Harald Edelstam är uppkallad efter den svenske diplomaten och ambassadören Harald Edelstam och delar varje år ut Edelstampriset, för "exceptionella insatser och stort civilkurage till försvaret av de mänskliga rättigheterna".
 
‑ Jag kom i kontakt med Stefan under hans tid som ordförande i IF Metall. Han har visat ett stort intresse för vårt arbete och frågade hur han kunde hjälpa till och då föreslog vi att han kunde bli styrelseledamot, säger Caroline Edelstam, vice ordförande i Stiftelsen Harald Edelstam.
 
Vad innebär det för er att Stefan Löfven går in i styrelsen?
‑ Han har en god politisk kunskap och brinner för demokrati, rättvisa och de mänskliga rättigheterna. Fackföreningar är viktiga för oss när vi ska nå ut med vårt arbete för mänskliga rättigheter och rätten att organisera sig och för att vi ska kunna hitta människor som visar civilkurage och är hjältar.
 
Nu politiseras stiftelsen. Hur ser du på det?
‑ Det skulle jag inte säga. Snarare tvärtom. Vi överbryggar politiken genom att enas om de mänskliga rättigheterna.
Övriga nyinvalda ledamöter i styrelsen är Paul Rusesabagina, människorättskämpe från Rwanda, Carlos Castresana-Fernandez (återinvald), åklagare i Spaniens högsta domstol, Brian Palmer, socialantropolog vid universitetet i Uppsala och Martin Sandgren, tidigare presschef på ud och Skatteverket.
 
Övriga medlemmar i styrelsen är Caroline Edelstam, som även är barnbarn till Harald Edelstam, Henrik Janbell, ordförande, Bahare Hagshenas, tidigare vice ordförande för Röda Korset i Sverige, Karl-Erik Norrman, generalsekreterare för Europas kulturparlament och Caroline von Malmborg-Björkman utbildad i human Resources development.