"En längre vecka, NMR och metoo-fläckar"

Publicerad 2018-07-08, 01:29

ALMEDALEN INIFRÅN. Dagens Opinions Elin Nilsson tröffar NMR på torget men föredrar konceptet Weeken på Wisby Kongress. 

Dela med andra

fredag 6 juli
Det finns en gammal uppfattning om att Almedalsveckan slutar någon gång under torsdagen. Människor åker hem, engagemanget dör ut, de stackars partiledare som dragit nitlotten att tala under dessa dagar har en större uppförsbacke än de andra. Så har det sagts - men det finns de som vill förändra det. Almedalsdrottningen Ida Karlbom, som tidigare styrde gästlistan till Skandias talarmingel, entreprenören Fanny Mardirossian och moderatorn Anna Olin Kardell startade förra året konceptet Almedalen Weekend - som de kör vidare i år. Syftet är att förlänga veckan och skapa dialog under parollen Framtidslandet Sverige. I år tar de diskussionen kring demokrati, som är temat för hela Almedalsveckan när konceptet firar 50 år, vidare. Det ska jag gå på. Jag älskar när det händer grejer.
 
Jag går mot Visby och kommer innanför muren vid Södertorg. Där står ett stort gäng från NMR. Massor av män och en ensam kvinna. Henne vill jag prata med. Jag går fram och frågar hur hon mår och om det känns tungt att vara i en rörelse med män som är våldsamma mot kvinnor (obs på ett absolut icke skuldbeläggande sätt utan på ett genuint intresserat sätt, vill att hon ska veta att det finns de utanför som ser henne). Det är svårt att få till ett samtal när männen runt omkring henne lägger sig i hela tiden. ”Jag vill prata med henne och inte med er” säger jag. Men det känns dessvärre helt omöjligt. Det slutar med att stämningen blir hetsig och de alla hävdar att det spelar ingen roll om de är våldsamma mot män eller kvinnor för kön har ingen betydelse. Om hon som skadades av dem igår säger en kille att ”ger man sig in i leken så får man leken tåla”. Jag frågar varför de är så arga hela tiden och får svaret att det beror på frustrationen över samhället. Det går inte att prata med dem. De är som seriefigurer.
 
I längtan efter att träffa vettiga människor rör jag mig mot Wisby Strand. Salen är överfull och människor som kommer in får gå för att hämta extra stolar. Så roligt att se, trion som startat konceptet Almedalen Weekend har lokaliserat något välbehövligt. När seminariet drar igång är det just NMR och nazismen som kommer att diskuteras.
 
Under rubriken: ”Hur stark är vår demokrati?” talar bland andra Jan Scherman och Brit Stakston. De båda ser allvarligt på hoten som finns mot demokratin - och som förstärks under Almedalsveckan. Jan Scherman ser starkt kritiskt på hur NMR har tillåtits att delta och fritt sprida sitt budskap under Almedalsveckan. Han tar upp den auktion som finns på deras hemsida, där man kan samla poäng för varje flagga man har bränt, varje seminarium man har stört och så vidare. ”Kan inte polisen läsa innantill? Det här är organiserad terrorverksamhet. Stoppa den.” säger Jan Scherman om NMRs närvaro i Almedalen. ”Demokratins grundregler får inte användas till att nedmontera demokratin.”
 
Brit Stakston intar scenen efter honom, med tårar i ögonen klargör hon för publiken att hon är berörd av det som händer. Hon berättar om när hon var på en teater där Edna Eriksson, en annan av dagens talare, medverkade. ”Det kändes som att vara på en svartklubb för demokrati” säger hon om den föreställningen. Hon fortätter tala om hotet mot demokratin, märkbart berörd av ämnet, och att vi alla gemensamt måste agera. ”Vi är faktiskt inte ett totalt nazistiskt land som håller på att falla samman. Vi kan agera. Att demokrati ska kännas som en svartklubb är inte rimligt.” Slutligen hyllar hon Kris för deras agerade i Almedalsparken under Annie Lööfs tal. ”Vissa saker ska man inte prata om, vissa saker ska man bara göra” avslutar hon.
 
Senare under kvällen utses Kris av Makthavare till Årets Almedarling på Primes  mingel. Det är glädjande att se. Dock ser jag en annan nyhet som skaver. Resumé skickar ut rubriken: Fredrik Virtanen: ”Det går inte att gå vidare”
 
Resumé har alltså bjudit in Fredrik Virtanen att diskutera namnpubliceringar under metoo-kampanjen tillsammans med Aftonbladets kulturchef Åsa Linderborg, medierådgivaren Jeanette Fors-Andrée och Tredje Statsmaktens vd Lars Truedson.
 
Vad är det här?
 
Jag förstår att det kan vara välbehövligt att diskutera namnpubliceringar och om medierna har hanterat dessa på rätt sätt. Det ifrågasätter jag inte alls. Men en av dem som fått sitt namn publicerat och som dessutom är anklagad för allvarliga brott av flera - bör inte delta i den panelen enligt min mening. Det känns som om så fort ett steg tas inom kvinnorörelsen så måste vi kastas tillbaka några steg. Ifrågasättas, ogiltigförklaras och ses som galna.
 
Almedalen Weekend är i alla fall ett steg i rätt riktning. Och det är ingen slump att det är tre kvinnor som skapat konceptet som tar bäring på en del av veckan människor trodde var död tänker jag. Vi är vana vid att jobba i motvind. När de håller sitt mingel för kvällen bjuds en panel bestående av pr-konsulten Simon Strand, ledarskribenten Aleksandra Boscanin och Novus vd Torbjörn Sjöström upp på scenen för att summera Almedalsveckan som passerat. Simon erkänner att han aldrig hört ett helt partiledartal (vilket nog gäller många), Aleksandra säger att hon fick bra material till ledare när Anders Ygeman arrogant sa att han borde fått mer cred för sin hantering av Transportstyrelsen i DN-tältet (den arroganta attityden visade han inte när jag träffade honom i samma tält, i och för sig var det på fest men ändå) och Torbjörn säger att hur mycket man orkar under veckan beror på mängden mediciner man tar (gillar folk som säger precis det de tänker).
 
Ebba Busch Thor talar i Almedalsparken. Tråkigt nog har jag inte träffat henne på hela veckan. Jag gillar henne. En annan KD-kvinna jag däremot har träffat är Kelly Almqvist, en 17-åring från Sundsvall som jag lovar er är ett framtidsnamn inom partiet. Kom ihåg att jag sagt det.
 
Efter ett härligt mingel intar vi ett nästan tomt Wisby Strand för middag. Vi har ett stort bord där bland andra trion som grundat Almedalen Weekend och Stephanie Holmlund som hjälpt dem under dagen är på plats. Åsa Sandberg, hållbarhetskommunikatör på Coop och Amanda Borneke, hållbarhetschef på CS Riv är också på plats. Bredvid mig sitter Elin Ahldén, en av ledarna för uppropet #sistabriefen och utsedd superkommunikatör. Jag passar på att gnälla av mig lite om att Virtanen är i Almedalen, sedan så pratar vi om allt möjligt. Hon berättar för mig att sångerskan Cream från den legendariska gruppen Addis Black Widow (som jag lyssnade sönder i mellanstadiet) numera är tatuerare under namnet Touka Voodoo och håller till i Gamla stan i Stockholm. Måste boka tid snarast.
 
Middagen är fantastisk och när den går mot sitt slut är det dags att gå en sväng på Gutekällaren (svårt att inte gå dit varje kväll när det finns ett hip hop-dansgolv ju). När jag träffar på en kille vars organisation fått kritik på Twitter under veckan för att ha med honom offentligt i Almedalen, efter att en annan organisation uteslutit honom i metoo-sammanhang, svarar han på min fråga kring det hela att hon som skrivit kritiken helt enkelt ”är galen”.
 
Imorgon (läs idag) är det nya tag. Sverigedemokraterna, Jimmie Åkesson och Sverige/England-matchen står i fokus.
 

Isabella Lövin (mp) om bränderna: Jag skulle bli förvånad om det inte påverkade folk

Lennox ner 31 procent

ANNONS:

Telia kallas till möte hos näringsministern efter Bonnier-affären

Uppåt men fortsatt rött för Geelmuyden Kiese

Klart nu: Bonnier säljer Broadcasting till Telia

Regeringen vill få småbolagen att producera i Sverige

C-politiker ska utreda reducerad CO2

Stefan Löfven (s) till Ljusdal

Arena Opinion vänder till vinst

Moderaterna skyller DriveNows nedläggning på de rödgrönrosa

Världens största AI-mingel

”Märkligt att statsministerkandidaterna ligger lågt om bränderna”

Valets hetaste arbetsmarknadsfrågor, enligt Ylva Johansson (s)

Renault bjuder på elbil när Fores bilbloggar

Dagens Samhälle backar – tappar prenumerationer

Då håller Stefan Löfven (s) sommartal

Westander mot 45 miljoner kronor

SDs nättidning billigare i drift

Google och Facebook pressar Schibsteds marginaler

Weber Shandwick köper komikerbyrå

AKB startar AB

Kolmården och Gröna Lund rår inte på Liseberg

Stockholm vill reda ut avgifter för trafikstörningar

Utredning vill lägga 44 miljoner på bättre marknadsföring av Sverige

Konferenser lyfter Breakit – men fortsatt rött

Donald Trump och Vladimir Putin möts av pressfrihetskampanj

Han blir chef för bekämpningen av våldsbejakande extremism

Sven Erik Bucht (s): Göteborgs Kex ska göras i Göteborg

Delar av näringslivet backar tuffare tag mot NMR i Almedalen

ALMEDALEN 2018. Flera tunga näringslivsorganisationer ställer sig bakom #näringslivetbackarupp, ett upprop för att pressa Region Gotland att stävja hotet mot deltagare i Almedalen från organisationer NMR.

Därför lämnar Carl Fredrik Sammeli Prime

Narva upp 20 procent

Klart nu: Carl Fredrik Sammeli lämnar Prime

Regeringen lägger 868 miljoner på landsbygdsföretag

Regeringen inför mer matematik i skolan

Svenskarna bekymrar sig över andras hantering av fake news

Westander jobbar med Bankomat

Stockholm Pride nobbar Medborgerlig Samling

Trio utmanar affärskonsulterna med ny byrå

Chefen lämnar Stockholm Business Region

Socialdemokraterna lägger ytterligare 800 miljoner på att bekämpa kriminella gäng

Han gör bäst pr för Skåne

GFK under 200 miljoner

Fler än 2017 lyssnade på Almedalstalen men färre än 2016

Medierna som nämndes mest i Almedalen

Miljöpartiet vill lägga 8 miljarder extra på nya tunnelbanan

Miljöpartiet vill lägga 8 miljarder extra på tunnelbanan

The Bodyshop värvar från Adidas

Dämpad förlust på MMS

ALMEDALEN INIFRÅN: Sunkigt här och där men jag längtar redan till Almedalen 2019

Systembolaget har hittat sin nya komchef

Regeringen lägger 50 miljoner på att locka till vuxenutbildning

”När Barbeque Garden blev en tidsmaskin (sd)”

Miljöpartiet vill lägga en halv miljard på svensk livsmedelsproduktion

"En längre vecka, NMR och metoo-fläckar"

Mattias Rådström, Johanna Snickars, Niclas Karnhill, Boo Ehlin, Henric Byström, Bodil Sidén

Här är de kommersiella aktörerna som stack ut i Almedalen

SD vill ha rot för larm

Chang Frick gör affärer i tält i Almedalen

"Vladimir Putin vinner VM i propaganda"

KD vill höja lönen under semestern i vården

RUNT TALET: Handskrivet för Lars Adaktusson

”Ebba Bush Thor är superstark”

Energiföretagen lyfte delningsekonomin

ALMEDALEN INIFRÅN: Vem bjuder in till folkets hem – eller Ungsvenskar till MUF-mingel?

SD-väljarna minst intresserade av att förbjuda nazister

SDs mål: Ska ta över efter S som folkrörelseparti

RUNT TALET: Regeringen slöt upp runt Stefan Löfven

TALANALYS: ”Stark inledning – men inget nytt”

”Annie Lööfs starka tal och leta mord på DJ Battle”

Flera personer gripna och hörda efter attacker i Almedalen

SD har flest följare på Facebook – men S får flest omnämnanden

Socialdemokraterna slår ett slag för högre pension

Det asociala i det sociala – en möjlighet och utmaning för delningsekonomin

De är Innovativast i Almedalen 2018

Saminvest investerar 150 miljoner i affärsängelfonder

Alliansen lovar tuffare tag mot gängen – en del av ”reformagendan”

Greenpeace vill rädda Norra skogsbältet med hjälp av augmented reality

Alliansledarna håller pressträff

Viable Cities och Rise lyfte delningsekonomin

Domprosten: Skulle inte ha ringt i klockan

RUNT TALET: Isabella Löwengrip och Fatemeh Khavari backade upp Annie Lööf

TALANALYS: ”Annies Lööf var överraskande och ideologisk”

De kan bli Innovativast i Almedalen 2018

Bonnier Business Medias vd: ”Dagens Media hade inte klarat sig utan oss”

Svenska Kyrkan störde ut Thomas Gürs event

Hälften av VM-sändningarna i Almedalen visades utan avtal

Almedalen Weekend ska få besökarna att stanna veckan ut med framtids-hackathon

Bonnier Business Media förvärvar Dagens Media och Medievärlden

Benjamin Dousa vann Industrin tar matchens superhjältetävling

ALMEDALEN 2018. Industrin tar matchen anordnade The Big #industrikampen under tisdagskvällen i Almedalen där Benjamin Dousa vann pris för bästa lösning på en utvald framtidsutmaning med hjälp av industrin.

"Carola Lemne verkar nöjd – Edward Blom pratar mat"

”Politiker inte tillräckligt digitala för att förstå delningsekonomins kraft”

C vill lägga 2,6 miljarder på förbättrad integration

Därför skippar Ung Vänster Almedalen

Här är juryn i Innovativast i Almedalen

RUNT TALET: Rävarna runt Jan Björklund

TALANALYS: ”Jan Björklund håller samma tal varje år”

Ministrarnas VM-jubel

Så lanserar SD Jimmie Åkessons bok om Per-Albin Hansson

Femdubbelt så många poster om delningsekonomin

TCO recenserar samtliga partiledartal på Twitter förutom SDs

inför Almedalen

AFFÄRER. Nyhetsbyrån Sirén, som lever på att sälja offentliga handlingar som nyhetsunderlag, redovisar mer än halverat rörelseresultat för bokslutsåret 2014. Detta efter att ägarnas bolag fakturerat Sirén.
ALMEDALEN2014. Pr-byrån New Republic ger sig in i kampen om vem som ska skapa den viktigaste arenan för hållbarhet i Almedalen. Pr-byrån New Republic ger sig in i kampen om vem som ska skapa den viktigaste arenan för hållbarhet i Almedalen.
ALMEDALEN 2014. Hetast i Almedalen, som arrangeras av pr-byrån Westander med Dagens Opinion som mediepartner är på jakt efter två jurymedlemmar som ska rösta fram vilken aktör som förtjänar den årliga utmärkelsen.
ALMEDALEN 2014. Spelbolaget Unibet, som aldrig varit Almedalen förut, gör i år en stor offensiv med 20 man på plats och Handelsbankens Lennart Ekdal som moderator.
ALMEDALEN2014. Pr-byrån Think Image tar Viking Lines fartyg MS Cinderella till Almedalsveckan 2014. Planen är att hyra ut 2 500 bäddplatser och öppna nya lokaler för arrangemang.