Svenska forskare visar samband mellan skatteparadis och miljöförstöring

Svenska forskare visar samband mellan skatteparadis och miljöförstöring

Forskarna från Stockholm Resilience Centre, Kungliga Vetenskapsakademin och universitetet i Amsterdam har presenterat en studie som visar samband mellan skatteparadis och miljöförstöring

Svenskarna mindre pigga på politisk reklam

Svenskarna mindre pigga på politisk reklam

Undersökningen, gjorde bland 1 000 personer, tyder på att svenskarna är mer negativa till reklam i år jämfört med 2014. Andelen ganska eller mycket positiva har minskat marginellt från 16 till 15 procent.’ Andelen ganska eller mycket negativa har däremot ökat från 30 till 45 procent. Respondenterna fick svara på frågan: Vilken är din allmänna inställning till reklam från politiska partier? svaren i procent

INIZIO: De rödgröna knappar in på Alliansen

INIZIO: De rödgröna knappar in på Alliansen

Undersökningen är gjord av Inizio på uppdrag av Aftonbladet inom ramen för Schibsted/Inizios opinionspanel via en webbenkät som 2 295 har besvarat 25 juli – 2 august

Färre positiva till reklam – högskoleutbildade mest negativa

Färre positiva till reklam – högskoleutbildade mest negativa

Undersökningen bygger på 1 086 intervjuer genomförda 14–21 juni 2018. med svarsfrekvensen 50 procent. Undersökningen visar att 50 procent är ganska eller mycket negativt inställda till reklam, jämfört med 52 procent 2016, då undersökningen genomfördes senast. Andelen ”mycket negativa” ligger på 19 procent. Andelen positiva till reklam har dock minskat från 18 till rekordlåga 17 procent.

Ipsos köper delar av GFK

Ipsos köper delar av GFK

Ipsos betalar i cash drygt 1 miljard kronor för fyra av GFKs divisioner:  customer experience, experience innovation, health och public affairs. Ipsos stärker sig inte bara inom de nämnda divisionerna utan får även ett bättre fotfäste i Tyskland genom affären.   De fyra divisionerna ligger på intäkter för uppskattningsvis drygt 2 miljarder kronor varav 55 procent kommer från EMEA, 39 procent från Amerika

En tredjedel av storbolagen följer inte FNs globala utvecklingsmål

En tredjedel av storbolagen följer inte FNs globala utvecklingsmål

Undersökningen bygger på en genomgång av de senaste hållbarhetsredovisningarna från samtliga 93 svenska bolag på Stockholmsbörsens large cap-lista

IPSOS: Max 42 procent till de rödgröna

IPSOS: Max 42 procent till de rödgröna

Sämsta utfall är beräknat efter antalet väljare som redan har bestämt sig för att rösta på ett parti. Bästa utfall sker, som Ipsos ser det, när partiet lyckas behålla sin nuvarande väljare men också erövrare andra partiets väljare so överväger att rösta på partiet.   Undersökningen, som presenteras i Dagens Nyheter, gjordes 7-17 juni via 1805 intervjuer varav 803 via telefon och 1002 via webbpan

Hon kan bli först i världen med en strategi för negativa utsläpp

Hon kan bli först i världen med en strategi för negativa utsläpp

Hur tänkte du när du fick frågan om att ta uppdraget från regeringen? – Jag tycker att det är angelägen framtidsfråga. Så då tycker jag att det känns bra att tacka ja.   Uppdraget är unikt och svårt. Hur ser du på uppgiften

Kolmården och Gröna Lund rår inte på Liseberg

Kolmården och Gröna Lund rår inte på Liseberg

Undersökningen har genomförts bland 1 000 svenskar som fått tycka till om 26 nöjesparker i Sverige. 42 procent anser att Liseberg har det starkaste varumärket, följt av Gröna Lund med 18 procent och Kolmården med 9 procent. Liseberg är starkas bland personer i åldern 30-49 år (51 procent) och boende i Västsverige (77)

Utredning vill lägga 44 miljoner på bättre marknadsföring av Sverige

Utredning vill lägga 44 miljoner på bättre marknadsföring av Sverige

Utredningen, SOU 2018:56, har genomfört en översyn av det offentliga främjandet av utländska investeringar i Sverige. Utredningen har jämfört de svenska insatserna med tre referensländer: Nederländerna, Danmark och Finland. Slutsatserna visar att Sverige måste förstärka och förbättra insatserna för att inte halka efter. slutsatser

Svenskarna bekymrar sig över andras hantering av fake news

Svenskarna bekymrar sig över andras hantering av fake news

Hälften av personerna som svarat på Yougovs enkät anger att de läser fake news en gång per vecka, var femte varje dag. 12 procent har själva spridit fake news någon gång. 16 procent är oroliga för att de själva sprider felaktig information. Dock tycker 76 procent att människor delar personlig information allt för lättvindigt samtidigt som 73 procent aldrig eller sällan delar innehåll i sociala medier

Chefen lämnar Stockholm Business Region

Chefen lämnar Stockholm Business Region

Det är Olle Zetterberg som slutar. Han har startat ett eget bolag. Birgitta Palmér, presschef på Visit Stockholm, bekräftar uppgifterna. – Han har gått i pension. Som tillförordnad ersättare har Anna Gissler utsetts. Hon har jobbat som chef för Stockholm Business Region Development sedan 2008. Stockholm Business Region

Fler än 2017 lyssnade på Almedalstalen men färre än 2016

Fler än 2017 lyssnade på Almedalstalen men färre än 2016

Totalt såg, enligt Regions Gotlands uppskattningar, talen av 18 300 personer. Det är 30 procent fler än 2017 men 5,2 procent färre än 2016.   Flest såg Stefan Löfven (s) som drog 4 100 åskådare. Det är närmare tre gånger fler än Magdalena Andersson år 2017, som talade i regn, men färre än han själv år 2016 då statsministern drog 6 100 åskådar

Dämpad förlust på MMS

Dämpad förlust på MMS

Under det senaste räkenskapsåret ökade omsättningen med 7,4 procent till 73 miljoner kronor.    MMS investerade i mätningar av online-tv samt i mätningar av det samlade tittandet på rörlig bild och gick med en rörelseförlust på -2,8 miljoner kronor. Det är dock en dämpning på 44 procent från föregående år då förlusten hamnade på -5,0 miljoner.   Personalstyrkan minskade från 28 till 26 snittanställda.

ALMEDALEN INIFRÅN: Sunkigt här och där men jag längtar redan till Almedalen 2019

ALMEDALEN INIFRÅN: Sunkigt här och där men jag längtar redan till Almedalen 2019

söndag 8 jun

”Ebba Bush Thor är superstark”

”Ebba Bush Thor är superstark”

Vad innehöll talet? – Hon var väldigt koncentrerad på vården. Det gjorde hon på ett väldigt övertygande sätt. Man drabbas av hur sossarna inte har klarat av att göra det de lovade under de här fyra åren. Hon jämförde med att hälla vatten på en hink som läcker, säger Ingela . Något du blev överraskad av vad gäller innehållet

ALMEDALEN INIFRÅN: Vem bjuder in till folkets hem – eller Ungsvenskar till MUF-mingel?

ALMEDALEN INIFRÅN: Vem bjuder in till folkets hem – eller Ungsvenskar till MUF-mingel?

torsdag 5 juli Jimmie Åkesson släpper boken Det Moderna Folkhemmet på Socialdemokraternas dag i Almedalen. Begrepp som folkhem, solidaritet och rättvisa har genom året varit djupt rotade i socialismen. I det största partiet. Nu kan Sverigedemokraterna bli största parti. Och det innebär att det finns många som rör sig mot det potentiellt vinnande laget på förhand. Alla vill hålla sig väl med vinnaren. Frågan är vad det kostar

SD-väljarna minst intresserade av att förbjuda nazister

SD-väljarna minst intresserade av att förbjuda nazister

Undersökningen visar att 62 procent av svenskarna är positiva till att stifta lagar för att förbjuda nazistisk organisering. För Sverigedemokraterna är siffran 36 procent. För Moderaterna är siffran 63 procent och för Socialdemokraterna är siffran 66 procent.   

TALANALYS: ”Stark inledning – men inget nytt”

TALANALYS: ”Stark inledning – men inget nytt”

innehå

”Annie Lööfs starka tal och leta mord på DJ Battle”

”Annie Lööfs starka tal och leta mord på DJ Battle”

Jag kom att tänka på en historia som ni säkert har läst förr, men påminn er om denna så ska jag förklara senare i texten varför jag kom att tänka på den efter onsdagen.   ”En fiskare hade avslutat sitt arbete för dagen och satt intill sin båt på stranden. En rik affärsman passerade och upprördes över att se fiskaren lata sig på stranden och titta på solnedgången.   – Varför är du inte ute och fiskar

”Carola Lemne verkar nöjd – Edward Blom pratar mat”

”Carola Lemne verkar nöjd – Edward Blom pratar mat”

tisdag 3 juli

Här är juryn i Innovativast i Almedalen

Här är juryn i Innovativast i Almedalen

Nya i juryn är Lena Miranda, vd för Science Park Mjärdevi och styrelseordförande i SISP samt Ebba Fåhraeus, vd, Smile Incubator. Sedan tidigare sitter i juryn Mattias Rådström, kommunikationschef för Cramo,  Joakim Johansson, byråledare för Great Beyond och Rolf van den Brink, Dagens Opinion

ALMEDALEN INIFRÅN: Från Linnea Claeson till Anders Ygeman via Fredrik Strage på en dag

ALMEDALEN INIFRÅN: Från Linnea Claeson till Anders Ygeman via Fredrik Strage på en dag

måndag, 2 juli

Almedalsgarderoben hetast inom delningsekonomin

Almedalsgarderoben hetast inom delningsekonomin

Ännu är begreppet Delningsekonomin, inklusive cirkulärekonomi och gig-ekonomi inte en kioskvältare i Almedalen. I söndags nämndes begreppet 26 gånger av totalt 18 500 poster kopplade till Almedalen.   Mest omtalat blev Almedalsgarderoben. Mest omtalade företag och organisationer blev Teko, Tieto, Cramo. Det mest omtalade eventet blev Cirkulärt och digitalt – design för hållbar konsumtion?   Statistiken sammanställdes av Cramo.

De vinner premiärupplagan av Det hållbara framtidspriset

De vinner premiärupplagan av Det hållbara framtidspriset

Vinnare är Järfälla kommun för arbetet med Barkabystaden III, med en integrerad och sektorsövergripande planering. Priset överräcktes av ÅFs vd Jonas Gustavsson till Claes Thunblad (s), kommunstyrelsens ordförande, Järfälla.   juryns motivering

Skattebetalarna: Offentliga aktörer lägger 100 miljoner på Almedalen

Skattebetalarna: Offentliga aktörer lägger 100 miljoner på Almedalen

Skattebetalarna har använt en beräkningsmodell som bygger på schabloner över hur mycket det kostar att arrangera seminarier och heta-stolen-event. Till det kommer förberedelsekostnader och kostnader för medarbetare på plats

SIFO: Stort tapp för Moderaterna – regeringsläge för Stefan Löfven (s)

SIFO: Stort tapp för Moderaterna – regeringsläge för Stefan Löfven (s)

Undersökningen genomfördes 4-14 juni via 11 640 intervjuer. Socialdemokraterna ökar med 0,9 procentenheter till 26,1 procent och är tydligt Sveriges största parti. Detta efter att Moderaterna minskar signifikant med procentenheter till 20,6 procent. Centerpartiet ökar också signifikant med 2,7 procentenheter till 10,8 procent. Överraskande nog tappar Kristdemokraterna signifikant 1,5 procentenheter till 2,

Minskat entreprenörskap i Sverige

Minskat entreprenörskap i Sverige

Undersökningen visar att 7,3 procent av den svenska befolkningen kan definieras som entreprenörer enligt GEMs definition. Det är lägre än snittet på 9,2 bland de innovationsdrivna länderna och där Sverige har 16 av 23 länder framför sig. För första gången sedan 2014 minskar den entreprenöriella aktiviteten i Sverig

Gröna Städer, ÅF och Dagens Opinion inrättar hållbarhetspris

Gröna Städer, ÅF och Dagens Opinion inrättar hållbarhetspris

Ett nytt pris kommer under Almedalsveckan att lyfta den aktör som under det senaste året levererat den bästa genomförbara idén för ett hållbart samhälle. Det hållbara framtidspriset delas ut i partnerskap mellan branschorganisationen Gröna Städer, ingenjörskonsultföretaget ÅF och Dagens Opinion. Gröna Städers Hållbarhetskommission utgör jury.

Unga avstår prata politik på sociala medier på grund av det hårda debattklimatet

Unga avstår prata politik på sociala medier på grund av det hårda debattklimatet

I forskningsprojektet Politiskt deltagande bland unga – från partidemokrater till sociala medieaktivister, har en forskningsgrupp studerat hur tonåringar upplever politiskt deltagande i sociala medier och kommit fram till att många avskräcks av det konfliktinriktade debattklimatet, även för unga som är politiskt aktiva. Forskningsgruppen har intervjuat 110 tonåringar, däribland 50 som antingen är medlemmar i ett politiskt ungdomsförbund eller någon annan åsiktsdriven organisation.&nbs

SCB: Fördel det rödgröna blocket

SCB: Fördel det rödgröna blocket

Undersökningen genomfördes 27 april till 29 maj med 4 632 svarande, vilket motsvarar 51,7 procent i svarsfrekvens.   Enligt undersökningen skulle ett val i maj månad ge regeringspartierna (S och MP) 32,6 procent av rösterna. Allianspartierna (C, L, M, KD) skulle plocka hem 38,6 procent. Dock leder dagens regeringsunderlag, det rödgröna blocket (S+M+MP) med totalt 40 procent. Dessutom ligger

Endast en av fyra nöjd med den offentliga digitala servicen

Endast en av fyra nöjd med den offentliga digitala servicen

En ny undersökning om svenskarnas inställning till digital offentlig service från Kantar Sifo, på uppdrag av SKL, visar att endast en av fyra (25 procent) anser att kommuner, landsting och regioner lever upp till deras förväntningar på digital service. Trots den låga siffran är det en förbättring med fyra procentenheter jämfört med 2016 när samma fråga ställdes. 

ESO: Inte svårare att integrera flyktingar i idag

ESO: Inte svårare att integrera flyktingar i idag

”Det tycks inte bli svårare att integrera flyktingarna när antalet nyanlända i Sverige ökar eller när antalet enkla jobb i tillverkningsindustrin minskar”, kommenterar rapportens författare Joakim Ruist, vid ESO och nationalekonom vid Göteborgs universitet. Rapporten visar att flyktingmottagande inte är gratis.

Politikerna använder sig av mediekritik för att skapa engagemang

Politikerna använder sig av mediekritik för att skapa engagemang

En ny studie från medieforskarna Andreas Widholm och Fredrik Mårtenson, vid Stockholms universitet, visar att mediekritiken driver en stor del av politikernas engagemang när de diskuterar mediefrågor på Twitter. Studien visar att en femtedel av samtliga tweets från tjänstgörande riksdagsledamöter är medierelaterade och bland dessa är det de mediekritiska inläggen som skapar störst engagemang på plattformen.

INIZIO: Alliansen ökar försprånget – SD närmare täten

INIZIO: Alliansen ökar försprånget – SD närmare täten

Mätningen, som innefattar partiledardebatten i SVT Aktuellt, mellan SD-ledaren Jimmie Åkesson och S-ledaren Stefan Löfven, utfördes 21-30 maj via en webbenkät i Schibsteds webbpanel med 2 116 svar

Halvarsson: De är årets ekonomijournalister – DI fortsätter att dominera

Halvarsson: De är årets ekonomijournalister – DI fortsätter att dominera

Rankingen bygger på en årlig enkätundersökning bland ”professionella storkonsumenter av näringslivs- och affärsmedia”.   Som Hallvarsson & Halvarsson ser det är Henrik Mitelman på Dagens Industri Sveriges bästa ekonomijournalist. Peter Benson på SvD Börsplus anses bäst på börs och aktier

IPSOS: SD allt närmare M och S

IPSOS: SD allt närmare M och S

&nbs

Hamnarbetarförbundet sågar Svenskt Näringslivs rapport: De vill få igenom lagändringen

Hamnarbetarförbundet sågar Svenskt Näringslivs rapport: De vill få igenom lagändringen

Erik Helgeson är ledamot i förbundsstyrelsen för Svenska Hamnarbetarförbundet. Han har läst den rapport som Svenskt Näringsliv beställde från Damvad. Rapporten visar att näringslivet fick ökade kostnader på 1,5 miljarder kronor på omdirigerad containertrafik och 3 miljarder på försenade transporter. Erik Helgeson är inte imponerad

Hyresgästföreningen: Södermalm och Majorna har lika låg mångfald som Pajala

Hyresgästföreningen: Södermalm och Majorna har lika låg mångfald som Pajala

Mångfalden ökade mellan 2015 och 2016 från drygt 43 procent till närmare 45 procent i Sverige. Segregationen minskade från cirka 11,8 till runt 11,4 procent.   Undersökningen gäller år 2016 och visar att segregationen är störst i storstäder och landsbygdskommuner samt i hyresrättsområden och lägst i tätorter och bostadsrättsområden

SIFO: V förbi C – partiledardebatten lyfte inte S

SIFO: V förbi C – partiledardebatten lyfte inte S

Mätningen gjordes via 8 259 mätningar genomförda 7 - 17 maj 2018.   Socialdemokraterna är ännu landets största parti, men försprånget minskar. Under mätperioden i maj minskade partiet sin andel med 3,2 procentenheter till 25,2 procent. Moderaterna minskade marginellt (-0,6) till 23 procent.   Sverigedemokraterna ökade med 3,9 procentenheter till 18,7 procent

Svagaste tillväxten i Stockholm på fem år – och Brexit hotar

Svagaste tillväxten i Stockholm på fem år – och Brexit hotar

I dag släpper Stockholms Handelskammare sin rapport Stockholmsbarometern, som tar fasta på hur hushåll och företag ser på den framtida utvecklingen. Stockholmsbarometern försvagas med drygt fyra enheter till strax över 99, den lägsta nivån sedan 2013. Stockholmsbarometer är svagare än under 2010 och ligger under nivån för hela

Sverigedemokraterna drar ifrån igen i sociala medier

Sverigedemokraterna drar ifrån igen i sociala medier

Sverigedemokraterna fortsätter att öka försprånget till de andra partierna vad gäller totalt antal följare på  Facebook, Twitter och Instagram. Sverigedemokraterna ökade under april med 8 procent till 269 687. Tvåa ligger Socialdemokraterna som ökade med 1 procent till 234 042 följar

Norwegian anser sig skapa miljardaffärer i Sverige

Norwegian anser sig skapa miljardaffärer i Sverige

Rapporten är beställd av Menon Economics som har fått i uppgift att titta på den ”samhällsekonomiska konsekvenserna av utländska Norwegian resenärers bidrag till ökad konsumtion i Sverige under 2017”.  Då flög Norwegian in 980 000 utländska resenärer till Sverige med från främst från Norge (175 000), Storbritannien (155 000), Finland (138 000), Danmark (117 000), Spanien (89 000) och USA (89 000).

Regeringen slarvar med att räkna på arbetsmarknadsprogram

Regeringen slarvar med att räkna på arbetsmarknadsprogram

Riksrevisionen har dels jämfört volymbedömningar och utfall för de 23 insatserna, som alltså både Alliansen och de rödgröna har genomfört. Granskningen visar att regeringar genomgående har överskattat det deltagarantalet och kostnaderna

DEMOSKOP: Tapp för de rödgröna – upp för SD

DEMOSKOP: Tapp för de rödgröna – upp för SD

Förändringarna jämfört med april ligger inom felmarginalen. Socialdemokraterna är fortsatt största parti och växer med 0,4 procentenheter till 26,3 procent. Moderaterna är två och ökar med 0,1 till 22,3 procent. På tredje plats kliver Sverigedemokraterna fram med 0,6 procent till 19,4 procent. Hos Demoskop är Centerpartiet Sveriges fjärde största parti med 9,1 (-0,4) procent

Cambridge Analytica läggs ner – kunderna drog

Cambridge Analytica läggs ner – kunderna drog

Cambridge Analyticas förra chef Alexander Nix berättade även för en kund om bolagets metoder, exempelvis att muta makthavare eller få den att trilla i sexfällor. Samtalen var riggade av tv-kanalen Channel 4 och Alexander Nix tvingades bort. Men skadan var skedd. Kunderna övergav Cambridge Analytica, som nu sätts i konkurs

Norstat köper Concilias panel

Norstat köper Concilias panel

Concilia har drivit en slumpmässigt rekryterad webbpanel med runt 10 000 deltagare. Nu köper Norstat loss panelen.   – Vi har en av Sveriges starkaste paneler i dagsläget men vi vill att den växer ännu mera. Concilias panel håller en väldigt hög kvalitet, säger Henrik Åquist, vd för Norstat.   Dock följer inga kunder med i affären.

Lågt förtroende för SD, Aftonbladet och Försäkringskassan bland läkarna

Lågt förtroende för SD, Aftonbladet och Försäkringskassan bland läkarna

 Narva förtroendebarometer har 107 läkare svarat på frågor om sitt förtroende för samhällsinstitutioner, politiska partier och medier. Indexet anger nettot mellan den andel som har förtroende och inte förtroende för en undersökt aktör.   Vad gäller samhällsinstitutioner ligger Läkemedelsverket i topp med 89 procent följt av Svenska Läkarsällskapet (78) och Statens beredning för medicinsk utredning, SBU(76)

Nepa över 200 miljoner

Nepa över 200 miljoner

Nettoomsättningen ökade med 15,6% till 213 (184) miljoner kronor. Dock gick Nepa med en förlust på -19,8(0,5) miljoner kronor. Personalstyrkan ökade från 187 till 238.   Under det fjärde kvartalet 2017 ökade omsättningen med 11 procent till 61 miljoner kronor. Rörelseresultatet var positivt, 0,9 miljoner kronor. 

Almega vill införa kompetensavdrag – ska snacka ihop sig med Unionen

Almega vill införa kompetensavdrag – ska snacka ihop sig med Unionen

Enligt Almega, som bygger sina teser på statistik från Eurostat, minskar personalutbildning i andel av företagens totala från 2,1 procent till 1,6 procent mellan 2005 och 2015 i Sverige. Mellan 1993 och 2017 har investeringarna i automatiserande teknik ökat med 288 miljarder kronor

NOVUS: Ner för de stora blocken – upp för SD

NOVUS: Ner för de stora blocken – upp för SD

Undersökningen är genomförd av Novus som har intervjuat 4 927 personer via telefon, sms, post och mejl 19 mars - 15 april 2018.   Stödet för Alliansen minskar med marginella 0,3 procentenheter till 39,8 procent. Främst på grund av ett tapp hos Moderaterna på 0,5 procentenheter till 22,1 procent. Stödet för de rödgröna minskar med 0,4 procentenheter till 39,0. Främst på grund av ett tapp hos Socialdemokraterna på 0,9 procentenheter.

Antalet egenanställda ökar

Antalet egenanställda ökar

Med egenanställda avses personer som jobbar i egen anställning utan att ha ett eget företag. Dessa ökar med 31 procent till 44 000 anställda i Sverige. De omsätter 1,2 miljarder kronor.   Antalet egenanställda kan jämföras med 2011 då de var 4 340 personer. De egenanställdas ökning kan vara ett tecken på att delningsekonomin där personer kopplar upp sig och levererar till plattformar , som till exempel Uber, breder ut sig.

Anseendet för Nordea i botten

Anseendet för Nordea i botten

Ikea ökar sitt anseende (differensen mellan andelen som har och inte har förtroende) fråb 74 till 80 och är ohotad etta med AB Volvo som tvåa med 76 och Ica som trea med 74.   Bland storökarna finns Arla som ökar från 36 till 49.  Vattenfall ökar från 13 till 22.

Vänsterpartiet nästan i kapp S i Göteborg

Vänsterpartiet nästan i kapp S i Göteborg

Undersökningen gjordes mellan 22 mars och 10 april i år och presenteras i Göteborgs-Posten.   Socialdemokraterna skulle endast får 15,4 procent av väljarna om det vore val i dag och Sifos opinionsmätning stämmer överens med verkligheten. Moderaterna skulle få 19,7 procent. Vänsterpartiet ökar till 13,3 procent och är alltså nästan i fatt Socialdemokraterna i Göteborg.

Kantar Sifo har kartlagt sexuella trakasserier på jobbet

Kantar Sifo har kartlagt sexuella trakasserier på jobbet

Undersökningen genomfördes 28 december 2017 - 14 januari 2018 med 2 000 som svarade via en en slumpmässigt rekryterad panel.   Undersökningen slår först fast att kvinnor och män inte har några stora skillnader i uppfattningen om var gränsen går när det gäller att kommentera, krama eller pussa kollegor

Concilia tappar rörelsemarginal

Concilia tappar rörelsemarginal

Under det senaste räkenskapsåret (brutet september) minskade omsättningen med 0,9 procent till 10,9 miljoner kronor. Personalkostnaden ökade med 33 procent till 7,5 miljoner och bolaget anställde ytterligare en medarbetare och kom upp i 20 snittanställda.   Rörelseresultatet minskade med 48 procent till 1,7 miljoner kronor. Rörelsemarginalen minskade med 14 procentenheter till 15,5 procent.  

Här är TCO-väljarnas favoritregeringar

Här är TCO-väljarnas favoritregeringar

Medlemmarna i TCOs tjänstemannaförbund kanske inte direkt spränger blocken i luften och SD-sympatisörerna redovisas inte, men några kanske oväntade resultat går att hitta

Större oro för datainsamling – men stora branschskillnader

Större oro för datainsamling – men stora branschskillnader

Undersökningen är gjort bland 1 000 svenskar i samarbete med Svensk Handel, Advokatfirman Lindahl, IT&Telekomföretagen och Nokia.   41 procent jämfört med 39 procent anger att de är oroliga för att information de delat med sig av används i syften de inte är bekväma med. 20 (21) procent anger att inte är oroliga, resten vet ej

DEMOSKOP: Tapp för S – gärdsgård för L

DEMOSKOP: Tapp för S – gärdsgård för L

Undersökningen genomfördes 27 mars - 4 april 2018 via 1 600 intervjuer varav 600 via webbenkät

Alla partier ökar – men SD rycker ifrån i de sociala medierna

Alla partier ökar – men SD rycker ifrån i de sociala medierna

Under mars ökar Sverigedemokraterna sitt totala antal följare i Facebook, Twitter och Instagram med 4 procent till 248 964.  Kristdemokraterna lyckas öka med 1,7 procent men ligger ändå hopplöst sist med 60 841 följare. Inget annat parti ökar med mer än 1 procent.   SD är fortsatt störst på Instagram medan Moderaterna är klart störst på Twitter. Dock ökar SD snabbast på Twitter, med 3 procent jämfört med 1 procent för de andra partierna

TCO kartlägger ”felklassade” företagare

TCO kartlägger ”felklassade” företagare

I dag släpper TCO en rapport byggd på en enkätundersökning bland 9 000 individer utförd av SCB, och som sållar fram företagare som uppfyller tre kriterier: har endast haft en uppdragsgivare de senaste sex månaderna förväntas utföra allt eller det mesta av arbetet själv. är i hög grad integrerade i uppdragsgivarens verksamhet – Det är kriterierna som skulle prövas

Nepa över 200 miljoner kronor

Nepa över 200 miljoner kronor

Omsättningen ökade med med 15,6 procent till 213 miljoner kronor. Dock gick bolaget back med en rörelseförlust på -19,8 miljoner jämfört med en vinst på 500 000 kronor. Under det fjärde kvartalet gick dock bolaget med en vinst på 900 000 kronor. Under året expanderade Nepa i USA och Storbritannien.  Antalet anställda ökade från 187 till 238. &nbs

Sifo vs Novus: Största mätskillnaden för SD och L

Sifo vs Novus: Största mätskillnaden för SD och L

Skillnaden mellan Novus och Sifo under mars är minst för Miljöpartiet (0 procent) där båda instituten kommer fram till att partiet ligger under riksdagsspärren med 3,8 procent.  Även för Moderaterna och Vänsterpartiet är skillnaderna mellan instituten små. Novus kommer liksom Sifo fram till att Moderaternas uppgångstrend är bruten. Detsamma gäller Vänsterpartiet

Smif väljer ordförande

Smif väljer ordförande

Det är Karin Nelsson som ställer upp i ytterligare två år.   Hur tänkte du? – Vi har under de senaste åren transformerat Smif till en angelägen och framåtlutad branschorganisation med flera nya medlemmar och branschpartners. Vi konstaterade på årsmötet igår att det är viktigare än någonsin att ha branschkollegor att resonera med, säger Karin Nelsson, och utvecklar

Förtroendebarometern: Storlyft för polisen – bottenrekord för SVT

Förtroendebarometern: Storlyft för polisen – bottenrekord för SVT

Förtroendebarometern, som bygger på en mätning av Kantar Sifo, toppas även i år av Systembolaget som klockar in på 71 procent i förtroende bland svenskarna. Tvåa kommer Ikea som ökar med 7 procentenheter till 68 och tar över andra platsen efter universitet/högskolor som hamnar på plats tre med 65. Där ligger även SR och Polisen som ökar med 11 procentenheter, sannolikt efter terrordådet i Stockholm

Retriever: Varför intervjuar TV4 Brit Stakston?

Retriever: Varför intervjuar TV4 Brit Stakston?

Retriever släppte sin undersökning i söndags och den fick ett rejält genomslag. Undersökningen visar att Sverigedemokraterna ligger långt före de andra partier vad gäller följare och engagemang på framförallt Facebook och Instagram

Högerfolket som kan över efter Hanif Bali på Twitter

Högerfolket som kan över efter Hanif Bali på Twitter

Mellan september 2017 och februari 2018 retweetades Hanfi Bali närmare 22 000 gånger jämfört med tvåan Katrin Janouch med närmare 17 000. Först på plats sju kommer en icke högertwittrare, organisationen Vi står inte ut med närmare 11 000 retweets, när det gäller partipolitiska tweets.   Per Söderpalm, affärsområdeschef på Kantar Sifo delar med sig av sina tankar varför twittrarna på högerflanken toppar listan

Demoskop: Finanssektorn negativ till Nordea-flytten

Demoskop: Finanssektorn negativ till Nordea-flytten

I undersökningen deltog 60 procent av företagen i finanssektorn.&nbs

Retriever: SD skapar mest interaktioner på sociala medier

Retriever: SD skapar mest interaktioner på sociala medier

Retriever har undersökt partiernas närvaro och interaktioner på Facebook, Twitter och Youtube.  Sverigedemokraterna har drygt 240 000 följare i sina sociala kanaler, jämfört med Socialdemokraterna med 226 000 följare. Sverigedemokraternas inlägg har skapat över 2 miljoner interaktioner, jämfört med Socialdemokraternas 670 000.   Sverigedemokraterna dominerar både Facebook och Youtube, men är mindre än Moderaterna på Twitter.

Ipsos byter Sverigechef

Ipsos byter Sverigechef

I samband med en större omorganisation går Lena Gilchrist in i en ny roll som kundansvarig för globala tillväxtkunder.   – Jag har älskat varenda dag på jobbet, men man kommer till en punkt där det känns spännande att utvecklas och använda sin kunskap på ett annat sätt. Samtidigt har vi hittat en person som kan axla den här rollen och ta Ipsos vidare, säger Lena Gilchrist.

Ungdomarna mer optimistiska än partierna – här är deras viktigaste valfrågor

Ungdomarna mer optimistiska än partierna – här är deras viktigaste valfrågor

Ungdomsbarometern gjorde sin studie bland 15 000 till 25 000 respondenter mellan 15 och 24 år i oktober-november 2017 och den bygger på 23 132 intervjuer.   Studien visar att 52 procent av dagens ungdomar är positivt inställda till framtiden, för två år sedan låg siffran på 29 procent. Det beror på utvecklingen vad gäller jämställdhet mellan könen samt miljö- och klimatfrågor

Business Sweden: Exporthumöret på topp

Business Sweden: Exporthumöret på topp

EMI, som står för exportchefsindex, ökade med 3,2 enheter till 62,9 första kvartalet i år.   Uppgången ”förklaras helt och hållet av en kraftig uppgång” i exportchefernas prognoser, som ökade med 7,5 enheter till 64,4 under det första kvartalet i år.   Däremot är exportföretagen ”genomgående något mindre optimistiska om nuläget”.

Transportstyrelsens it-härva var inte IBMs fel

Transportstyrelsens it-härva var inte IBMs fel

Den 3 augusti 2017 fattade regeringen beslut om att utreda upphandling av it-drift som gjordes av Transportstyrelsen under 2014 och 2015. IBM valdes som leverantör, men säkerklassade register hamnade hos icke säkerhetsklassade konsulter inom IBM. Det kostade S-statsråden Anders Ygeman och Anna Johansson jobben.   Utredarna skriver

Intermetra tappade hela vinsten

Intermetra tappade hela vinsten

Omsättningen steg med 6,1 procent till 19 miljoner kronor. Rörelseresultatet minskade från en vinst på 1,8 miljoner kronor till en rörelseförlust på -65 000 kronor. Bakom nedgången ligger främst ökade externa kostnader från 6,9 till 9,2 miljoner kronor. &nbs

Trafikverket om snabbtågen: 320 ger större nytta än 250 km/timme

Trafikverket om snabbtågen: 320 ger större nytta än 250 km/timme

Diskussionen om de nya höghastighetstågen ska gå med 250 eller 320 kilometer per timme pågår fortfarande. För 250 km/timme fungerar dagens rälsteknik. För 320 km/timme krävs helt nya höghastighetsbanor.   På sikt jämnar kostnaderna för de två olika alternativen ut sig, enligt Trafikverket. Och båda systemen ”bedöms dock vara samhällsekonomiskt olönsamma”.

Yougov växer igen

Yougov växer igen

Under sitt senaste räkenskapsår (brutet i augusti) ökade omsättningen med 1,7 procent till 31,1 miljoner kronor.  En rörelseförlust på -8,8 miljoner kronor blev en rörelsevinst på 722 000 kronor och en rörelsemarginal på 2,3 (-8,8) procent. Antalet anställda ökade med en till 24 snittanställda.

DEMOSKOP: Alliansen förbi de rödgröna – men försvagade block

DEMOSKOP: Alliansen förbi de rödgröna – men försvagade block

Undersökningen är genomförd 30 januari – 6 februari 2018 via 1 619 intervjuer varav 1009 per telefon och 610 via webbenkät.   Socialdemokraterna minskar marginellt till 27,3 (-0,5) jämfört med mätningen i januari. Jämfört med februari 2014 minskar dock partiet med 7,2 procentenheter

S har flest gillare – KD de mest engagerade

S har flest gillare – KD de mest engagerade

Undersökningen är genomförd under januari.   Flest följare i sociala medier (Facebook, Twitter och på Instagram) i januari har Socialdemokraterna med 227 609. Men Sverigedemokraterna har bara 2 000 färre följare. Moderaterna kommer trea med drygt 29 000 följare färre än Socialdemokrater. Minst gillare har Kristdemokraterna med knappt 59 000.

INIZIO: M och S ökar – Alliansen förbi de rödgröna

INIZIO: M och S ökar – Alliansen förbi de rödgröna

Mätningen är gjord via Schibsteds webbenkät via 2 133 enkäter under 30 januari-5 februari, 2018.   Moderaterna visar sin högsta siffra på 18 månader via en ökning på 0,9 procentenheter till 24,6 procent. ”Moderaterna tar från Sverige och Centerpartiet i första hand. Det finns alltid ett visst flöde mellan de stora partierna, M och S, men det förklarar inte

TCO ökar svagt – men ras för journalisterna och finans

TCO ökar svagt – men ras för journalisterna och finans

Tjänstemannafackens centralorganisation TCO ökar antalet medlemmar med 0,7 procent till 1,393 miljoner under 2017. Då ingår både passiva och arbetande medlemmar. TCO skiljer inte ut antalet passiva medlemmar

Minskad marginal på Kairos Future

Minskad marginal på Kairos Future

Under sitt senaste räkenskapsår (brutet i juni) ökade Kairos Future omsättningen med 6,0 procent till 45 miljoner kronor. Kairos Future har investerat i ett nytt affärsområde och kostnaderna ökade med 6 miljoner kronor. Personalstyrkan minskade med tre till 20 snittanställda. Personalkostnaden ökade likväl med 2,3 procent till 17 miljoner kronor

Novus: Moderaterna ökar till samma nivå som valet 2014

Novus: Moderaterna ökar till samma nivå som valet 2014

Det är marginella skillnader som uppmäts i Novus senaste opinionsmätning som bygger på intervjuer med 4 006 personer per telefon 2 januari – 22 januari 2018. Moderaterna ökar med 2,5 procentenheter sedan i december och landar på 23,8 procent, något högre än valet 2014. Då hade Socialdemokraterna 31 procent. I januari är partiet nere i 28,6 procent

Så många sidvisningar gav riksdagens partiledardebatt

Så många sidvisningar gav riksdagens partiledardebatt

Det finns inga möjligheter för riksdagens it-avdelning att följa hur många som startar och tittar på streamade filmer på Riksdagen.se. Systemet är för gammalt och klarar helt enkelt inte det. Dessutom sänds streamad tv även inbäddat från andra sajter. Därför går det inte att säga i dag hur många som följde gårdagens direktsända partiledardebatt.  Däremot har it-avdelningen kunnat leverera antalet unika sidvisningar för sidor där partiledardebatten visades

Stabilt för Reagera

Stabilt för Reagera

Omsättningen ökade med marginella 0,4 procent till 3,23 miljoner kronor. Rörelseresultatet minskade dock med 39 procent till 301 000 kronor. Därmed minskade även rörelsemarginalen med 5,2 procentenheter till 9,3 procent. Antalet anställda låg oförändrat på två.

Ipsos nyckelrekryterar Origo-chef

Ipsos nyckelrekryterar Origo-chef

Iposos värvar Petter Ljungberg, som fram till september jobbade som vd på den nybildade koncernen Origo, som bildats av företagen CMA, Markör och Scandinfo.   På Ipsos blir Petter Ljungberg, som även har haft ledande positioner på SC Johnson och P&G, chef för området Marketing, som erbjuder strategiskt varumärkesbyggande, innovation och sensorik via såväl kvalitativa som kvantitativ metodik

Unionen kartlägger lönekartläggningen

Unionen kartlägger lönekartläggningen

Det har gått ett år sedan bestämmelserna infördes för att lönerna skulle bli mer jämställda. Unionen har undersökt utfallet genom telefonintervjuer via Ipsos med företrädare för 1 000 av 3 000 fackklubbar inom Unionen under oktober. Detta kan Unionen jämföra med tidigare gjorde undersökningar, innan bestämmelserna trädde i kraft.   undersökningen visar att

Inizio: L och MP under spärren

Inizio: L och MP under spärren

Det största partiet i Inizios väljarbarometer är fortsatt Socialdemokraterna som ökar med 0,8 procentenheter sedan december till 28,3 procent. Moderaterna ligger oförändrat på 23,7 procent. Sverigedemokraterna ökar helt marginellt till 16 procent. Centerpartiet minskar marginellt till 9,9 procent.   Valet kan bli en rysare kring riksdagsspärren. Kristdemokraterna håller sig enligt Inizio innanför riksdagsspärren (4,0), medan Miljöpartiet (3,6) och Liberalerna (3,4) ligger under.

Straylight ner 29 procent

Straylight ner 29 procent

Under sitt senaste räkenskapsår (brutet i september) minskade Straylight omsättningen med 29 procent till 2, 8 miljoner kronor. Det innebär att bolaget har halverat omsättningen på tre år.   Under det senaste räkenskapsåret minskade bolaget rörelseresultatet med 55 procent till 22 000 kronor.   Straylight har inga anställda utan de två huvudägarna fakturerar i stället bolaget.

Novus ner 6,8 procent

Novus ner 6,8 procent

Omsättningen minskade med 6,8 procent till 6,7 miljoner kronor.  Förlusten minskade från -1,8 miljoner till -993 000 kronor. Novus likvida medel ökade dock med 13 procent till 7,6 miljoner kronor.   ”Omsättningen är lägre för att vi genomförde färre kostsamma telefonintervjuer och fler i undersökningar i egen webbpanel, vilket samtidigt är positivt för rörelseresultatet”, skriver Novus i kvartalsrapporten.

47 procent upp för Nordic Viewpoint

47 procent upp för Nordic Viewpoint

Nordic Viewpoint ökade omsättningen med 47 procent till 4,5 miljoner kronor. Samtidigt vände bolaget en rörelseförlust på -979 000 kronor till en rörelsevinst på 74 000 kronor och en rörelsemarginal på 1,6 procent.   Antalet anställda låg oförändrat på fyra. Personalkostnaden ökade dock med 53 procent till 2,3 miljoner kronor.

Donald Trump fördubblade omnämnanden i svenska tidningar

Donald Trump fördubblade omnämnanden i svenska tidningar

År 2016 nådde Donald Trump 100 000 omnämnanden i svenska medier. Under 2017 kom han upp i 227 000. Det är sex gånger fler omnämnanden än Vladimir Putin

”En stor del av allmänheten är omöjlig nå via telefonundersökningar”

”En stor del av allmänheten är omöjlig nå via telefonundersökningar”

Siffrorna presenteras i en debattartikel i Dagens Nyheter på temat att det blir allt svårare att mäta opinionen korrekt med dagens metoder. Demoskop undersökte allmänhetens telefonfiltrering via 1 015 online-intervjuer genom en befolkningsrepresentativ panel  rekryterad via drygt 400 socioekonomiskt stratifierade webbplatser under november

Novus: Invandring/integration näst viktigaste väljarfrågan igen

Novus: Invandring/integration näst viktigaste väljarfrågan igen

Undersökningen genomfördes 14-20 december via 1001 intervjuer via webbpanel. Fortsatt är sjukvården den viktigaste frågan med 65 procent, jämfört med 58 procent med september 2017.

M-Brain/Sveriges Annonsörer: M och S mer omnämnda än Youtube

M-Brain/Sveriges Annonsörer: M och S mer omnämnda än Youtube

Sveriges Annonsörer och M-Brain presenterar två listor. En med icke-politiska partier och en med politiska partier. Dagens Opinion har självklart tagit fram en lista som kombinerar båda. Listan över icke-politiska varumärken toppas av sociala medier som folk använder dagligen, men dock sällan gör affärer med etta är Facebook med 375 000 omnämnanden (hittills i år) följd av Twitter (305 900), Instagram (304 000).

Smif blir fler – öppnar för Facebook & Google

Smif blir fler – öppnar för Facebook & Google

Undersökningsföretagens branschorganisation Smif får fler medlemmar och öppnar upp för en ny form medlemskap som ska göra det möjligt för företag som Google och Facebook att vara med.   Smif hade satt som mål att få in en ny medlem under 2017, efter att två av de allra största medlemsföretagen Kantar och Ipsos bestämt sig för att lämna organisationen

Dipp för Mistat – backar 9 procent

Dipp för Mistat – backar 9 procent

Omsättningen föll med 9 procent till 5,7 miljoner kronor. Rörelseresultatet för Mistat backade med 22 procent till 229 000 kronor. Rörelsemarginalen backade marginellt, med 0,6 procentenheter till 4 procent. Personalstyrkan låg oförändrat på 10 personer. Personalkostnad per anställd minskade med 4,4 procent till 282 000 kronor. Omsättning per anställt uppgick till 575 000 kronor.

Både M och S ökar i Stockholm

Både M och S ökar i Stockholm

Moderaterna ökar med 4,7 procentenheter till 25,6 jämfört med mätningen i maj. Men även Socialdemokraterna ökar med 5,4 procentenheter till 27,5 procent. Centerpartiet tappar 4,3 procentenheter till 8 procent. Sedan Birgitta Ohlsson lämnade Liberalerna har partiet tappat 3,2 procentenheter till 6,3 procent i ett av sina starkaste fästen.

SCB: Alliansen förbi regeringen men inte de rödgröna

SCB: Alliansen förbi regeringen men inte de rödgröna

Med Vänsterpartiet inräknat får den rödgröna sidan 43,4 procent.   Det tredje blocket, Sverigedemokraterna, hamnar enligt SCB på 14,8 procent, en uppgång med 1,9 procentenheter sedan valet 2014.

Odyssey värvar trio från Ipsos

Odyssey värvar trio från Ipsos

Trion som går in på Odyssey består av Christer Sjökvist, Andreas Nergård och Fredrik Augustsson, som jobbade med strategisk rådgivning och analys på Ipsos. På Odyssey blir de partners inom strategisk marknadsanalys och konsumentinsikt.

SJ lobbar för höghastighetståg med Sifo

SJ lobbar för höghastighetståg med Sifo

SJ vill ha särskilda höghastighetsbanor för 320 kilometer per timme och som ska vara klara till 2035. Då räknar SJ med att det bor 12 miljoner människor i Sverige. Trafikverkets föreslår en långsammare utbyggda banor på 250 kilometer per timme. Annars klarar inte Sverige miljö- och klimatmålen. För att stärka sin argumentering tar SJ till Sifo som ställde frågan: