Opinionsbildarna tycker till om budgeten

Publicerad 2018-04-16, 12:50

POLITIK. Smekmånaden mellan fackförbunden och den S-ledda regeringen kan vara över. Flera fackförbund är kritiska till regeringens vårändringsbudget, bland dem Jusek och Lärarnas Riksförbund. Arbetsgivarna stämmer in.
Akademikernas centralorganisation Saco bekymrar sig över välfärdens långsiktiga finansiering och skriver i ett utskick:  
”Regeringens vårproposition visade tyvärr inte på några nya satsningar som skapar en långsiktigt trygg finansiering av välfärden”.
Saco efterlyser pengar till att klara klara kompetensförsörjningen och ”långsiktiga satsningar”, och regeringens 200 miljoner kronor till att behålla personal med specialistkompetens är ett ”ytterligare ett försök från regeringen att ge konstgjord andning till en sektor med strukturella problem”.
”I vårpropositionen ser jag tyvärr än en gång bara kortsiktiga lösningar utan visioner. En utredning om välfärdens långsiktiga finansiering och åtaganden skulle vara mycket välkommen”, kommenterar Sacos ordförande Göran Arrius.
Han passar på att åter trycka på behovet av en skattereform.
Saco ger dock plus för anslaget till regionala skyddsombud mot sexuella trakasserier och kränkande behandling.

Unionen
var snabbast av alla med att mejla ut sina synpunkter rentav innan regeringen hade presenterat vårbudgeten. Även Unionen tycker att regeringens insatser för kompetensförsörjningen inte var goda nog.
”För många företag är kompetensbristen det främsta tillväxthindret. Att företagen inte hittar personal att anställa gör att Sverige tappar jobb och konkurrenskraft. Den globala konjunkturutvecklingen är gynnsam, men företagen kan inte dra nytta av den fullt ut”, kommenterar Katarina Lundahl, chefsekonom på Unionen.
Unionen föreslår att regeringen ger högskolan ett ”tydligt uppdrag att tillhandahålla utbildningar till yrkesverksamma”.
Även Unionen tycker att det är positivt med anslaget till det förebyggande arbetet mot sexuella trakasserier i arbetslivet och att regeringen lägger pengar på få fler utrikes födda kvinnor i arbete.

Näst snabbast med att kommentera budgeten var Lärarnas Riksförbund.
”Regeringen tycks ha insett behovet av en satsning på skolan och lärarna mot bakgrund av de växande elevkullarna och den redan nu svåra lärarbristen. Men blygsamma ambitioner lär inte på långa vägar räcka för att också höja kvaliteten. Ska Sverige på allvar delta i den internationella konkurrensen finns det inget viktigare än fortsatta och kraftfulla utbildningssatsningar”, kommenterar Lärarnas Riksförbunds ordförande Åsa Fahlén.
Lärarnas Riksförbund anser att regeringens vårproposition inte är ”tillräckligt tydlig med färdriktningen för statens roll i skolpolitiken”. 
”Staten måste stärka närvaron på skolans område. Även om frågan om regional skolorganisation utreds måste färdriktningen anges redan nu. Bristande likvärdighet kräver starkare statligt stöd och kontroll. Den frågan är för viktig för att försättas i väntläge”, kommenterar Åsa Fahlén.

Fackförbundet Jusek pratar om en ”enögd satsning på polisen i vårbudgeten”.
”Satsningarna på polisen är viktiga och nödvändiga men om justitieminister Morgan Johansson menar allvar med målsättningen att öka människors trygghet krävs mer än fler poliser. Även åklagare och domare behöver förstärkningar – annars riskerar satsningarna på polisen att bli ett luftslott”, kommenterar Sofia Larsen, ordförande för Jusek.
Jusek refererar till Åklagarmyndigheten som ska ha varnat för att var tionde åklagare kan försvinna 2019–2021 eftersom myndighetens anslag inte räcker till nyrekryteringar.
”Regeringen har lovat att se över resurstilldelningen till övriga delar av rättsväsendet. Tyvärr ser vi inga spår av det löftet i vårbudgeten”, kommenterar Sofia Larsen.
 
Mest beröm hittills kommer från IF Metall.
”Regeringen har vårdat svensk ekonomi väl, med starka finanser och vikande arbetslöshet. Det är glädjande och nödvändiga satsningar på vård och omsorg som presenteras i dag”, kommenterar IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson.
Men även IF Metall hade velat se större insatser för att säkra kompetensförsörsjningen:
”Här hade vi hoppats på mer än de 110 miljoner till vuxenutbildning som regeringen aviserar. Vi vill se ett nationellt system för livslångt lärande i arbetet, för att stärka kompetensutveckling och omställningsstöd”, kommenterar Marie Nilsson.

Tjänstemännens centralorganisation TCO efterlyser ”viktiga strukturreformer”.
För TCOs del handlar det om i grunden samma saker som Saco: kompetensförsörjning och behovet av en skattereform.
”Dessa problem kommer att behöva åtgärdas och det hade varit bra om nödvändiga utredningar initierades nu, så att reformer kan inledas under nästa mandatperiod, oavsett vilka partier som då ingår i regeringen. Regeringen gör förvisso några viktiga och bra satsningar, inte minst på vården och på polisen, men det är bekymmersamt att de större greppen saknas”, kommenterar Eva Nordmark, ordförande TCO och lägger till:
”Det vi saknar i den ekonomiska vårpropositionen är framförallt en antydan om hur regeringen vill säkra den långsiktiga kompetensutvecklingen. Hur ska människor mitt i arbetslivet kunna vidareutbilda sig”.

Näringslivets centralorganisation Svenskt Näringsliv konstaterar att regeringen inte når sina mål:
”Trots en rekordstark konjunktur har regeringen kommit ännu längre från målet om EUs lägsta arbetslöshet år 2020. Inte heller når man överskottsmålet för de offentliga finanserna, enligt regeringens egna expertmyndigheter”, kommenterar Svenskt Näringslivs chefsekonom Bettina Kashefi.
Svenskt Näringsliv ser två utmaningar som inte tillgodogjordes av vårbudgeten.
”De kommande demografiska utmaningarna kräver en kombination av ansvarsfull finanspolitik och strukturella reformer som gör det mindre riskfullt att anställa människor långt från arbetsmarknaden.”
Svenskt Näringsliv anser att regeringen är anpassad till valrörelsen.
”Det är olyckligt att regeringen inte inser att företag och företagande är grunden för vår gemensamma välfärd. I stället för att stärka företag, företagande och jobbskapande fokuserar regeringen på valgodis”, kommenterar Bettina Kashefi.

Tjänsteföretagens arbetsgivarorganisation Almega är också inne på bristen på insatser för kompetensförsörjningen
”Den utflyttning av produktion vi tidigare sett inom industrin ser vi nu i större utsträckning även inom tjänstesektorn. Vi behöver omgående reformer som gör att de företag som producerar avancerade tjänster hittar rätt medarbetare och har rätt förutsättningar för att stanna i Sverige. Sverige behöver enklare regler för kompetensinvandring och en blocköverskridande reform som sänker marginalskatterna”, kommenterar Andreas Åström, näringspolitisk chef på Almega.

SKL, Sveriges kommuner och landsting
, välkomnar regeringens prioritering på ny teknik i äldreomsorgen (350 miljoner kronor). SKL gillar även att regeringen lägger 400 miljoner på att minska köerna till vården. Men SKL är inte odelat positiv till de riktade statsbidragen.
”Genom de riktade bidragen styr staten allt mer i detalj över vilka insatser som sektorn ska prioritera. De kortsiktiga satsningarna riskerar att motverka den långsiktighet som behövs för att sektorn ska kunna hantera de demografiska utmaningarna framöver”, kommenterar Lena Micko, ordförande för SKL.

”Budgeten är en maräng: söt utanpå men tom inuti. Regeringen ägnar sig åt att småskvätta med miljoner medan strukturproblemen lämnas orörda. Det är en svag, handlingsförlamad regering som redan kastat in handduken”, kommenterar Christian Ekström, vd för Skattebetalarnas förening.
Han tycker sig se en ”röd tråd”.
”Genom skatter och bidrag drivs en inverterad arbetslinje. Arbete, företagande och sparande straffas konsekvent medan bidragen skruvas upp. Vänsterpartiets påverkan på politiken är tydlig”.

Vinsten borta på Story

Blev snuvad på invigningspartyt – tar revansch med Rebecca & Fiona

ANNONS:

Moderaterna vill skydda Sverige mot en ”auktoritär regering”

Socialdemokraterna vill stoppa nya friskolor omedelbart

S har hängt av V i valrörelsen

Klart för Region Stockholm

Emilia de Poret och Lars Hjälmered blir dragplåser i Almedalsgarderoben

Karin Johansson, vd, Svensk Handel.

Postnord skickar vd till Svensk Digital Handel

Handelskammaren och Fastighetsägarna kampanjar för bostäder med fotokonst

LO har hittat ny bank – fimpar Nordea

Katrin Stjernfeldt Jammeh (s) ”seriöst arg” på dödskjutningarna i Malmö

Tung SD-medarbetare skrev hatinlägg

Hon blir marknadschef för 65 miljarder i fastigheter

Så många besökte Järvaveckan

The North Alliance blir norskt

IF Metall kopplar S väljartapp till den förda industripolitiken

Coop byter hållbarhetschef efter schism

Tillträdande och avhoppande hållbarhetschef.

Fores lanserar ”Kinas lilla röda” – men varnar för naivitet kring Kina

Var tredje krona är vinst på Fogel

Socialdemokraterna vill lägga miljarder på att få bort ”utsatta” områden

Veckans Brief 20: PA-byråerna öppnar för SD – trippelseger för handelskammaren

BEACONOMIST 19: Content driver e-handeln i Kina – Rekryterarnas kamp om frontend-kandidater

SIFO: Stort tapp för Moderaterna – regeringsläge för Stefan Löfven (s)

Prime slår ett slag för förtroendet

BEACONOMIST 18: Ericsson i 5G-täten – så utvecklas martech-branschen

Jimmie Åkesson släpper bok om ”Folkhemmet”

PA-konsulterna om SD

Här är Socialdemokraternas vallok

Duo ersätter Ulf Kristerssons talskrivare

Minskat entreprenörskap i Sverige

Egor Putilov stoppas i riksdagen – är en säkerhetsrisk

It-branschen säkerhetslobbar i riksdagen – med en bok

Järvaveckan kan nå publikmålen

Flera uppdrag till Orakel PR

"Flexy guy vann över boxy girl på Dagens Industri"

Han blir vd för Svenskt Näringsliv

Rippler startar hälsobyrå

Förlust för Viktor Frisk

Alliansen släpper skolpolitik till valet

Dagens Industri byter chefredaktör

Livs rasar mot Orklas beslut att flytta Göteborgs Kex till Lettland

Vänsterpartiet lovar högkostnadsskydd för tandvården – finansieras av ”rika”

Matbordet som kopplar upp förstagångsväljare till riksdagen

De får stipendium från Gålöstiftelsen

DEMOSKOP: Rekord för SD – M och S backar

Statssekreterare nummer fyra lämnar regeringen – för Unionen

Moderaterna vill slå ut kriminella gäng med 12-punktersprogram

Ericsson tillbaka på Arlanda

Juniorkonsulterna får eget mingel i Almedalen

Lärarnas Riksförbund i opinionsoffensiv kring Järva

"Centerpartiet in i regeringen – frågan är i vilken?"

Veckans Brief 19: De 100 valmäktigaste – Visbykrogar portar pr-byråer

S omtalas mest men SD växer snabbast i sociala medier under maj

LKAB hjälper staten göra plus

Kampanj ska ge Järvaveckan besöksrekord

Flyktingmottagandet stängdes av även på 90-talet

Gröna Städer, ÅF och Dagens Opinion inrättar hållbarhetspris

NOVUS: SD förbi M – de rödgröna leder

Reaktionerna på välfärdsbeslutet: Börslyft och upprördhet

Riksdagen röstar igenom regeringens landsbygdsproposition

Företagen kammar hem bidrag från Klimatklivet

Ytterligare statssekreterare lämnar regeringen inför valet

Djurägarna: ”Sverige är inte längre en rättsstat”

”Politiker, vad vill ni med den gröna omställningen?”

Hamnarbetarförbundet sågar lagförslaget om strejkrätten

Svensk Handel ställer sig bakom facken och arbetsgivarna om strejkrätten

M största parti i Stockholm - tufft för S och SD

Ny talesperson till SD

Fack och arbetsgivare överens om strejkrätten

Unga avstår prata politik på sociala medier på grund av det hårda debattklimatet

Christina Saliba och BerntzonBylund skiljs

SCB: Fördel det rödgröna blocket

Skattning av valresultatet ”om det varit val idag”. Maj 2018 jämfört med riksdagsvalet 2014.

Fokus kulturchef blir pressekreterare på Moderna Museet

Endast en av fyra nöjd med den offentliga digitala servicen

Vårdförbundet sätter tryck inom väljarnas viktigaste fråga Vården

Regeringen vill lägga 700 miljarder kronor på infrastrukturen

Schlingmanns Almedalsdrama blir Viaplayserie

ELF plockar in svensk koordinator

Vänsterpartiet byter förstanamn i Uppsala

TV4 utser ny kommunikationschef

Gullers slog Prime i Sidas upphandling

It-konsultbranschen tar fram gemensam färdplan för fossilfri it-konsultsektor

Civilministerns statssekreterare är ny generaldirektör för Statskontoret

ESO: Inte svårare att integrera flyktingar i idag

Toyota plockar in pr-chef från Skoda

Moderaterna vill göra Sverige till ett digitalt föregångsland

Politikerna använder sig av mediekritik för att skapa engagemang

INIZIO: Alliansen ökar försprånget – SD närmare täten

Vi-skogen ska rädda träd med ny kampanj

Poddserie ska göra killar mindre kassa i skolan

Darja Isaksson blir ny generaldirektör för Vinnova

ME ska nå ung målgrupp med Youtubestjärna

OTW stor vinnare i Swedish Content Awards

De får dela på 21 miljoner från regeringen till konsumentinfo

Halvarsson: De är årets ekonomijournalister – DI fortsätter att dominera

Ledarna byter ledning

Riksdagen byter direktör

Ulf Kristerssons talskrivare (m) slutar

Socialdemokraterna går till val på trygga jobb – vill avskaffa visstidsanställningar

inför Almedalen

AFFÄRER. Nyhetsbyrån Sirén, som lever på att sälja offentliga handlingar som nyhetsunderlag, redovisar mer än halverat rörelseresultat för bokslutsåret 2014. Detta efter att ägarnas bolag fakturerat Sirén.
ALMEDALEN2014. Pr-byrån New Republic ger sig in i kampen om vem som ska skapa den viktigaste arenan för hållbarhet i Almedalen. Pr-byrån New Republic ger sig in i kampen om vem som ska skapa den viktigaste arenan för hållbarhet i Almedalen.
ALMEDALEN 2014. Hetast i Almedalen, som arrangeras av pr-byrån Westander med Dagens Opinion som mediepartner är på jakt efter två jurymedlemmar som ska rösta fram vilken aktör som förtjänar den årliga utmärkelsen.
ALMEDALEN 2014. Spelbolaget Unibet, som aldrig varit Almedalen förut, gör i år en stor offensiv med 20 man på plats och Handelsbankens Lennart Ekdal som moderator.
ALMEDALEN2014. Pr-byrån Think Image tar Viking Lines fartyg MS Cinderella till Almedalsveckan 2014. Planen är att hyra ut 2 500 bäddplatser och öppna nya lokaler för arrangemang.