Hittills har fyra kandidater klivit fram och gjort klart att de vill bli Vänsterpartiets nya partiledare. Igår startade kandidaternas valturné, där de fyra – Jonas Sjöstedt, Ulla Andersson, Rossana Dinamarca och Hans Linde – reser landet runt för att träffa medlemmar i partiet.
 
Har några fler kandidater klivit fram?
– Det finns någon mer nominerad än de som klivit fram, men det är inte riktigt samma sak som att kandidera. Just nu finns det inga fler kandidater, säger Elise Norberg Pilhem, ordförande för Vänsterpartiets valberedning.
 
Hur går processen till?
– Nu jobbar distrikten med att nominera kandidater. En del distrikt vill göra utfrågningar innan nomineringen, en del efter att de lämnat in sin nominering. Valberedningen kommer att finnas med på plats och bevaka alla dessa debatter.
 
Vad händer efter nomineringarna?
– Efter nomineringarna kommer vi att träffa och intervjua kandidaterna. Vi kommer sedan titta på nomineringarna för att se hur starkt stöd den personen har, och slutligen lägga fram ett förslag.

När förslaget ska läggas fram är dock ännu oklart. I dag och i morgon håller valberedningen möte för att diskutera den frågan.
– Ett förslag är att vi ska komma ut med ett beslut den 10 december. Vi hade tänkt göra det tidigare, men utifrån det läge vi har nu så kände vi att distrikten borde få lite mer tid.

 
Till skillnad från Centerpartiet bekostar Vänsterpartiet inte kandidaternas kampanj, utan dessa får stå för kostnaderna själva. Elise Norberg Pilhem menar att de kandidater som hittills ställt upp är alla riksdagspolitiker.
– Det innebär att de inte har ett arbete som de måste ta ledigt ifrån. Men om det dyker upp en femte kandidat, med ett arbete som personen måste ta ledigt ifrån, då kan man nog få ersättning.
 
Förutom partiledare ska även en ny partistyrelse utses, något som Elise Norberg Pilhem menar lätt hamnar i skuggan av partiledarstriden.
– Det kan jag känna är ett orosmoln, att man lägger så mycket tid på en eller två personer men inte resterande 22 personer. Det blir mycket fokus på en partiledare, men vi är måna om att medlemmarna är noga med att välja kloka nomineringar till partistyrelsen också.
 
Ny partiordförande väljs under kongressen den 5-8 januari 2012.
 
Ardalan Samimi