Dagens Opinion kunde på söndagen berätta om att två kvinnliga distriktsordföranden lämnar sina uppdrag i Muf under den senaste månaden till följd av att ha polisanmält sexuella övergrepp och inte upplevt något stöd från förbundsledningen. En av de två som lämnat, Villemo Klockars Belenos, har suttit som ordförande för Muf Örebro län. Och nu trappas krisen inom förbundet upp ytterligare. Under söndagskvällen meddelade samtliga ledamöter i Muf Örebros distriktsstyrelse att även de avgår. De ger en gemensam bild av återkommande mobbning och trakasserier inom ungdomsförbundet – där partiet uppges ha blundat för vad som sker.

Villemo Klockars Belenos, som efter sitt middagstal på konferensen Midswe Sommarutbildning i Borlänge berättade för Dagens Opinion att hon kommer lämna sitt ordförandeskap för Muf Örebro län, meddelar via sin Facebook-sida att hon både lämnar Muf och samtliga förtroendeuppdrag hon har för Moderaterna. I inlägget skriver hon:
 
”I december 2017 valde jag, tillsammans med samma styrelse, att kandidera till Distriktsstyrelsen, för att senare tillträda som ny ledning i distriktet. Mitt distrikt, vårt distrikt, var ett distrikt starkt präglat av intern mobbning, där minderåriga medlemmar trakasserades på daglig basis av 10 år äldre medlemmar, sexuella trakasserier fick härja fritt, och nepotism liksom korruption genomsyrade presidietoppen. ”Lämna, eller förändra” – det var mitt motto, redan från start. Men den situation som länge rått i distriktet är ohållbar, där partitoppen i moderpartiet håller de om ryggen som sexuellt trakasserat, inte bara mig utan även andra, liksom de som mobbat andra medlemmar i många år. Jag är så fruktansvärt arg, upprörd och förtvivlad över att det har blivit såhär.”
 
Casper Eriksson, som började som 14-åring i Muf och i dag är  ordförande för Moderat Skolungdom i Muf Örebro län, aviserar därefter sin avgång på Facebook. Han skriver:
 
”För snabbt inpå mitt engagemang fastnade jag i fällan av en, ungefär, 10 år äldre medlems dagliga trakasserier och mobbning. Ord som ”idiot”, ”mongo”, och ”bortskämda snorunge”, vid tillfällen där jag klippte ett papper snett, inte värvat tillräckligt många, eller missförstått mina instruktioner. Jag blev hotad, fick höra att min politiska karriär var över vid minsta handling. Ångest, rädsla och osäkerhet präglade mitt engagemang i 2 år framåt.
 
I oktober 2017, efter att ”länge mått mycket dåligt”, lämnade Casper Erikssonatt samtliga uppdrag i partiet och förbundet. Han berättar:
”Jag valde att tillsammans med nuvarande distriktsstyrelsen att återvända och kandidera för att förändra distriktet”. Jag väljer nu att ännu en gång lämna, efter att under närmare ett år försökt fått rätsida på problemen, men inte lyckats. Mobbaren, som så länge tryckt ner mig, och många andra minderåriga, och förövaren som försökte våldta min distriktsordförande är kvar med stöd av personer i distriktet och Moderaterna i Örebro.” 
 
Ledamöterna i styrelsen, Lucas Hyvönen Holmberg, Markus Lokander, Gustaf Söderman, och David Öhrn avgår sedan en efter en. Deras texter går i samma anda.
 
Dagens Opinion har tagit del av ett större dokument  där nedskrivna händelser som ägt rum vid ungdomsförbundets aktiviteter och sms-konversationer mellan medlemmar som känt sig utsatta och de som refereras till som mobbare i Facebook-inläggen har sparats över tid.
 
Bilden som ges är att det handlar om att skiftet mellan det ”gamla styret” och det ”nya styret” har kantats av mobbning och trakasserier. Att det fortsatt efter att det skiftet skett. Och att det hela sträcker ut sig även över medlemmar som är aktiva i distriktet, men som inte har några ledande positioner.
 
Exempel från vad medlemmar berättar om i dokumentet:
 
”…eftersom det var torsdag, skulle som vanligt en torsdagsaktivitet gå av stapeln. Gamla ledaren kom alltid ungefär en kvart innan 17.30 då aktiviteterna börjar. Därför förberedde jag allt i vanlig ordning. Vi skulle bjuda alla närvarande på våfflor denna kväll. Och när det kom till min kännedom, att en av de externa Mufarna hos oss, som besökt oss endast för att hjälpa oss att värva den dagen, snart skulle åka med tåget hem, alltså innan våfflorna skulle serveras, beslutade jag och en annan medlem, vilken för tillfället satt i distriktsstyrelsen, oss för att göra en våffla till henne. Som tack för en bra insats”.
Och vidare:
”Vi började med den (våfflan), men då slog det mig, jag måste skriva till Gamla ledaren först och kolla, hon kanske blir arg. Mycket riktigt, hon blev arg. Det var inte okej. Jag avbröt då den andra medlemmen från att göra våfflan, och väntade sedan med en klump i magen på att Gamla ledaren skulle komma. Jag var medveten om att jag skulle få skäll. När hon kom, tog hon med mig ut i köket, tog upp en skärbräda och slängde den i väggen, för att ’den var i vägen’, och skällde ut oss. Hon menade att vi inte hade någon rätt att börja innan utsatt tid, och kallade den andra medlemmen för idiot, och hora. ”Gamla ledarens” anledning var att den andra medlemmen försökt ta över hennes torsdagsaktivitet.”
 
”… när vi diskuterade barnuppfostran på lokalen, efter ännu en torsdagsaktivitet, och Gamla ledaren sa till samma medlem som hon tidigare kallat idiot och hora, att medlemmen inte respekterade sina föräldrar, och att om Gamla ledarens pappa hade varit hennes vårdnadshavare, hade han slagit henne.”
 
”Jag har sällan hört någon svära så mycket som Gamla ledaren gör när hon skäller ut någon. “Jävla idiot”, “efterbliven” och “skitunge” är endast ett fåtal exempel. Vare sig hon skällde på mig, eller en annan när jag närvarade, bröts jag långsamt ner psykiskt.”
 
Dokumentet är fyllt med historier av den karaktären – som sträcker sig över flera år. En del händelser har spelats in som ljudfiler. En del finns sparade i printade sms-konversationer.
 
I en av dessa sms-konversationer som Dagens Opinion via dokumentet har tagit del av skriver Gamle ledaren till två medlemmar i samband med att en tidsbestämd satsning för att värva maximalt med nya medlemmar till distriktet skulle sjösättas:
 
”GÖR OM
 
SÅ jävla svårt är det inte. Min mormor gör ett matigare schema än vad ni gjort. Och värvar fler än vad ni kommer se ut att göra på detta schema.
 
Vill ni ens vara stora? Var är ambitionerna? Ska du in i RK? På riktigt, ni bör inte ha något utöver skola och mur fram till 10/6.”
 
Dokumentet upprättades för att partiet skulle få en samlad information om varför medlemmar mår dåligt och behöver deras hjälp. Så hur har samtalen med moderpartiets ledande företrädare i Örebro län sett ut?
 
Under söndagskvällen meddelar ledamöterna i Muf Örebro läns distriktsstyrelse via Facebook att de avgår med omedelbar verkan. Deras kommentarsfält fylls av hjärtan, stöttande kommentarer och hyllningar för deras insatser från andra aktiva inom förbundet. Anders Åhrlin, länsförbundsordförande för Moderaterna i Örebro län och kommunalråd i Örebro stad, syns inte stämma in i det under kvällen. På sin egen Facebook-sida hyllar han Örebro flygplats.
 
Ledamöter ur den avgående distriktsstyrelsen berättar om att och länsförbundsstyrelsen vid upprepade tillfällen fått information om det som står i dokumentet.
 
Det senaste tillfället de träffade honom för att be om hjälp var tidigare i sommar, 19 juni. Deras möten har berört dokumentets innehåll som sparats genom åren – och den polisanmälan Villemo Klockars Belenos gjorde under våren. Den förra ledaren utreddes i november förra året, blev uppmanad att hålla sig borta men fick komma tillbaka efter ett tag, enligt avgående distriktsstyrelseledamöter. En medlem i Muf Örebro utreddes för våldtäktsförsök mot henne efter en konferens i Stockholm de två rest iväg för att närvara vid. Villemo Klockars Belenos berättar om att Anders Åhrlin, som själv är polis i sitt civila yrke, med styrelse sagt åt henne att behandla honom ”som vilken medlem som helst” under utredningen. I sitt tal vid Midswe-konferensen i Borlänge beskrev hon tiden efter anmälan så här:
 
”Jag blev misstrodd, jag fick veta att rykten hade spridits om mig, flera högt uppsatta personer valde att endast prata med honom och inte mig. Och vissa valde att bjuda in honom till aktiviteter i distriktet men inte mig.
 
Det är inte lätt när partiet jag har ägnat sex år av mitt liv åt, väljer att betala hans resa till Sverigemötet eller säger att jag måste behandla honom som vilken medlem som helst trots en pågående polisutredning.”
 
Villemo Klockars Belenos har tidigare berättat för Dagens Opinion om att hon under Moderaternas Sverigemöte i våras bar självförsvars-spray i rädsla över att möta honom. Samtidigt uppdateras Instagram med bilder där han poserar bland annat med Mufs förbundsordförande Benjamin Dousa, med Moderaternas vice partiordförande Elisabeth Svantesson.
 
Rolf van den Brink
Elin Nilsson