Han slutar till hösten, 63 år gammal, efter att ha börjat på tidningen 1979 med ett uppehåll för Se & Hör och jobb som pr-konsult på Effektiva Media 1996-99.

– Jag beviljar mig själv ett avgångsvederlag, säger Tommy Schönstedt till Veckans Brief.

Han började sin karriär som tabellpojke och radskrivare på sporten på Norra Västerbotten tillsammans med sin kompis Anders Öhlund, som båda sedermera skulle belönas med Resumés Guldkrattan. I dag har han ett otal scoop bakom sig, bland annat slog han alla reportrar på fingrarna genom att avslöja kronprinsessan Victorias och Daniels bröllopsplaner. Mest stolt är han över något annat.

– Någon gång på 90-talet skrev jag 18 artiklar om sveket mot de handikappade, bland annat omVeronika som kämpade för att få ett eget hem. Bengt Westerberg (folkpartiledare) och jag kämpade för att fler gruppboenden skulle byggas. Den 19 artikeln handlade om Veronikas inflyttningskalas.

Tommy Schönstedt har hyllorna fulla med mer eller mindre osannolika storys.

– Jag och fotografen Jens Assur åkte till Bukarest. Jag hade hört att det bodde barn i A-brunnarna. Vi kallade dem kloakbarn. Vi skulle berätta barnens storys och kom hem fulla av vrede och skrev fem sidor i Expressen. Vi samlade med Läkarmissionen 4,3 miljoner efter tre månader. Det var starten till ett skolhem där flera tusen barn har gått. En av dem var Alyce, som hade bott 5-6 år i baksätet av en skrotbil och sa att hon skulle bli handbollsproffs. När chefen frågade efter henne några år senare, visade det sig det sig att hon tränade med rumänska landslaget i Spanien. Nu bor hon i Paris och spelar handboll. Jag har daglig kontakt med henne på Facebook.

Tommy Schönstedt var också första reportern på plats efter mordet på Olof Palme i februari 1986.

– Det var en tillfällighet. Jag jobbade den kvällen. Det ringde en tipsare, en av de där som sov med polisradion under kudden. Sedan ringde en ännu bättre tipsare och sa åk för f-n, det kan vara Olof Palme. På plats intervjuade jag en ung tjej som torkade händerna med blod. Hon berättade att hon hade gett hjärtmassage till Olof Palme. Jag minns att jag tänkte att hur f-n ska jag bli ensam om grejen. Det fanns ju inga mobiltelefoner. Jag såg Aftonbladets Bengt Michanek komma springande och funderade på hur jag skulle få undan henne. Det gick ju inte. Hade det varit i dag hade det en massa olika bilder och rörligt material från platsen.


Hur känns det att jobba på Expressen i dag?
– Nu sitter jag sedan ett år och jobbar med daglig webb. Jag får säga att det inte är lika kul som att vara på fältet.

Är det därför du slutar?
– Jag har fyra barnbarn som är små och vill passa på att umgås med dem medan jag är frisk. Jag kanske ska skriva en och annan bok. "Mitt liv som murvel", skulle en bok kunna heta.

Du var pr-konsult på Effektiva media. Hur var det?
– Det roligaste minnet var när jag fick uppdraget att lansera Lasse Kronér som programledare när Loket hade fått sparken av TV4. Uppdraget varade i fyra månader. Jag skulle se till att han blev accepterad, omskriven och populär.

Hur är din relation med Expressens chefredaktör Thomas Mattsson? 
– Den är bra. Jag har inte så mycket med honom att göra. Jag sitter här och levererar texter till webben. Men jag är imponerad över hans arbetskapacitet. Det är ofattbart hur den unga pappan orkar med tempot. Man undrar när karln sover.
 
Artikeln är hämtad ur Dagens Opinions prenumererade veckomagasin Veckans Brief.