SPANING. Vad säger näthatet kring Annie Lööf efter att Centerpartiets riksdagsgrupp bestämt sig för att rösta för regeringens förslag att ge ensamkommande asylsökande en ny chans. Och hur hanterade den vuxna i rummet, Ulf Kristersson det hela. Det har Elin Nilsson tagit sig en funderare på.

Jag minns Almedalsveckan förra året. Centerpartiet var brännheta och Annie Lööf omnämndes gång på gång som Alliansens egentliga ledare. Annieansen blev det nya samlingsnamnet för de fyra. Nu blåser vindarna åt annat håll-
De senaste dagarna har varit hektiska för Annie Lööf. Och på sociala medier får hon ta emot kanske den störst kritiken under hela sin tid som partiledare. Kritik är milt uttryckt för en del av kommentarerna, direkt näthat skulle jag kalla det. Så det som har hänt är att Centerpartiet röstade med regeringen och sa ja till att 9 000 ensamkommande genom den nya gymnasielagen kan få stanna i Sverige. Diskussionen trappas sedan upp från alla håll. Frågan om det här är ett tydliggörande kring att Alliansen kommer upplösas nu – eller om det helt enkelt bara handlar om en votering där åsikterna skilde sig åt blir aktuell.

Jag går igenom flödet för att försöka tyda hur vindarna blåser.

Centerpartiet twittrar från sitt officiella konto: ”Lagförslaget från regeringen är illa utformat och framtaget. Men Centerpartiets bedömning är att de medmänskliga och humanitära konsekvenserna skulle bli för stora om förslaget stoppades och därför väljer vi att släppa igenom förslaget säger @annieloof”

Sedan trendar namnet Annie Lööf på Twitter.

En av de mest rubrik-framkallande kommentarerna kommer från Moderata Ungdomsförbundets ordförande Benjamin Dousa: ”Centern kan väl betala de 3 miljarder förslaget kostar ur den egna partikassan.” Lite fyndigt är det ju då vi vet att Centerpartiet sitter på en hel del guld och gröna skogar.

En annan tweet som postats runt flitigt kommer från Kristdemokraternas Ungdomsförbunds ordförande Christian Carlsson, där han delar en bild på en rubrik med Ebba Busch Thors kritik mot Annie Lööf och skriver: ”Bra markerat av Ebba Busch Thor (KD) om Annie Lööf och Centerpartiets svek. De 9000 så kallade ensamkommande som saknar asylskäl och har fått utvisningsbeslut ska inte stanna i Sverige, de ska åka hem. Nej ska betyda nej. Svensk lag ska följas och respekteras. #svpol #migpol” Just uttrycket ”ett nej är ett nej” brukar användas i debatten om sexualbrott, är detta en antydan om det? Eller är det mitt associations-schema som spinner iväg?

Jag ser många tweets om risken för fler våldtäkter med det här förslaget i flödet, inte från någon etablerad politiker som skriver det ordagrant dock. Däremot skriver GPs ledarskribent Jenny Sonesson ”Sveriges feministiska regering vill könskvotera bolagsstyrelser men är ointresserad av könsobalansen i befolkningen fast professor Hans Rosling varnade.” Hon refererar vidare i sin ledare till professor Valerie M Hudson, ansvarig för Program on Women, Peace and Security vid Texas A&M University, som studerat effekten av kvinnounderskott i länder: ”Resultatet av hennes forskning visar att i områden med mansöverskott förekommer mer våld mot kvinnor, ökad sexhandel och kvinnors möjlighet att röra sig fritt begränsas.” Till det nämns avskräckande exempel: ”Hudson pekar på att Alaska, med USA:s största könsobalans (108,5 män på 100 kvinnor), har en våldtäktsstatistik som är tre gånger högre än det nationella genomsnittet.”

Hanif Bali, som belagts med Twitter-förbud, kommenterar via Instagram med en throwback-video med beskrivningen: ”Centerpartiets agerande igår gav mig PTSD flashbacks till 2013 när den av SVT inbjudna batikmagikern Margaret kapade en debatt mellan mig och Björn Söder. Jävlar vad klen jag var.” Hon skriker ”DET HÄR HANDLAR OM BARN FY FAAN!!” (Tycker för övrigt det är tramsigt av Moderat-eliten att inte låta Hanif twittra, så har jag det sagt också.)

En som inte har förbud att twittra är Katerina Janouch. Och vilket liv det blev kring henne.

Först twittrar hon: ”Shariacentern Förenade Islamisterna värnar sina gossar, inte de egna medborgarna – som väntat. Ännu en spik i Sveriges hjärta”. Ord och inga visor.

Sedan en tweet där hon lägger ut en satirbild på Annie Lööf i slöja och kallar henne ”Sharia-Annie”. Hennes parti, Medborgerlig Samling, kommenterar därefter att Centerpartiets agerande är mer skadligt för Sverige än satiren från Janouch. Och Katerina själv länkar kommentarer och skriver ”Med mig har man aldrig tråkigt!”

Metros före detta ägare, den omstridde finansmannen Mats Qviberg, lägger ut en ännu brutalare nidbild föreställandes Annie Lööf och skriver: ”Annie Lööf…så här tondöv har ingen varit sedan Carl Bildt sjöng 4 bugg och en Coca cola. Det bli nog mycket grönt under fyraprocentsspärren i år. Faktiskt lite loseraktigt att falla så pladask på uppfarten…”

Den vuxne i rummet då, Moderaternas partiledare Ulf Kristersson?

Han gör ett uttalande om att han ”skulle aldrig ingå i en regering som inte kan föra en ansvarsfull migrations- och integrationspolitik”. Men säger senare att Alliansen kommer bestå, att den är större än detta.

Vad betyder det egentligen?

Snart kommer han behöva göra ett förtydligande kring hur Alliansen ska gå framåt när de är så pass oense kring migrationen, den fråga som engagerar flest väljare. Annars har han andra partiföreträdare som kommer att sätta bilden åt honom. Till exempel riksdagsledamoten Lars Beckman, som delar en bild på en cykel där Annie Lööf är Stefan Löfvens stödhjul med stödhjul och skriver: ”En bild säger mer än 9 000 afghaner”.

Ulf Kristersson bör kanske se över listan över Twitter-blockade riksdagsledamöter.

Elin Nilsson, innehållsproducent som varje vecka spanar i Dagens Opinions veckomagasin Veckans Brief, där denna spaning först publicerades.