För TCO innebär statsminister Stefan Löfvens val av arbetsmarknadsminister att en ny ordförande ska värvas till den fackliga centralorganisationen.

I går sände TCO ut en gratulationshälsning till sin ordförande Eva Nordmark, som just tagit klivet in i politiken och jobbet som socialdemokratisk arbetsmarknadsminister.

”TCO menar att det är ett tufft uppdrag med många svåra utmaningar och frågor som måste hanteras redan den närmaste tiden. Att den nya arbetsmarknadsministern har erfarenheten från partsmodellen ser vi som en styrka”, skrev TCO.

TCO ska nu kalla till en extra kongress för att utse en ny ordförande efter Eva Nordmark. Under tiden kallas Peter Hellberg, första vice ordförande i Unionen, in som ordförande.

Han säger i en kommentar:

”TCO är starkare än någonsin och vi befinner oss i början av en ny kongressperiod med en klart utpekad inriktning av vår verksamhet”.

Peter Hellberg är också tydlig med att distansera TCO från sin förra ordförande och ”understryker att TCO kommer fortsätta att mycket noga nagelfara och påverka regeringens arbetsmarknadspolitik”.