Allemanspension”. Förslaget går ut på att spakapitalet ska beskattas på samma sätt som tjänstepensioner och pensionsförsäkringar i övrigt. Det skulle ge en skatt på 0,08 procent, vilket kan jämföras med skatten på ISK på 0,45 procent. Sparformen skulle ha som villkor att sparandet är långsiktigt och öronmärkt för pensionssparande. Pengarna ska inte kunna tas ut i förtid, är det tänkt.
Skandia har låtit undersökningsföretaget Novus fråga svenskarna om pensionssparande. Det visade sig att nästan en av fem svenskar sparar mindre till pensionen efter att skatteavdraget för eget pensionssparande togs bort. Men över hälften skulle pensionsspara mer om skatterna blev mer fördelaktiga, enligt Novus och Skandia.
 
Skandia menar allvar med sitt förslag på ”Allemanspension” och ska lansera det tungt under Almedalsveckan.
– Vi kommer att ha förslaget som huvudnummer på pensionsområdet. Vi kommer att ha ett seminarium om förslaget och vi har också bjudit in relevanta pensionspolitiker som har möjlighet att påverka pensionspolitiken på middag, berättar Mattias Munter, pensionsekonom på Skandia.

Vad hoppas ni uppnå?
– Ambitionen har varit att ta fram ett konstruktivt och färdigt förslag för nästa regering att stoppa in i budgeten. Sedan inser vi att det kan vara svårt att få till i höst. Tanken är att förslaget ska leva vidare till pensionspyramiden har återfått sin spets. Vi kommer att fortsätta att tjata om förslaget.
 
Vad skulle förslaget kosta statskassan?
– Kostnaderna blir väldigt små med det här förslaget. Påverkan på statsfinanserna blir liten när samhällsvinsten ställs mot att fler kan få ut 80 procent av sin lön i pension.