Opinionsbildarna tycker till om budgeten

Publicerad 2018-04-16, 12:50

POLITIK. Smekmånaden mellan fackförbunden och den S-ledda regeringen kan vara över. Flera fackförbund är kritiska till regeringens vårändringsbudget, bland dem Jusek och Lärarnas Riksförbund. Arbetsgivarna stämmer in.
Akademikernas centralorganisation Saco bekymrar sig över välfärdens långsiktiga finansiering och skriver i ett utskick:  
”Regeringens vårproposition visade tyvärr inte på några nya satsningar som skapar en långsiktigt trygg finansiering av välfärden”.
Saco efterlyser pengar till att klara klara kompetensförsörjningen och ”långsiktiga satsningar”, och regeringens 200 miljoner kronor till att behålla personal med specialistkompetens är ett ”ytterligare ett försök från regeringen att ge konstgjord andning till en sektor med strukturella problem”.
”I vårpropositionen ser jag tyvärr än en gång bara kortsiktiga lösningar utan visioner. En utredning om välfärdens långsiktiga finansiering och åtaganden skulle vara mycket välkommen”, kommenterar Sacos ordförande Göran Arrius.
Han passar på att åter trycka på behovet av en skattereform.
Saco ger dock plus för anslaget till regionala skyddsombud mot sexuella trakasserier och kränkande behandling.

Unionen
var snabbast av alla med att mejla ut sina synpunkter rentav innan regeringen hade presenterat vårbudgeten. Även Unionen tycker att regeringens insatser för kompetensförsörjningen inte var goda nog.
”För många företag är kompetensbristen det främsta tillväxthindret. Att företagen inte hittar personal att anställa gör att Sverige tappar jobb och konkurrenskraft. Den globala konjunkturutvecklingen är gynnsam, men företagen kan inte dra nytta av den fullt ut”, kommenterar Katarina Lundahl, chefsekonom på Unionen.
Unionen föreslår att regeringen ger högskolan ett ”tydligt uppdrag att tillhandahålla utbildningar till yrkesverksamma”.
Även Unionen tycker att det är positivt med anslaget till det förebyggande arbetet mot sexuella trakasserier i arbetslivet och att regeringen lägger pengar på få fler utrikes födda kvinnor i arbete.

Näst snabbast med att kommentera budgeten var Lärarnas Riksförbund.
”Regeringen tycks ha insett behovet av en satsning på skolan och lärarna mot bakgrund av de växande elevkullarna och den redan nu svåra lärarbristen. Men blygsamma ambitioner lär inte på långa vägar räcka för att också höja kvaliteten. Ska Sverige på allvar delta i den internationella konkurrensen finns det inget viktigare än fortsatta och kraftfulla utbildningssatsningar”, kommenterar Lärarnas Riksförbunds ordförande Åsa Fahlén.
Lärarnas Riksförbund anser att regeringens vårproposition inte är ”tillräckligt tydlig med färdriktningen för statens roll i skolpolitiken”. 
”Staten måste stärka närvaron på skolans område. Även om frågan om regional skolorganisation utreds måste färdriktningen anges redan nu. Bristande likvärdighet kräver starkare statligt stöd och kontroll. Den frågan är för viktig för att försättas i väntläge”, kommenterar Åsa Fahlén.

Fackförbundet Jusek pratar om en ”enögd satsning på polisen i vårbudgeten”.
”Satsningarna på polisen är viktiga och nödvändiga men om justitieminister Morgan Johansson menar allvar med målsättningen att öka människors trygghet krävs mer än fler poliser. Även åklagare och domare behöver förstärkningar – annars riskerar satsningarna på polisen att bli ett luftslott”, kommenterar Sofia Larsen, ordförande för Jusek.
Jusek refererar till Åklagarmyndigheten som ska ha varnat för att var tionde åklagare kan försvinna 2019–2021 eftersom myndighetens anslag inte räcker till nyrekryteringar.
”Regeringen har lovat att se över resurstilldelningen till övriga delar av rättsväsendet. Tyvärr ser vi inga spår av det löftet i vårbudgeten”, kommenterar Sofia Larsen.
 
Mest beröm hittills kommer från IF Metall.
”Regeringen har vårdat svensk ekonomi väl, med starka finanser och vikande arbetslöshet. Det är glädjande och nödvändiga satsningar på vård och omsorg som presenteras i dag”, kommenterar IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson.
Men även IF Metall hade velat se större insatser för att säkra kompetensförsörsjningen:
”Här hade vi hoppats på mer än de 110 miljoner till vuxenutbildning som regeringen aviserar. Vi vill se ett nationellt system för livslångt lärande i arbetet, för att stärka kompetensutveckling och omställningsstöd”, kommenterar Marie Nilsson.

Tjänstemännens centralorganisation TCO efterlyser ”viktiga strukturreformer”.
För TCOs del handlar det om i grunden samma saker som Saco: kompetensförsörjning och behovet av en skattereform.
”Dessa problem kommer att behöva åtgärdas och det hade varit bra om nödvändiga utredningar initierades nu, så att reformer kan inledas under nästa mandatperiod, oavsett vilka partier som då ingår i regeringen. Regeringen gör förvisso några viktiga och bra satsningar, inte minst på vården och på polisen, men det är bekymmersamt att de större greppen saknas”, kommenterar Eva Nordmark, ordförande TCO och lägger till:
”Det vi saknar i den ekonomiska vårpropositionen är framförallt en antydan om hur regeringen vill säkra den långsiktiga kompetensutvecklingen. Hur ska människor mitt i arbetslivet kunna vidareutbilda sig”.

Näringslivets centralorganisation Svenskt Näringsliv konstaterar att regeringen inte når sina mål:
”Trots en rekordstark konjunktur har regeringen kommit ännu längre från målet om EUs lägsta arbetslöshet år 2020. Inte heller når man överskottsmålet för de offentliga finanserna, enligt regeringens egna expertmyndigheter”, kommenterar Svenskt Näringslivs chefsekonom Bettina Kashefi.
Svenskt Näringsliv ser två utmaningar som inte tillgodogjordes av vårbudgeten.
”De kommande demografiska utmaningarna kräver en kombination av ansvarsfull finanspolitik och strukturella reformer som gör det mindre riskfullt att anställa människor långt från arbetsmarknaden.”
Svenskt Näringsliv anser att regeringen är anpassad till valrörelsen.
”Det är olyckligt att regeringen inte inser att företag och företagande är grunden för vår gemensamma välfärd. I stället för att stärka företag, företagande och jobbskapande fokuserar regeringen på valgodis”, kommenterar Bettina Kashefi.

Tjänsteföretagens arbetsgivarorganisation Almega är också inne på bristen på insatser för kompetensförsörjningen
”Den utflyttning av produktion vi tidigare sett inom industrin ser vi nu i större utsträckning även inom tjänstesektorn. Vi behöver omgående reformer som gör att de företag som producerar avancerade tjänster hittar rätt medarbetare och har rätt förutsättningar för att stanna i Sverige. Sverige behöver enklare regler för kompetensinvandring och en blocköverskridande reform som sänker marginalskatterna”, kommenterar Andreas Åström, näringspolitisk chef på Almega.

SKL, Sveriges kommuner och landsting
, välkomnar regeringens prioritering på ny teknik i äldreomsorgen (350 miljoner kronor). SKL gillar även att regeringen lägger 400 miljoner på att minska köerna till vården. Men SKL är inte odelat positiv till de riktade statsbidragen.
”Genom de riktade bidragen styr staten allt mer i detalj över vilka insatser som sektorn ska prioritera. De kortsiktiga satsningarna riskerar att motverka den långsiktighet som behövs för att sektorn ska kunna hantera de demografiska utmaningarna framöver”, kommenterar Lena Micko, ordförande för SKL.

”Budgeten är en maräng: söt utanpå men tom inuti. Regeringen ägnar sig åt att småskvätta med miljoner medan strukturproblemen lämnas orörda. Det är en svag, handlingsförlamad regering som redan kastat in handduken”, kommenterar Christian Ekström, vd för Skattebetalarnas förening.
Han tycker sig se en ”röd tråd”.
”Genom skatter och bidrag drivs en inverterad arbetslinje. Arbete, företagande och sparande straffas konsekvent medan bidragen skruvas upp. Vänsterpartiets påverkan på politiken är tydlig”.

Greenpeace skippar arbetsgivaravgift i protest

Diplomat köper Strateg

Suhonen ned 8,5 procent

Moderaterna anlitar Prime för att vinna valet

Lågt förtroende för SD, Aftonbladet och Försäkringskassan bland läkarna

ANNONS: URBAN ADVISORS SÖKER PA-RÅDGIVARE

Centerpartiet släpper igenom lagen om ensamkommande

ANNONS: CRAMO SÖKER MARKNADSKOORDINATOR

Liberalerna prioriterar skolan, försvaret och LSS

Spoon köper brittisk byrå

Valreklamen på högvarv – då går Clear Channels ägare i konkurs

Nepa över 200 miljoner

RMP upp 41 procent

Svensk Handel kampanjar med fejk-parti

Moderaterna föreslår gratis polisutbildning

VeckoRevyn höjer valtrycket med gästredaktörer

Tidngen Vi får en ny chefredaktör

Almega vill införa kompetensavdrag – ska snacka ihop sig med Unionen

NOVUS: Ner för de stora blocken – upp för SD

Alexander Bards byrå slår säljrekord

Mikael Odenberg säger upp avtal med pr-byrå

Sven Otto Littorin och två andra tungviktare till pa-byrå

Liberalernas kommunikationschef slutar

Lämnar pr-byrån för politiken

H&H Group mot halv miljard i intäkt

Alternativ för Sverige letar pengar hos Front National

Guldägget: Äggregn över Åkestam – två pr-byråer vann guld

Mona Sahlin och 2 000 i knytblus-manifestation

Klart med ny vd till Stockholms Handelskammare

Antalet egenanställda ökar

Arenagruppen börjar med essäer

Anseendet för Nordea i botten

Näringslivet sågar – industrifacken hyllar S vallöfte om arbetskraftsprövning

Tobaksjätte trotsar lagen – storlanserar klickcigarett

Vänsterpartiet nästan i kapp S i Göteborg

Diplomatgruppen upp 22 procent – mot 100 miljoner

Sverige och Finland fördjupar bioekonomi-samarbete

DIs reklamreporter och OTW-chef och nio andra till Spoon

Här är företagen som träffade Indiens premiärminister

S och MP bjuder in Alliansen om höghastighetsbanor

Kantar Sifo har kartlagt sexuella trakasserier på jobbet

Miljonregn över Anders Borgs bolag

Gullers byter ledning – vd stiger åt sidan

Johan Yilmaz, Hemming Lindell & Ing-Marie Olofsdotter

Riksrevisionen granskar Trafikverkets forskning

Jens Holm (v) pressar Karolina Skog (mp) om miljömålen

Svenska byråerna som kan vinna i EMEA-Sabre

Systembolaget tappar komchefen

Opinionsbildarna tycker till om budgeten

Rådhusgruppen delar ut 823 000 kronor i vinst

ANNONS: FLERA KOMMUNIKATIONSJOBB PÅ SVEASKOG

Magdalena Andersson (s) uppgraderar tillväxten – och arbetslösheten

Regeringen prioriterar miljön och välfärden i vårbudgeten

”Det nya svarta är inte en knytblus eller hijab”

Martin Sorrell (wpp) avgår

Klart för debatt Stefan Löfven (s) vs Ulf Kristersson (m) – hamnar i mindre tv-kanal

Uber nobbar regeringens nya taxipolitik

Nordstjernan om undantag för små välfärdsbolag: Inte förenligt med EU-rätten

Concilia tappar rörelsemarginal

SD villkorar nya public-service-finansieringen

Bakslag för snuslobbyn – EU-advokat vill hålla prillan på avstånd

Facebook hoppar mötet med Morgan Johansson (s) – men fyra från Google kommer

Gunilla Herlitz tar över som vd på Miltton Labs

Nisha Besara blir pa-konsult

Konkurrensverket avslår stöd till havsbaserad vindkraft

Här är TCO-väljarnas favoritregeringar

Aftonbladet sätter ny organisation – värvar från SVT

Avslag igen för unga muslimers statsbidrag

Krisexperten: Så skötte Mark Zuckerberg senatens grillning

Prat PR stuvar om i ledningen

Cohn & Wolfe värvar Mindmakers byråchef

David Orlic (prime) ska hjälpa S vinna valet

Minskade marginaler på Newsroom

Förra SKL-chefen ska styra upp Karolinska

SD-toppen som tog timeout kandiderar för Stockholm

Alliansen släpper sex förslag på utbildning ”närmare arbetsmarknaden”

6F pressar partierna med valsajt

Här är Journalistförbundets nya ledning

Regeringen och Alliansen presenterar skolpolitik

Regeringen kör över Riksrevisionen om revisionsplikt

Rud Pedersen värvar regionråd

Högutbildade tjänstemän, präst & polis på Alternativ för Sveriges riksdagslista

JCP ökar med fyra konsulter

Nina Werling, Lollo Höeg, Paolo Massanyi & Sara Andersson.

Alternativ för Sverige presenterar riksdagslista – i riksdagen

Anna Johansson sitter (s)äkert – Rud Pedersen siktar på riksdagen

Större oro för datainsamling – men stora branschskillnader

Box Communications upp 15 procent

DEMOSKOP: Tapp för S – gärdsgård för L

Rebecca Weidmo-Uvell och Alexander Bard ska sprida bilden om den ”svenska elefanten”

Tre hoppar av Svenska Akademien

Katerina Janouch vill in i riksdagen (med)

Alla partier ökar – men SD rycker ifrån i de sociala medierna

Vinstlyft och vinstregn på JMW

SVT: "Relevant att berätta om antalet kommunikatörer"

Spotlight hämtar teamledare från MSL

Indiens premiärminister till Sverige

Theresa May till Sverige

TCO kartlägger ”felklassade” företagare

SSAB byter komdirektör

Båstad avskedar kommundirektören

The North Alliance passerar miljardgränsen

inför Almedalen

AFFÄRER. Nyhetsbyrån Sirén, som lever på att sälja offentliga handlingar som nyhetsunderlag, redovisar mer än halverat rörelseresultat för bokslutsåret 2014. Detta efter att ägarnas bolag fakturerat Sirén.
ALMEDALEN2014. Pr-byrån New Republic ger sig in i kampen om vem som ska skapa den viktigaste arenan för hållbarhet i Almedalen. Pr-byrån New Republic ger sig in i kampen om vem som ska skapa den viktigaste arenan för hållbarhet i Almedalen.
ALMEDALEN 2014. Hetast i Almedalen, som arrangeras av pr-byrån Westander med Dagens Opinion som mediepartner är på jakt efter två jurymedlemmar som ska rösta fram vilken aktör som förtjänar den årliga utmärkelsen.
ALMEDALEN 2014. Spelbolaget Unibet, som aldrig varit Almedalen förut, gör i år en stor offensiv med 20 man på plats och Handelsbankens Lennart Ekdal som moderator.
ALMEDALEN2014. Pr-byrån Think Image tar Viking Lines fartyg MS Cinderella till Almedalsveckan 2014. Planen är att hyra ut 2 500 bäddplatser och öppna nya lokaler för arrangemang.