Knappt har Socialdemokraternas presskonferens avslutats förrän LO och IF Metall sänder pressmeddelanden som hyllar Socialdemokraternas stora nya förslag: en extra vecka ledigt för alla föräldrar till barn i åldern 4-16 år, pris 5,4 miljarder kronor per år.

”Många LO-medlemmar har svårt att spara föräldradagar att ta ut i samband med skollov, studiedagar eller terminsstart. Det är också bra att det gäller upp till 16 år, så att de som har äldre barn hemma också kan ta del av satsningen. Med dagens besked tar vi ytterligare ett steg i riktning mot ett jämlikt föräldraskap”, skriver LOs ordförande Karl-Petter Thorwaldsson.

”Precis som Stefan Löfven säger är det här särskilt viktigt för industriarbetarna, som inte kan ta med sig jobbet hem”, skriver IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson.

Sveriges största arbetsgivarorganisation Svenskt Näringsliv, vars medlemmar riskerar färre arbetade timmar, ser det på ett annat sätt:

”Sverige har världens mest utbyggda föräldraförsäkring. Det är mot den bakgrunden märkligt att Socialdemokraterna inte prioriterar andra angelägna frågor. Partiets förslag riskerar att påverka arbetsutbudet och samhällsekonomin negativt i ett läge då svenska företag har stor brist på arbetskraft. Det hade funnits andra och bättre sätt att gynna barnfamiljerna än detta förslag, ett förslag som i sina effekter på ekonomin faktiskt har stora likheter med det numera övergivna friåret”, meddelar Svenskt Näringslivs chefsekonom Bettina Kashefi via mejl.

Under kvällen räknar Svenskt Näringsliv preliminärt ut att den samhällsekonomiska kostnaden för förslaget ligget på 32 miljarder kronor per år.