Vårdföretagen försöker i sin satirfilm, producerad av pr-byrån Gullers, att visa hur fackförbundet Byggnads motverkar kvinnliga vårdföretagare. Byggnads medlemmar visas i den tecknade filmen upp som ett par gubbar som har pinupflickor på väggarna. Den här schablonbilden fick Sveriges Byggindustrier att rasa. Och nu låter Vårdföretagen göra om den tecknade filmen.
 
– Vi har pratat med byggindustrierna om det här och förstår hur de menar, så vi kommer att göra om vår film och klippa bort inledningen med pinupporna. Den tyckte Sveriges Byggindustrier gav en solkig bild av branschen. De jobbar för att locka fler kvinnor till deras bransch och det här skrämmer bort kvinnor. Vi vill inte medverka till det, säger Håkan Tenelius, näringspolitisk chef på Vårdföretagen.
Nu ska satirfilmen göras om.
– Vi kommer att hitta en annan variant. Vi vill fortsätta på satirspåret, men den här inledningen hindrade vårt huvudbudskap.
Vårdföretagen ska försöka få till en ny attack mot fackförbundet Byggnads.
– Byggnads, eller snarare 6F, som de ingår i, tar aktivt debatt mot de här kvinnorna i vårdbranschen och anser att det inte alls är en jämställdhetsfråga. Byggnads har dubbla roller och säger att de är för jämställdhet, men vill stoppa kvinnor som driver eget i vårdbranschen. Det vill vi visa. Där blir det inga klippningar i filmen.

Hur hamnade schablonbilden av byggare i filmen över huvud taget?
– Det handlar om en satirfilm. Satir är en svår balansgång. Vi har testat på fokusgrupper, möjligen ska vi bredda fokusgrupperna nästa gång. Det vi var fokuserade på var att ha ordning på fakta och statistik.