Den mytomspunna bloggaren bakom Wiseman Wisdoms är majoren och stridspiloten Carl Bergqvist på flygflottiljen F 21 i Luleå. Det avslöjade sent igår kväll den antimilitaristiska aktionsgruppen Ofog. Carl Bergqvist tror inte att det finns ett samband mellan de två händelserna.
 
– Ofog hoppas säkert det, men det gör det definitivt inte, säger Carl Bergqvist till Dagens Opinion.
 
Som hemlig bloggare och ofta mycket initierad hade han skaffat sig en unik position i den svenska försvarsdebatten. Han blev överraskad när Ofog ringde.
– Ofog hävdade i sitt samtal med mig att de var tvungna att outa mig för att jag hade för mycket inflytande och att jag kunde vara ett redskap för försvarsindustrin eftersom jag skrivit så mycket positivt om försvarsindustrin och JAS, säger Wisemans Wisdom nu även känd som Carl Bergqvist.
Wisemans Wisdoms identitet är nu avslöjad för allmänheten efter sex år. Men inom försvaret visste många vem han var.
– Jag orienterade Försvarsmaktens informationsdirektör och flygvapeninspektören strax efter samtalet med Ofog och de har bara visat mig stöd. Många chefer har vetat om att det var jag. Det har varit rätt känt inom delar av Försvarsmakten att det var jag och de som känt till det verkar ha varit selektiva med hur de meddelat det vidare, säger Carl Bergqvist.
Hans stora scoop om att Brasilien kommer att köpa Jas Gripen var ren tur, hävdar han.
– Att Brasilien skulle offentliggöra sitt val igår kom som en överraskning även för mig. Jag hade bara turen att se en sur fransk flygjournalist som länkade till en brasiliansk tidning, säger Carl Bergqvist.
 
Tonchi Percan