Hur är engagemanget bland unga för politik och hur ni ser på det?
– Jag uppfattar det som att det finns ett stort engagemang. Speciellt för de liberala idéerna där många unga delar de liberala grundidéerna. Du ska få gifta dig med vem du vill, du ska få säga vad du vill och varför ska någon annan bestämma över mitt liv. Jag tycker att många unga har den liberala glöden och vill bestämma över sitt eget liv, det är inget staten ska göra.
 
Luf har i dag runt 2000 medlemmar. De ska bli fler. Men det tycks inte viktigast.
– Huvudsyftet här är att påverka politiken i liberal riktning. Målet för oss är såklart att växa och bli större men man ska komma ihåg att vi skiljer oss från Muf och SSU. Vår huvudinriktning är att påverka idédebatten i den liberala riktningen. Att växa är ett medel och inte ett mål för oss. Vi håller just nu på att titta på hur vi ska kunna bli bättre på att värva och sätter upp mål.
Joar Forssell utvecklar:
– Om man vill påverka och kommunicera politik måste den hålla god kvalitet. Ett konkret exempel är SSUs kampanj om betygssystemet som är väldigt lätt att lysa igenom. Den innehåller en rad faktafel. Kampanjen hjälper säkert till att värva många medlemmar för att den går hem bland unga men kommer inte förändra politiken i någon mening. De är sena på bollen och föreslår egentligen inget nytt. Det pågår en utredning som väntas föreslå precis vad de vill få ändrat.

Hur ska ni få fler medlemmar?
– De medlemmar vi lockar är ofta intresserade av att diskutera reformförslag på riktigt. Sverige är i behov av reform, det är bostadsbrist och arbetslöshet har man bra reformförslag så lockar man unga.

Hur påverkar det er som ungdomsförbund att Liberalerna sitter i opposition?
–Det påverkar alla partier olika. För oss innebär det att tiden utanför regeringen är en tid för Liberalerna att idéutveckla och komma med ny politik. Vi är en naturlig del i den processen och den viktigaste remissinstansen när det kommer till att ta fram ny politik. Den man ska gå till val på, så det påverkar mycket.

Vilka är vassa och kassa på opinionsbildning?
– Jag skulle säga att det är för mycket S och M i svensk politik, överlag. Min uppfattning är att Muf och SSU är duktiga på att värva men inte på opinionsbildning, de för inte idédebatten framåt. De följer opinionen antingen bland väljarna eller i skolåldern, de är båda ganska kassa. Om någon är vass så tycker jag Om någon är vass så tycker jag Mårten Roslund (Grön Ungdom) är duktig. Han har vågat ta en lite mer liberal ställning än vad Grön Ungdom egentligen har. Sara Skyttedal (kdu) har varit framgångsrik. Men jag skiljer på den som är duktig på att värva och duktig på opinionsbildning.

Alliansen plus S är att föredra i ett osäkert parlamentariskt läge säger Jan Björklund, föredrar ni det?
– Det Jan har sagt är att om alliansen inte blir det största blocket så kan det vara ett alternativ. Vårt huvudmål är att Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet ska få så lite inflytande som möjligt. I ett läge där det största blocket ska regera och om man vill ha en borgerlig regering ska man lägga en röst på något av allianspartiera.Det finns en fara i att Kristdemokraterna och Moderaterna är ute och flörtar med Sverigedemokraterna.
Joar Forssell utvecklar:
– Jan Björklunds uttalande är positivt i meningen att han är tidig på bollen och berättar, så här kan det bli. Förhoppningsvis slipper vi se fyra år till av Socialdemokraterna. Det är viktigt att Moderaterna och Kristdemokraterna slutar flörta med Sverigedemokraterna för det kan verkligen skada alliansen mer än något annat.

Hur tror du en sån regerings politik skulle se ut?

– Det är svårt att säga, det är just därför det är viktigt att alliansen vinner som det första alternativet. Det kan också bli en M och S regering de är trotts allt de som står närmast varandra politiskt idag.

Vad tycker du om Jan Björklunds insats i partiledardebatten i Agendai söndags?
Han blev utnämnd till en av de bästa i debatten och han vinner ofta debatter. Jag tycker det var bra att han synade den socialdemokratiska bluffen om jobben med snigelmetaforen. Försvaret är också en ödesfråga för Sverige. Försvaret är fundamentet för att kunna ha en demokrati och dyr välfärd som vi har som är värd att försvaras. Vill man inte styras av Kreml måste man ha ett försvar.

SSU tror inte det är viktigt för er att vara ett stort förbund, var ligger era prioriteringar?

– Det är klart att vi vill växa och bli större, men det är inte vårt huvudsyfte att bli stora. Vi vill påverka opinionen i liberal riktning, och det kräver ibland at få fler medlemmar. Ju fler vi är desto fler kan vara med och ta fram idéerna. Men det finns ett problem i att göra som SSU med sin betygskampanj. En kampanj som inte bygger på någon politik och inte bidrar till idéutveckling. Man kan bli charmad av den men inte vara intresserad av politik i en kampanj med direkta fel, då blir man ju lurad att bli medlem. Det är en farlig väg.

Jacob Wiberg