Samma vecka som regeringen släpper budgeten, diskussionerna om åtgärder mot gängkriminalitet går in i ett avgörande läge och Greta Thunberg drar igång ”Skolstrejk för klimatet” globalt. Då väljer tre partiledare att lägga 3-4 dagar på att fira en pr-konsult.

Förstås inget förbjudet. Vem vill inte fira en vän som dessutom bjuder flott på resa till Israel. Men pr-vännen, Micael Bindefeld vill också skapa bilden av det perfekta 60-årsfirandet. Varför skulle han annars köra ut snygga bilder från firandet på Instagram. Och de tre partiledarna Ulf Kristersson (m), Ebba Busch Thor (kd) och Nyamko Sabuni är en del av den skickliga pr-makarens bildskapande.
När bilden är skapad, blir den allmängods, som det förstås var tänkt. Annars hade väl alla stängt av sina telefoner. När bilden blir allmängods kan den användas av olika aktörer i olika syften. Det verkar det tre partiledarna inte ha tänkt så mycket på.

Medierna har använt bilden till att berätta storyn om förstås det grymma kändispartyt, men också till att ifrågasätta politikernas integritet. Förstås är det meriterande och varumärkesbyggande för Micael Bindefeld att mönstra tre partiledare på 60-årseventet.  Kanske vinner han även andra poäng på att flyga så tunga politiker till Tel Aviv. Tre tunga svenska politiker när kampen om den politiska makten i Israel är inne i ett intensivt skede och den svenska regeringen har erkänt den palestinska staten.

Om det är varumärkesbyggande för Micael Bindefeld att ha partiledarna med sig, så borde det vara tvärtom för partiledarna. Nu har de skapat en bild i kring sig att det som händer i omvärlden och som uppfattas som kritiskt och avgörande, inte är något de har så mycket kontakt med. De låter sig föras till ett kontroversiellt event och dito land, till synes utan att ha en egen kompass och vilja. Alltså, det kanske inte är så, men det kan se ut så. De tre politikerna, kändisarna och pr-konsulten, de ser ut att ha ett eget system, som kan i alla fall kan uppfattas som ett etablissemang. Och vi vet ju alla vem som vinner på att detta

Micael Bindefeld är sannerligen en dålig kompis som utsätter sina politiska vänner för detta. Det kan inte vara roligt för Ulf Kristersson att springa omkring i Tel Avis och stämma av med komavdelningen en gång per timme för att höra om branden har spridit sig till reaktorhärden.  Det blir inte roligt för Nyamko Sabuni att fortsätta att hissa hållbarhetsfanan när bilden är satt att hon flyger till Israel medan världens unga strejkar för klimatet. Det blir inte roligt för Ebba Busch att riskera få bjudresan upp ansiktet i varje debatt med Jonas Sjöstedt (v) framöver.

Förutom Micael Bindefeld finns det bara en annan vinnare.  Han heter som vanligt Jimmie Åkesson. Och som vanligt har inte lyft en finger. Det behövs ju inte när de andra kör i diket. De tre partiledarna har hjälpt honom ordentligt med hans bygge av bilden av ett politiskt etablissemang out of touch, med vanligt folk och deras tankar. För det är det politiska etablissemanget som är central i Sverigedemokraternas berättelse om Sverige och partiets framgångar i opinionen. Nu fick han den bilden bekräftad och förstärkt.

Vilken present från Micael Bindefeld.

Jimmie Åkesson borde rentav kosta på sig att skicka blombukett till jubilaren när han kommer hem med sina partiledarvänner.

Rolf van den Brink, ansvarig utgivare

rolf@dagensopinion.se