Det var i dag som Dagens Nyheter kunde avslöja, efter att ha gått igenom 25 kg kvitton, att Tillväxtverket sedan 2010 lagt nästan 7,5 miljoner kronor på interna seminarier och representation. Det ska ha rört sig om sådant som slottsvistelser och spabesök.
 
För Tillväxtverkets kommunikationsdirektör Cecilia Werner Kastensson och generaldirektör Christina Lugnet har det inneburit en hektisk dag.
– Jag och Christina Lugnet har suttit i telefon sedan halv sex i morse. Det är journalister, medarbetare och även privatpersoner som ringer, säger Cecilia Werner Kastensson.
 
Hon berättar att de gjort upp en plan som de följt, där de bland annat informerat medarbetarna. Strategin har varit att ”köra med öppna kort”.
– Vi har försökt vara tillgängliga, svara på frågor och tala sanning. För vår del är det bara att säga att vi gjort fel, att det vi gjort inte är acceptabelt. Vi har varit konsekventa och säga som det är. Vi döljer ingenting, någon sådan kultur har vi inte.
 
Hur tycker ni krishanteringen har gått?
– Vi har inte kommit dit än, det återstår. Nu gör vi bara, vi agerar. Vi har varit noga med att informera alla chefer och styrelsen.
 
Internt har reaktionerna enligt Cecilia Werner Kastensson varit ”väldigt olika”.
– Det som är mest oroande i detta, och kanske där krishanteringen senare kommer in, är att medarbetarna ska ju känna sig stolta över sin arbetsplats.
 
Har ni kopplat in externa konsulter?
– Nej, det har vi inte.
 
Tillväxtverket har ramavtal med Diplomat, Grayling och Gullers.