PRESIDENTVALET 2016. Det har inte undgått någon att Donald Trump har närmat sig den senaste veckan. Det är rentav skrämmande. Frågan är om det är bra för Demokraterna. Det funderar Jonathan Milläng över på plats i USA för Dagens Opinions räkning.

Idag skickades det ett fundraising-mail från Clinton-kampanjen där de lyfte en rubrik från FiveThirtyEight för två dagar sedan: Democrats Should Panic…If The Polls Still Look Like This In A Week. Varför skulle Demokraterna, i ett mail till sina egna supportrar, lyfta sin egen motgång?

För en kampanj som har haft svårt att skapa gräsrotsengagemang för sin egen kandidat, så är rädslan väljare har för Donald Trump kanske den största chansen att få in donationer och volontärarbetare. Allteftersom Donald Trump närmar sig har millennials-generationen också blivit mer beslutna än någonsin att rösta på Hillary Clinton. Rädsla, mer än hopp, verkar driva engagemang och röster i den här kampanjen.

Därför har de senaste siffrorna kanske kommit väldigt lägligt för demokraterna. Med mindre än två månader kvar, finns det ingen bättre tid än nu att få in en våg med pengar som kan sättas i rullning inför slutspurten. Och rädslan för Donald Trump verkar vara det som fungerar för demokraterna när det gäller fundraising. Det är ingen slump att hälften av fundraising-mejlen sedan i torsdags har hänvisat till Donald Trumps återhämtning. Budskapet är enkelt: om man inte vill ha en rasist och en mobbare som sin nästa president, så är det nu det gäller. Eller som någon sa på kontoret igår: we don’t have time to play fuck-fuck anymore.

Kampanjen, och vokabuläret, börjar mer likna ett krig än en politisk rörelse — och det är kanske dags att det blir så.

Jonathan Milläng, digitalt ansvarig för anti-Trump kampanjen i Florida, till vardags konsult på Pronto