Under veckan har Svenska Golfförbundet inlett sin valturné med viss pr-hjälp från byrån Kreab.
 
Svenska Golfförbundet är en federation av medlemsklubbar och förbundet bokar hotell med konferensrum på 22 orter, bjuder dit lokala klubben och håller konferens.
– Vi kör ett heldagsprogram som handlar om verksamhetsutveckling på en golfklubb, det är allt från it-system till juridik, säger Gunnar Håkansson, generalsekreterare, Svenska Golfförbundet.
Turnén pågår januari-mars, kanske inte då folk flockas på greenen.
– Nej, det är det som är meningen att ta det under vintern då klubbarna har planeringstid. Idén är att ha en tidig kickoff med aktuella frågor som friskvårdavdraget, som nyss blev godkänt för golf eller nya lagar som GDPR.
 
Nytt för i år är att ett 60-tal politiker har bjudits in inför valåret. De kommer att konfronteras med Golfförbundets upplägg ”Golfnyttan”.
detta handlar om tre punkter
* samhällsekonomin – vilka världen som golfklubben genererar i form av jobb och skötselbudget.
* besöksnäringen – hur många miljarder kommer in via golfen.
* ekosystemen – vad bidrar golfbanor vad gäller vattenrening, rörligt friluftsliv och biologisk mångfald.
Utöver det driver Golfförbundet även en del rikspolitiska frågor.
– Till skillnad från ishockeyn driver golfklubbarna sina egna banor så vi har mycket frågor kring våra idrottsplatser. Vi försöker coacha våra klubbar att agera kring sina anläggningar och prata med beslutsfattare, företag och alla som kan ha intresse för ett sådant markområde. I dag fattas beslut om marken utan att folk är informerade och det här har ökat. Fler klubbar hamnar i klistret. Så Golfnyttan handlar om att synliggöra värden som man kanske inte känner till.

Hur är det då med golfintresset bland politikerna?
– Vi har ett 60-tal politiker anmälda, mest lokalpolitiker, men även ett antal riksdagsledamöter. Det är alla politiska färger, utom SD, men mest Moderater, jag vet inte varför.

Finns det någon rikspolitiker som är en bra golfambassadör?
– Bostadsminister Peter Eriksson är väldigt engagerad i golf i Kalix Golfklubb. Honom har vi använt i påverkansarbete. Annars är det få politiker som går ut med att de golfar.