Kravet kommer inför budgetförhandlingarna och två timmar innan Moderaternas presskonferens i Almedalen brakar loss. Pengarna ska gå till en enhet under Ekobrottsmyndigheten och Skatteverket.
 
Vilka är det som ska jagas?
– Det finns många typer av skattebrott. Dels har du dem som utförs av privatpersoner, dels har du företag som använder sina företag för att undanhålla skatt. Man kan till exempel skicka bluffakturor till sitt eget företag , säger vänsterpartiets ekonomisk-politiska talesperson Ulla Andersson.

Vad ska de 100 miljonerna användas till?
– Det har vi inte låst. Vi tänker att de två myndigheterna ska avgöra om de vill anställa folk, utveckla teknik eller utöka det internationella samarbetet.

Hur tänker ni kring företag som Netflix, Facebook och Google, som som inte skattar för stora delar av sin försäljning i Sverige?
– Jag tycker att det är rimligt att man betalar skatt där man bedriver sin verksamhet. Men många företag använder olika länders lagstiftningar på ett sätt som gynnar dem bäst.

”Insatsstyrka” – är det krig?
– För oss är det jätteviktigt att samhället håller ihop och att alla betalar skatt till cancervård, förlossningar och barnens skolgång.  Då krävs krafttag. Vi behöver en permanent paus från skatteflykt. Och det gäller inte bara Sverige utan också alla andra länder, inte minst biståndsländerna.

Skatteverket försöker ju bygga en positiv känsla kring det här med att betala skatt, det heter till exempel att det ska vara lätt att göra rätt. Hur tror du er ”insatsstyrka” påverkar det arbetet?
– Jag skulle tro att det stora flertalet tycker att det är rimligt att man betalar skatt och gör rätt för sig och inte tycker att en del ska ha en gräddfil vid sidan om. Vanliga människor kan sova gott.

 

Varför kommer ert förslag två timmar innan Moderaterna håller sin presskonferens i Almedalen?
–I går gick vi ut med ett förslag om förmögenhetsskatt. Då är det viktigt att ha resurser så att skatterna kommer in. Sedan vet vi också att det kommer många förslag nu på hur man jagar flyktingar, men få förslag på hur man jagar skatteflyktingar. Sedan får du prata med de moderata riksdagsledamöter som inte anser sig behöva betala skatt.