Berns Salonger är sedan februari 2010 satt i facklig blockad av SAC Syndikalisterna, men konflikten går flera år tillbaka i tiden. Konfliktens kärna är det faktum att Berns lagt ut städningen på underleverantörer. Förra året sa det städbolag som Berns anlitar upp 25 personer varav tio var placerade på Berns. Sju av dem är organiserade syndikalister.
– Vi anser att Berns inte har följt god sed på arbetsmarknaden, de har systematiskt kringgått LAS och sparkat personer som varit fackligt aktiva hos oss, säger Ruben Tastas-Duque.
Nu tar Stureplansgruppen över driften av Berns Salonger från brittiska London & Regional Operating, en affär som väntas omsätta cirka 230 miljoner kronor. Syndikalisterna hoppas att nya ägarna kommer att gå in i förhandlingar med dem.
– Berns vd Yvonne Sörensen har sagt att de inte vill förhandla med oss, men jag hoppas att Stureplansgruppen kommer att göra det. Vi kommer att kalla till förhandling, och blir det inga på 14 dagar kommer vi varsla om stridsåtgärder mot Berns och de andra restaurangerna och nattklubbarna som Stureplansgruppen driver.
Han säger att det vore dumt av Stureplansgruppen att inte vara samarbetsvilliga med Syndikalisterna.
– De visste mycket väl att när de tar över Berns, kommer de också att ta över striden mot oss. Vi har många medlemmar som jobbar på Stureplansgruppens restauranger och nattklubbar, och blundar de för den här konflikten kommer vi dels bedriva fortsatt strid mot Berns, men också mot Stureplansgruppens andra restauranger i Stockholm och Visby. Vi kan bedriva flera strider samtidigt, det är inga problem.
 
Befinner ni er i konflikt med någon annan av Stureplansgruppens verksamheter just nu?
 – Vi har haft några problem med en del av deras restauranger, men eftersom vi ligger i förhandlingar vill jag inte uttala mig om några specifika fall.
Syndikalisterna har i över ett års tid varje lördag ordnat blockader och delat ut flygblad utanför Berns. Ruben Tastas-Duque säger att de trots allt har fått bra gehör från omgivningen.
– Vi har fått starkt gehör från medlemmarna i Hotell- och restaurang, de har upptäckt att det finns en fackförening som strider för dem och deras rättigheter. Vi har även fått en hel del nya medlemmar, och många arbetsgivare vi har varit i förhandlingar med har valt att införa kollektivavtal för deras anställda efter att de hört om våra aktioner mot Berns. Jag har också hört att Berns har förlorat intäkter efter att konflikten inleddes, och det betyder ju att vårt budskap kommer fram och att folk stödjer vår aktion.
 
Dagens Opinion har sökt Stureplansgruppens vd Vimal Kovac för en kommentar.
 
Therese Johansson