Vänsterpartiet hade för en tid sedan skickat in en begäran om aktuell debatt i riksdagen kring Reva-projektet för att diskutera polisens ifrågasatta id-kontroller i tunnelbanan i sökandet efter papperslösa invandrare.
 
Deras begäran stoppades dock på onsdagen av talmannen efter ett möte mellan riksdagspartiernas gruppledare.
 
Från vänsterhåll beskyller man nu Miljöpartiet för att uttryckligen sagt nej och satt stopp för debatten och på Twitter har flera vänsterpartister gått till angrepp mot Miljöpartiet. Bland andra Lars Ohly, tidigare v-ledare, skriver: "Miljöpartiet – av alla – vill inte ha debatt i riksdagen om #reva och polisens rasifiering. Bra att veta för alla som demonstrerar imorgon."
 
– Nej, det stämmer inte. Vänsterpartiet hade begärt en debatt om Reva. Vi välkomnar en debatt om de problem som är i tunnelbanan. Det är viktigt att man diskuterar den frågan, så inte fler människor ska drabbas av det som skett och särskilt nu efter att Beatrice Ask säger att inga åtgärder behövs, säger Miljöpartiets gruppledare Gunvor G Ericson.
 
Hon menar dock att Vänsterpartiet blandat ihop begreppen och begärt debatt i fel fråga. Vad Vänsterpartiet egentligen vill diskutera rör inte alls Reva-projektet utan den inre utlänningskontrollen. Men Vänsterpartiets gruppledare Hans Linde köper inte det argumentet.
 
– Det är ett svepskäl. Det är klart att vi och Miljöpartiet gör olika analyser om problemet i Stockholms tunnelbana. För Miljöpartiet är det en polisiär fråga och om EU-samarbetet, men för oss är det en migrationsfråga. Men detta har tidigare inte hindrat oss från att ha debatter, säger Hans Linde och pekar på en riksdagsdebatt som Sverigedemokraterna för en tid sedan begärde om arbetskraftsinvandringen där partierna hade helt olika analyser.
 
Gunvor G Ericson slår ifrån sig kritiken.
 
– Det är inget svepskäl. Jag var tydlig med att vi ska diskutera problemen i tunnelbanan, men det var inte så de hade formulerat sig. Sedan är det inte vi som stoppar, utan det går till så att man runt bordet får säga sina synpunkter och sedan är det talmannen som beslutar, säger hon.
 
Miljöpartiet har nu själva begärt aktuell debatt om inre utlänningskontrollen, tillägger Gunvor G Ericson. Något som Hans Linde finner ”oerhört märkligt”.
 
– Det är märkligt att de gör det två dagar efter att de stoppat ett annat partis begäran. Jag tror Miljöpartiet är oerhört hårt pressade av sina egna medlemmar och sympatisörer som har svårt att förstå hur Miljöpartiet kan ha ett migrationspolitiskt samarbete med regeringen, säger Hans Linde.