Opinionsbildarna tycker till om budgeten

Publicerad 2018-04-16, 12:50

POLITIK. Smekmånaden mellan fackförbunden och den S-ledda regeringen kan vara över. Flera fackförbund är kritiska till regeringens vårändringsbudget, bland dem Jusek och Lärarnas Riksförbund. Arbetsgivarna stämmer in.
Akademikernas centralorganisation Saco bekymrar sig över välfärdens långsiktiga finansiering och skriver i ett utskick:  
”Regeringens vårproposition visade tyvärr inte på några nya satsningar som skapar en långsiktigt trygg finansiering av välfärden”.
Saco efterlyser pengar till att klara klara kompetensförsörjningen och ”långsiktiga satsningar”, och regeringens 200 miljoner kronor till att behålla personal med specialistkompetens är ett ”ytterligare ett försök från regeringen att ge konstgjord andning till en sektor med strukturella problem”.
”I vårpropositionen ser jag tyvärr än en gång bara kortsiktiga lösningar utan visioner. En utredning om välfärdens långsiktiga finansiering och åtaganden skulle vara mycket välkommen”, kommenterar Sacos ordförande Göran Arrius.
Han passar på att åter trycka på behovet av en skattereform.
Saco ger dock plus för anslaget till regionala skyddsombud mot sexuella trakasserier och kränkande behandling.

Unionen
var snabbast av alla med att mejla ut sina synpunkter rentav innan regeringen hade presenterat vårbudgeten. Även Unionen tycker att regeringens insatser för kompetensförsörjningen inte var goda nog.
”För många företag är kompetensbristen det främsta tillväxthindret. Att företagen inte hittar personal att anställa gör att Sverige tappar jobb och konkurrenskraft. Den globala konjunkturutvecklingen är gynnsam, men företagen kan inte dra nytta av den fullt ut”, kommenterar Katarina Lundahl, chefsekonom på Unionen.
Unionen föreslår att regeringen ger högskolan ett ”tydligt uppdrag att tillhandahålla utbildningar till yrkesverksamma”.
Även Unionen tycker att det är positivt med anslaget till det förebyggande arbetet mot sexuella trakasserier i arbetslivet och att regeringen lägger pengar på få fler utrikes födda kvinnor i arbete.

Näst snabbast med att kommentera budgeten var Lärarnas Riksförbund.
”Regeringen tycks ha insett behovet av en satsning på skolan och lärarna mot bakgrund av de växande elevkullarna och den redan nu svåra lärarbristen. Men blygsamma ambitioner lär inte på långa vägar räcka för att också höja kvaliteten. Ska Sverige på allvar delta i den internationella konkurrensen finns det inget viktigare än fortsatta och kraftfulla utbildningssatsningar”, kommenterar Lärarnas Riksförbunds ordförande Åsa Fahlén.
Lärarnas Riksförbund anser att regeringens vårproposition inte är ”tillräckligt tydlig med färdriktningen för statens roll i skolpolitiken”. 
”Staten måste stärka närvaron på skolans område. Även om frågan om regional skolorganisation utreds måste färdriktningen anges redan nu. Bristande likvärdighet kräver starkare statligt stöd och kontroll. Den frågan är för viktig för att försättas i väntläge”, kommenterar Åsa Fahlén.

Fackförbundet Jusek pratar om en ”enögd satsning på polisen i vårbudgeten”.
”Satsningarna på polisen är viktiga och nödvändiga men om justitieminister Morgan Johansson menar allvar med målsättningen att öka människors trygghet krävs mer än fler poliser. Även åklagare och domare behöver förstärkningar – annars riskerar satsningarna på polisen att bli ett luftslott”, kommenterar Sofia Larsen, ordförande för Jusek.
Jusek refererar till Åklagarmyndigheten som ska ha varnat för att var tionde åklagare kan försvinna 2019–2021 eftersom myndighetens anslag inte räcker till nyrekryteringar.
”Regeringen har lovat att se över resurstilldelningen till övriga delar av rättsväsendet. Tyvärr ser vi inga spår av det löftet i vårbudgeten”, kommenterar Sofia Larsen.
 
Mest beröm hittills kommer från IF Metall.
”Regeringen har vårdat svensk ekonomi väl, med starka finanser och vikande arbetslöshet. Det är glädjande och nödvändiga satsningar på vård och omsorg som presenteras i dag”, kommenterar IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson.
Men även IF Metall hade velat se större insatser för att säkra kompetensförsörsjningen:
”Här hade vi hoppats på mer än de 110 miljoner till vuxenutbildning som regeringen aviserar. Vi vill se ett nationellt system för livslångt lärande i arbetet, för att stärka kompetensutveckling och omställningsstöd”, kommenterar Marie Nilsson.

Tjänstemännens centralorganisation TCO efterlyser ”viktiga strukturreformer”.
För TCOs del handlar det om i grunden samma saker som Saco: kompetensförsörjning och behovet av en skattereform.
”Dessa problem kommer att behöva åtgärdas och det hade varit bra om nödvändiga utredningar initierades nu, så att reformer kan inledas under nästa mandatperiod, oavsett vilka partier som då ingår i regeringen. Regeringen gör förvisso några viktiga och bra satsningar, inte minst på vården och på polisen, men det är bekymmersamt att de större greppen saknas”, kommenterar Eva Nordmark, ordförande TCO och lägger till:
”Det vi saknar i den ekonomiska vårpropositionen är framförallt en antydan om hur regeringen vill säkra den långsiktiga kompetensutvecklingen. Hur ska människor mitt i arbetslivet kunna vidareutbilda sig”.

Näringslivets centralorganisation Svenskt Näringsliv konstaterar att regeringen inte når sina mål:
”Trots en rekordstark konjunktur har regeringen kommit ännu längre från målet om EUs lägsta arbetslöshet år 2020. Inte heller når man överskottsmålet för de offentliga finanserna, enligt regeringens egna expertmyndigheter”, kommenterar Svenskt Näringslivs chefsekonom Bettina Kashefi.
Svenskt Näringsliv ser två utmaningar som inte tillgodogjordes av vårbudgeten.
”De kommande demografiska utmaningarna kräver en kombination av ansvarsfull finanspolitik och strukturella reformer som gör det mindre riskfullt att anställa människor långt från arbetsmarknaden.”
Svenskt Näringsliv anser att regeringen är anpassad till valrörelsen.
”Det är olyckligt att regeringen inte inser att företag och företagande är grunden för vår gemensamma välfärd. I stället för att stärka företag, företagande och jobbskapande fokuserar regeringen på valgodis”, kommenterar Bettina Kashefi.

Tjänsteföretagens arbetsgivarorganisation Almega är också inne på bristen på insatser för kompetensförsörjningen
”Den utflyttning av produktion vi tidigare sett inom industrin ser vi nu i större utsträckning även inom tjänstesektorn. Vi behöver omgående reformer som gör att de företag som producerar avancerade tjänster hittar rätt medarbetare och har rätt förutsättningar för att stanna i Sverige. Sverige behöver enklare regler för kompetensinvandring och en blocköverskridande reform som sänker marginalskatterna”, kommenterar Andreas Åström, näringspolitisk chef på Almega.

SKL, Sveriges kommuner och landsting
, välkomnar regeringens prioritering på ny teknik i äldreomsorgen (350 miljoner kronor). SKL gillar även att regeringen lägger 400 miljoner på att minska köerna till vården. Men SKL är inte odelat positiv till de riktade statsbidragen.
”Genom de riktade bidragen styr staten allt mer i detalj över vilka insatser som sektorn ska prioritera. De kortsiktiga satsningarna riskerar att motverka den långsiktighet som behövs för att sektorn ska kunna hantera de demografiska utmaningarna framöver”, kommenterar Lena Micko, ordförande för SKL.

”Budgeten är en maräng: söt utanpå men tom inuti. Regeringen ägnar sig åt att småskvätta med miljoner medan strukturproblemen lämnas orörda. Det är en svag, handlingsförlamad regering som redan kastat in handduken”, kommenterar Christian Ekström, vd för Skattebetalarnas förening.
Han tycker sig se en ”röd tråd”.
”Genom skatter och bidrag drivs en inverterad arbetslinje. Arbete, företagande och sparande straffas konsekvent medan bidragen skruvas upp. Vänsterpartiets påverkan på politiken är tydlig”.

Stefan Löfven (s) till Ljusdal

Arena Opinion vänder till vinst

Moderaterna skyller DriveNows nedläggning på de rödgrönrosa

ANNONS:

Världens största AI-mingel

”Märkligt att statsministerkandidaterna ligger lågt om bränderna”

Valets hetaste arbetsmarknadsfrågor, enligt Ylva Johansson (s)

Renault bjuder på elbil när Fores bilbloggar

Dagens Samhälle backar – tappar prenumerationer

Då håller Stefan Löfven (s) sommartal

Westander mot 45 miljoner kronor

SDs nättidning billigare i drift

Google och Facebook pressar Schibsteds marginaler

Weber Shandwick köper komikerbyrå

AKB startar AB

Kolmården och Gröna Lund rår inte på Liseberg

Stockholm vill reda ut avgifter för trafikstörningar

Utredning vill lägga 44 miljoner på bättre marknadsföring av Sverige

Konferenser lyfter Breakit – men fortsatt rött

Donald Trump och Vladimir Putin möts av pressfrihetskampanj

Han blir chef för bekämpningen av våldsbejakande extremism

Sven Erik Bucht (s): Göteborgs Kex ska göras i Göteborg

Delar av näringslivet backar tuffare tag mot NMR i Almedalen

ALMEDALEN 2018. Flera tunga näringslivsorganisationer ställer sig bakom #näringslivetbackarupp, ett upprop för att pressa Region Gotland att stävja hotet mot deltagare i Almedalen från organisationer NMR.

Därför lämnar Carl Fredrik Sammeli Prime

Narva upp 20 procent

Klart nu: Carl Fredrik Sammeli lämnar Prime

Regeringen lägger 868 miljoner på landsbygdsföretag

Regeringen inför mer matematik i skolan

Svenskarna bekymrar sig över andras hantering av fake news

Westander jobbar med Bankomat

Stockholm Pride nobbar Medborgerlig Samling

Trio utmanar affärskonsulterna med ny byrå

Chefen lämnar Stockholm Business Region

Socialdemokraterna lägger ytterligare 800 miljoner på att bekämpa kriminella gäng

Han gör bäst pr för Skåne

GFK under 200 miljoner

Fler än 2017 lyssnade på Almedalstalen men färre än 2016

Medierna som nämndes mest i Almedalen

Miljöpartiet vill lägga 8 miljarder extra på nya tunnelbanan

Miljöpartiet vill lägga 8 miljarder extra på tunnelbanan

The Bodyshop värvar från Adidas

Dämpad förlust på MMS

ALMEDALEN INIFRÅN: Sunkigt här och där men jag längtar redan till Almedalen 2019

Systembolaget har hittat sin nya komchef

Regeringen lägger 50 miljoner på att locka till vuxenutbildning

”När Barbeque Garden blev en tidsmaskin (sd)”

Miljöpartiet vill lägga en halv miljard på svensk livsmedelsproduktion

"En längre vecka, NMR och metoo-fläckar"

Mattias Rådström, Johanna Snickars, Niclas Karnhill, Boo Ehlin, Henric Byström, Bodil Sidén

Här är de kommersiella aktörerna som stack ut i Almedalen

SD vill ha rot för larm

Chang Frick gör affärer i tält i Almedalen

"Vladimir Putin vinner VM i propaganda"

KD vill höja lönen under semestern i vården

RUNT TALET: Handskrivet för Lars Adaktusson

”Ebba Bush Thor är superstark”

Energiföretagen lyfte delningsekonomin

ALMEDALEN INIFRÅN: Vem bjuder in till folkets hem – eller Ungsvenskar till MUF-mingel?

SD-väljarna minst intresserade av att förbjuda nazister

SDs mål: Ska ta över efter S som folkrörelseparti

RUNT TALET: Regeringen slöt upp runt Stefan Löfven

TALANALYS: ”Stark inledning – men inget nytt”

”Annie Lööfs starka tal och leta mord på DJ Battle”

Flera personer gripna och hörda efter attacker i Almedalen

SD har flest följare på Facebook – men S får flest omnämnanden

Socialdemokraterna slår ett slag för högre pension

Det asociala i det sociala – en möjlighet och utmaning för delningsekonomin

De är Innovativast i Almedalen 2018

Saminvest investerar 150 miljoner i affärsängelfonder

Alliansen lovar tuffare tag mot gängen – en del av ”reformagendan”

Greenpeace vill rädda Norra skogsbältet med hjälp av augmented reality

Alliansledarna håller pressträff

Viable Cities och Rise lyfte delningsekonomin

Domprosten: Skulle inte ha ringt i klockan

RUNT TALET: Isabella Löwengrip och Fatemeh Khavari backade upp Annie Lööf

TALANALYS: ”Annies Lööf var överraskande och ideologisk”

De kan bli Innovativast i Almedalen 2018

Bonnier Business Medias vd: ”Dagens Media hade inte klarat sig utan oss”

Svenska Kyrkan störde ut Thomas Gürs event

Hälften av VM-sändningarna i Almedalen visades utan avtal

Almedalen Weekend ska få besökarna att stanna veckan ut med framtids-hackathon

Bonnier Business Media förvärvar Dagens Media och Medievärlden

Benjamin Dousa vann Industrin tar matchens superhjältetävling

ALMEDALEN 2018. Industrin tar matchen anordnade The Big #industrikampen under tisdagskvällen i Almedalen där Benjamin Dousa vann pris för bästa lösning på en utvald framtidsutmaning med hjälp av industrin.

"Carola Lemne verkar nöjd – Edward Blom pratar mat"

”Politiker inte tillräckligt digitala för att förstå delningsekonomins kraft”

C vill lägga 2,6 miljarder på förbättrad integration

Därför skippar Ung Vänster Almedalen

Här är juryn i Innovativast i Almedalen

RUNT TALET: Rävarna runt Jan Björklund

TALANALYS: ”Jan Björklund håller samma tal varje år”

Ministrarnas VM-jubel

Så lanserar SD Jimmie Åkessons bok om Per-Albin Hansson

Femdubbelt så många poster om delningsekonomin

TCO recenserar samtliga partiledartal på Twitter förutom SDs

Smiles vd om kraven på Vinnova och förhoppningarna på Darja Isaksson

Microsoft visar upp ai-musklerna i Almedalen

Löfbergs diskuterar hållbarhet i ohållbar kaffebar

Liberalerna styr om mot EU

Rättighetsförfrågningarna till Fotbolls-VM strömmar in från Visby

FUNDEDBYME: Delningsekonomin är fördelaktig för samhället men skapar också oro

Jonas Sjöstedt besegrade Ulf Kristersson i Telenors megabyte-race

inför Almedalen

AFFÄRER. Nyhetsbyrån Sirén, som lever på att sälja offentliga handlingar som nyhetsunderlag, redovisar mer än halverat rörelseresultat för bokslutsåret 2014. Detta efter att ägarnas bolag fakturerat Sirén.
ALMEDALEN2014. Pr-byrån New Republic ger sig in i kampen om vem som ska skapa den viktigaste arenan för hållbarhet i Almedalen. Pr-byrån New Republic ger sig in i kampen om vem som ska skapa den viktigaste arenan för hållbarhet i Almedalen.
ALMEDALEN 2014. Hetast i Almedalen, som arrangeras av pr-byrån Westander med Dagens Opinion som mediepartner är på jakt efter två jurymedlemmar som ska rösta fram vilken aktör som förtjänar den årliga utmärkelsen.
ALMEDALEN 2014. Spelbolaget Unibet, som aldrig varit Almedalen förut, gör i år en stor offensiv med 20 man på plats och Handelsbankens Lennart Ekdal som moderator.
ALMEDALEN2014. Pr-byrån Think Image tar Viking Lines fartyg MS Cinderella till Almedalsveckan 2014. Planen är att hyra ut 2 500 bäddplatser och öppna nya lokaler för arrangemang.