"Carola Lemne verkar nöjd – Edward Blom pratar mat"

Publicerad 2018-07-04, 14:03

ALMEDALEN INIFRÅN 3. Dagens Opinions Elin Nilsson fortsätter vimla Almedalen runt, men tappar fart på Petter Stordalens mingel.

Dela med andra

tisdag 3 juli
”Den viktigaste uppgiften man har som politiker är att dölja sin personlighet.”
Så sa en kommunpolitiker i min hemstad Sundsvall till mig en gång när jag var 19 år gammal. Även om hon hade en skämtsam ton så fanns där ett allvar.
Den principen har legat ganska fast under många års tid – och det är just den som kommer att behöva brytas upp för att den nya generationens väljare över huvud taget ska orka lyssna på vad politiker har att säga. De följer människor digitalt som visar sin vardag och livet som det faktiskt är med sina upp och nedgångar. Om vi då har politiska företrädare som svarar ”jag kan bli lite för målinriktad och fokuserad ibland” på frågan vad deras sämsta sida är (som partiledarna ju faktiskt svarar inför det här valet) så har vi ett misstroendeproblem.
 
Politiken må vara bra, men varför sitter människan och försöker vara just mer än människa?
 
Ingen från den så kallade millenniuml-generationen kommer att köpa det. Donald Trumps framgångar beror ju trots allt till stor del på att han faktiskt är transparent kring vem och hur han är. Han må bete sig galet – men han döljer inte sin personlighet. Och om politikerna inte vill att Joakim Jockiboii Lundell ska bli statsminister 2022 så behövs ett öppnare och mer personligt ledarskap.
 
De här sakerna har jag funderat på under dagen. Då den nya formen av makthavare inte alls snålar med att visa vem han eller hon är.
 
På förmiddagen vandrar jag ner till hamnen för att möta upp och intervjua två av Almedalens i min mening allra viktigaste opinionsbildare. Ida Höckerstrand och Sofie Hallberg som driver en av Sveriges största podcaster, Ångestpodden. De har riktat sitt fokus på ett av de absolut största samhällsproblemen vi har, psykisk ohälsa. Annika Strandhäll (s) har gästat dem, MUF och SSU har mötts i den första debatten som enbart fokuserar på psykisk ohälsa hos dem. Och nu inför valet är några av partiledarna bokade. Under morgonen har de hållit i en frukost tillsammans med Vision - som de startat kampanjen #varärminkurator tillsammans med.
 
Sedan går jag uppåt mot Donners Plats och utanför Svenskt Näringslivs hus träffar jag vd Carola Lemne. Hon är väldigt nöjd med utspelet de gjort kring Sverigedemokraternas ställningstagande mot EU - och konstaterar därtill att det är en fördel att ha luft i programmet då det finns utrymme att reagera kring saker som händer. Hon minns tillbaka vilka som varit de mest framgångsrika genomslagen för Svenskt Näringsliv under de senaste året och ingen av dem har varit planerade.
 
Därefter gör jag mig i ordning för att gå på Almedalens härligaste mingel, inte bara min åsikt utan det toppar Makthavares mingel-lista i år: Petter Stordalens champagne-mingel på Clarion Hotel Visby. Är det någon som inte är snål med personlighet så är det han. Innergården är fullspäckad av gäster och Eric Gadd står för musiken. Jublet är totalt när Petter håller tal. Man skulle kunna tro att han var en partiledare i sällskap av de egna i en tid då opinionen går spikrakt uppåt.
 
Jag träffar Josef Fallessen, som tillsammans med Mikael Arndt driver Business-podden som är en podcast där entreprenörer får pitcha sin idé för en jury. Hans dagar i Almedalen består av möten och de kommer att spela in två podd-avsnitt här på plats. Gästerna kommer att vara två mycket mäktiga kvinnor.
 
Inne i vimlet befinner sig också Edward Blom, som alltid i Almedalen ser han ut att vara gladast på stället. Han säger att visst är politik fokus för veckan men det kan inte vara allt. Det måste finnas rum för mingel, sol och vin också. På den mer jobbmässiga agendan har han matprat kopplat till turism med Eskil Erlandsson. Under tiden när vi pratar slår hans lille son sin ryggsäck på mig och får en omedelbar tillsägelse av pappa. Jag tyckte dock att det var sjukt roligt (hur ofta blir man attackerad av ett barn i Almedalen liksom?) så inget bråk där.
 
Något som däremot varit bråkigt är stämningen på Twitter mellan Sara Skyttedal och Annie Lööf. Anledningen till bråket är föga förvånande en kommande eventuell regeringsbildning och hur Alliansen ska förhålla sig till Sverigedemokraterna samt hur det egna samarbetet kan komma att se ut. Sar Skyttedal ifrågasatte Annie Lööfs ledarskap och ställde sig frågande till vad Centerpartiet egentligen vill. Annie Lööf svarade i sin tur med att skriva ”Din attityd Sara är inte direkt allianssammanhållande”. Jag träffar Sara och frågar henne hur läget ligger mellan de två just nu och få svaret att det finns en del saker hon vill ha svar på - men läget de två emellan är okej.
 
Bråket verkar vara lagt på is för tillfället, men att få se de två sitta tillsammans och försonings-skåla på Wibsy Hotell känns föga troligt. 
 
Någon som däremot har en väldigt god vänskap med Annie Lööf är Isabella Löwengrip. Hon var på plats hos Stordalen och jag frågar henne om det finns politikerträffar inplanerade som är mer av påverkans-möten med diskussioner kring politiska frågor. Hon säger att inget är bokat med politiken annat än personligt umgänge. Med det oklara regeringsläget och långsamma tempot känns det mer rimligt att hon fokuserar på business tycker jag. Och planer smids, Löwengrip + Stordalen har en bolagsidé på gång. Vad det rör sig om är ännu hemligt. Kanske är det igång under nästa års Almedalen. 
 
Det är minst sagt intressanta människor på minglet varav de flesta ej verksamma på Gotland utan från andra delar av Sverige (Norge, och världen) men en av de allra mest intressanta på plats enligt min mening är Caroline Ortmark, vd på produktionsbolaget The Line, som just nu är i full gång med att spela in serien Den inre cirkeln, baserad på Per Schlingmanns bok I maktens öga. Deras verksamhet är baserad på Gotland, med kontor i Stockholm och Torpshammar utanför Sundsvall (en liten tätort i Ånge kommun på 444 invånare där min släkt kommer från). Caroline är mycket nöjd med inspelningarna hittills som har varit igång under veckan och den form av PR som Per Schlingmann gör för serien är riktigt bra tycker hon.
 
Champagne-minglet omvandlas till fotbolls-mingel och många stannar kvar för att heja på Sverige. En av dem Alexandra Pascalidou, alltid aktuell i samhällsdebatten - nu med boken Mammorna, som skildrar mötet med 19 mammor bosatta i Sveriges fattigaste och mest utsatta områden. Alexandra utstrålar själv en systerlig aura och hon säger till mig att det är en tuff bransch vi är i och om det skulle vara något får jag gärna höra av mig till henne. Älskar när människor är så. Boken släpps den 17 augusti i sommar och jag ser fram emot att läsa den.
 
Värden Petter Stordalen är precis lika välkomnade och härlig som alltid. Jag älskar Sverige, säger han och ler stort.
 
Stämningen i hela Visby lyfter ytterligare. Galet mycket faktiskt. Partiledare, ministrar, alla på hela stället faktiskt skriker och dansar i glädjeyran. Vi tackar Sundsvalls-sonen Emil Forsberg för det!

Senare mot kvällen är det politics as usual. På väg mot Skandias talmingel träffar jag artisten Amanda Winberg som hänger med bästa vännen Elsa i ett hörn av Donners Plats. Trots att det inte går att få tag i en Uber i Almedalen så är hon på toppenhumör. Amanda, som skördar mer och mer succé för varje vecka som går, har precis uppträtt i Drottens kyrkoruin för In My Backyard, ett bostadsinitiativ hon själv varit engagerad i - som är ett samarbete mellan Hyresgästföreningen och Universal Music. Jag frågar henne om det finns mer hon vill göra för att påverka politiken från sitt håll, som inflytelserik bland unga. Hon säger att det finns massor hon vill göra - och att hon har lust att stanna längre i Almedalen nästa år. Dessutom är det en fördel för de som är artister eller profiler i andra sammanhang för att de kan vara personliga utan att dömas för det - och personligt tilltal är något som unga föredrar, säger hon.
 
Det känns som att vi kan vänta oss att många fler influencers kommer att åka hit nästa år för att prata med och utmana politiken. Utmanar jantelagen gör Sverigedemokraterna med sin massiva dekor till restaurangen de abonnerat, Barbeque Garden. Inget liknande har synts i Almedalen förut. Det känns liksom både tacky och smart (då deras anhängare lätt hittar dit och har ett stort tillhåll att disponera). Vilka anhängarna är syns inte från utsidan. Men ryktet säger att en viss profil från ENT hänger där.
 
Så till traditionella Skandia-trädgården och kvällens talare Jan Björklund. Han har som vanligt borstat bort dammkornen, som hamnat där av att människor ständigt frågar när han ska avgå, från sin axel. Han kör bara helt enkelt.
 
Trädgården är fylld av politiker och icke-politiker som vanligt. Jag träffar på Simon Strand, som är aningen trött efter gårdagens middag och fest med Nöjesguiden, där bland andra Hannah & Amanda var gäster, men är annars vid gott mod. Det bör han ju också, veteran som han är. En som är ännu mer veteran i sammanhanget är statsvetaren Stig-Björn Ljunggren, besökare av Almedalen sedan året innan jag föddes. Jag undrar vem han tycker har hållit det bästa talet hittills och han svarar Ulf Kristersson på den frågan. ”Det var ett tal från någon som är en potentiell statsminister” säger Stig-Björn. Sedan frågar han mig om det bara är skvaller jag skriver. En blandning mellan högt och lågt är bäst för saker och ting är ofta sammanvävda svarar jag honom.  
 
Jag träffar sedan Liberala Ungdomsförbundets förbundsordförande Joar Forssell, tillsammans med förbundssekreterare Elias Collin och kommunikationschef Emilie Tilstam. De är på mycket gott humör och uttrycker glädje över att deras partiledare lyfter upp dem från ungdomsförbundet så mycket. Eftersom de inte är inbjudna att tävla i Industrikampen detta år (fyra tävlanden utses varje år) så ska de inte vidare dit, Joar ska på Saabs mingel istället och hålla försvars-fanan högt.
 
Jag rör mig mot Industriområdet där kvällens tävlanden på temat superhjältar är Philip Botström från SSU, Benjamin Dousa från MUF, Hanna Lidström från Grön Ungdom och Magnus Ek från CUF. Vinnaren som korades blev Benjamin och SSU kör klassikern ”Vi vinner val istället” som alla politiker gör när de förlorat i någon annan tävling än just valet. MUF är otroligt glada, till skillnad från Edward Blom, som blir riktigt förbannad faktiskt. Anledningen till det?
Ordningsvakterna kör ut honom för att hans treåriga son (med ryggsäcken) dricker läsk ur vinglas. ”Det sänder dåliga signaler” tycker vakterna. ”Förbannat sjukt nykterist-PK-samhälle” skriver han senare på sin Instagram att vi lever i.
 
Det är härligt med dem som säger sitt hjärtas mening på riktigt. Imorgon får vi se om Annie Lööf gör detsamma på Centerpartiets dag. På kvällen sedan är det Almedalens största fest, Dagens Medias DJ Battle. Nya på scenen för i år är Isabel Adrian, känd från Svenska Hollywoodfruar, och Smail Alihodzic, känd från Paradise Hotel. De tävlar för NENT i mediernas battle. I politikernas battle kommer bland annat Gulan Avci att inta scenen.
 

ANNONS:

Regeringen vill få småbolagen att producera i Sverige

C-politiker ska utreda reducerad CO2

Stefan Löfven (s) till Ljusdal

Arena Opinion vänder till vinst

Moderaterna skyller DriveNows nedläggning på de rödgrönrosa

Världens största AI-mingel

”Märkligt att statsministerkandidaterna ligger lågt om bränderna”

Valets hetaste arbetsmarknadsfrågor, enligt Ylva Johansson (s)

Renault bjuder på elbil när Fores bilbloggar

Dagens Samhälle backar – tappar prenumerationer

Då håller Stefan Löfven (s) sommartal

Westander mot 45 miljoner kronor

SDs nättidning billigare i drift

Google och Facebook pressar Schibsteds marginaler

Weber Shandwick köper komikerbyrå

AKB startar AB

Kolmården och Gröna Lund rår inte på Liseberg

Stockholm vill reda ut avgifter för trafikstörningar

Utredning vill lägga 44 miljoner på bättre marknadsföring av Sverige

Konferenser lyfter Breakit – men fortsatt rött

Donald Trump och Vladimir Putin möts av pressfrihetskampanj

Han blir chef för bekämpningen av våldsbejakande extremism

Sven Erik Bucht (s): Göteborgs Kex ska göras i Göteborg

Delar av näringslivet backar tuffare tag mot NMR i Almedalen

ALMEDALEN 2018. Flera tunga näringslivsorganisationer ställer sig bakom #näringslivetbackarupp, ett upprop för att pressa Region Gotland att stävja hotet mot deltagare i Almedalen från organisationer NMR.

Därför lämnar Carl Fredrik Sammeli Prime

Narva upp 20 procent

Klart nu: Carl Fredrik Sammeli lämnar Prime

Regeringen lägger 868 miljoner på landsbygdsföretag

Regeringen inför mer matematik i skolan

Svenskarna bekymrar sig över andras hantering av fake news

Westander jobbar med Bankomat

Stockholm Pride nobbar Medborgerlig Samling

Trio utmanar affärskonsulterna med ny byrå

Chefen lämnar Stockholm Business Region

Socialdemokraterna lägger ytterligare 800 miljoner på att bekämpa kriminella gäng

Han gör bäst pr för Skåne

GFK under 200 miljoner

Fler än 2017 lyssnade på Almedalstalen men färre än 2016

Medierna som nämndes mest i Almedalen

Miljöpartiet vill lägga 8 miljarder extra på nya tunnelbanan

Miljöpartiet vill lägga 8 miljarder extra på tunnelbanan

The Bodyshop värvar från Adidas

Dämpad förlust på MMS

ALMEDALEN INIFRÅN: Sunkigt här och där men jag längtar redan till Almedalen 2019

Systembolaget har hittat sin nya komchef

Regeringen lägger 50 miljoner på att locka till vuxenutbildning

”När Barbeque Garden blev en tidsmaskin (sd)”

Miljöpartiet vill lägga en halv miljard på svensk livsmedelsproduktion

"En längre vecka, NMR och metoo-fläckar"

Mattias Rådström, Johanna Snickars, Niclas Karnhill, Boo Ehlin, Henric Byström, Bodil Sidén

Här är de kommersiella aktörerna som stack ut i Almedalen

SD vill ha rot för larm

Chang Frick gör affärer i tält i Almedalen

"Vladimir Putin vinner VM i propaganda"

KD vill höja lönen under semestern i vården

RUNT TALET: Handskrivet för Lars Adaktusson

”Ebba Bush Thor är superstark”

Energiföretagen lyfte delningsekonomin

ALMEDALEN INIFRÅN: Vem bjuder in till folkets hem – eller Ungsvenskar till MUF-mingel?

SD-väljarna minst intresserade av att förbjuda nazister

SDs mål: Ska ta över efter S som folkrörelseparti

RUNT TALET: Regeringen slöt upp runt Stefan Löfven

TALANALYS: ”Stark inledning – men inget nytt”

”Annie Lööfs starka tal och leta mord på DJ Battle”

Flera personer gripna och hörda efter attacker i Almedalen

SD har flest följare på Facebook – men S får flest omnämnanden

Socialdemokraterna slår ett slag för högre pension

Det asociala i det sociala – en möjlighet och utmaning för delningsekonomin

De är Innovativast i Almedalen 2018

Saminvest investerar 150 miljoner i affärsängelfonder

Alliansen lovar tuffare tag mot gängen – en del av ”reformagendan”

Greenpeace vill rädda Norra skogsbältet med hjälp av augmented reality

Alliansledarna håller pressträff

Viable Cities och Rise lyfte delningsekonomin

Domprosten: Skulle inte ha ringt i klockan

RUNT TALET: Isabella Löwengrip och Fatemeh Khavari backade upp Annie Lööf

TALANALYS: ”Annies Lööf var överraskande och ideologisk”

De kan bli Innovativast i Almedalen 2018

Bonnier Business Medias vd: ”Dagens Media hade inte klarat sig utan oss”

Svenska Kyrkan störde ut Thomas Gürs event

Hälften av VM-sändningarna i Almedalen visades utan avtal

Almedalen Weekend ska få besökarna att stanna veckan ut med framtids-hackathon

Bonnier Business Media förvärvar Dagens Media och Medievärlden

Benjamin Dousa vann Industrin tar matchens superhjältetävling

ALMEDALEN 2018. Industrin tar matchen anordnade The Big #industrikampen under tisdagskvällen i Almedalen där Benjamin Dousa vann pris för bästa lösning på en utvald framtidsutmaning med hjälp av industrin.

"Carola Lemne verkar nöjd – Edward Blom pratar mat"

”Politiker inte tillräckligt digitala för att förstå delningsekonomins kraft”

C vill lägga 2,6 miljarder på förbättrad integration

Därför skippar Ung Vänster Almedalen

Här är juryn i Innovativast i Almedalen

RUNT TALET: Rävarna runt Jan Björklund

TALANALYS: ”Jan Björklund håller samma tal varje år”

Ministrarnas VM-jubel

Så lanserar SD Jimmie Åkessons bok om Per-Albin Hansson

Femdubbelt så många poster om delningsekonomin

TCO recenserar samtliga partiledartal på Twitter förutom SDs

Smiles vd om kraven på Vinnova och förhoppningarna på Darja Isaksson

Microsoft visar upp ai-musklerna i Almedalen

Löfbergs diskuterar hållbarhet i ohållbar kaffebar

Liberalerna styr om mot EU

Rättighetsförfrågningarna till Fotbolls-VM strömmar in från Visby

inför Almedalen

AFFÄRER. Nyhetsbyrån Sirén, som lever på att sälja offentliga handlingar som nyhetsunderlag, redovisar mer än halverat rörelseresultat för bokslutsåret 2014. Detta efter att ägarnas bolag fakturerat Sirén.
ALMEDALEN2014. Pr-byrån New Republic ger sig in i kampen om vem som ska skapa den viktigaste arenan för hållbarhet i Almedalen. Pr-byrån New Republic ger sig in i kampen om vem som ska skapa den viktigaste arenan för hållbarhet i Almedalen.
ALMEDALEN 2014. Hetast i Almedalen, som arrangeras av pr-byrån Westander med Dagens Opinion som mediepartner är på jakt efter två jurymedlemmar som ska rösta fram vilken aktör som förtjänar den årliga utmärkelsen.
ALMEDALEN 2014. Spelbolaget Unibet, som aldrig varit Almedalen förut, gör i år en stor offensiv med 20 man på plats och Handelsbankens Lennart Ekdal som moderator.
ALMEDALEN2014. Pr-byrån Think Image tar Viking Lines fartyg MS Cinderella till Almedalsveckan 2014. Planen är att hyra ut 2 500 bäddplatser och öppna nya lokaler för arrangemang.